Moderní-Dějiny.cz

Rozběhl se nábor do druhé řady vzdělávacího projektu In Between?

Publikováno: 6.7.2016, Aktualizováno: 12.7.2016 14:44
Rubrika(y): Aktuality
Autor: (red)

Vydejte se i vy po stopách vyprávěných příběhů na pohraničí Evropy. Evropská síť Paměť a Solidarita otevírá nábor do druhé řady projektu In Between? Po stopách vyprávěných příběhů na pohraničí Evropy, který je určen pro mládež ve věku 18-25 let. Tentokrát mladí Evropané vyrazí na výpravu do okolí Štýrského Hradce v pohraničí Rakouska a Slovinska, do sousedství Českého Švýcarska na pomezí České republiky, Německa a Polska, k povodí Dunaje a Drávy u maďarsko-chorvatských hranic a do Zakarpatské oblasti, kde se protíná Slovensko, Ukrajina a Maďarsko.

Rozběhl se nábor do druhé řady vzdělávacího projektu In Between?

Projekt, který se jmenuje “In Between? Po stopách místních příběhů na pohraničí Evropy” má podnítit mladou generaci Evropanů k poznání dějin 20. století skrze rozhovory s jejími účastníky. Nábor účastníků trvá do 10. července 2016. V rámci projektu několikačlenné skupiny mladých lidí vyrazí do čtyřech evropských multikulturních pohraničních regionů, aby během setkání s místními obyvateli uspořádali rodinné archivy a zaregistrovali vzpomínky. Před zahájením studijních návštěv (16-22.09) se účastníci projektu zúčastní seminářů (12-15.09), které povedou experti z oblastí nejmodernějších dějin, orální historie (oral history), kulturní antropologie a archivářství. Mládež pozná zákulisí sbírání příběhů, vedení rozhovorů a digitalizace památek i dokumentů a také zvláštnosti i dějiny navštívených regionů. Následně účastníci projektu budou rozděleni do 5-členných skupin a rozjedou se do měst a pohraničních oblastí, kde stráví sedm dní.

Mládež bude vyhledávat místní osobní příběhy zapsané do multikulturní krajiny vybraných regionů, díky čemu bude v praxi poznávat nástroje a metody výzkumu a dokumentování minulosti. Vzpomínky, audio a video nahrávky, fotografie, dopisy a rovněž naskenované dokumenty a ostatní svědectví každodenního života, které budou tímto způsobem nashromážděny, vytvoří základ pro reportáž z této výpravy. Účast na projektu bude pro účastníky příležitost nejenom k rozvoji kompetencí z oblasti historického a etnografického výzkumu v terénu, ale také jim umožní prohloubit znalosti o historických procesech v Evropě 20. století. Shromážděný materiál ukáže minulost čtyřech evropských regionů se složitou historií a kulturou, která bude zachycena na rodinných fotografiích a v příbězích. Tento materiál se posléze stane jedním z bodů konference, jenž shrne tento projekt. Konference, které se zúčastní kulturní antropologové, historici a orálněhistoričtí badatelé, proběhne ve Varšavě v prosinci 2016.

Organizátoři hledají dvacet mladých lidí – studentů i lidí pracujících na volné noze ve věku 18-25 let, kteří by si chtěli vyzkoušet své dovednosti ve výzkumu lidské paměti o nejmodernějších dějinách.

Abyste se mohli projektu zúčastnit, je nutné vyplnit do 10. července 2016 náborový formulář, který se nachází na internetových stránkách www.enrs.eu/inbetween. Hodnoceny budou mj. motivace účastníků k účasti na projektu a jejich ochota a odhodlání ke spolupráci. Podmínkou je znalost anglického jazyka a jednoho z jazyků, kterým se hovoří ve vybraném regionu.

Více informací a náborový formulář na: www.enrs.eu/inbetween
Termín pro posílání přihlášek: do 10.07.2016

Organizátor: Evropská síť Paměť a solidarita
Evropská síť Paměť a solidarita (ESPS) je mezinárodní iniciativa, která si klade za cíl výzkum, dokumentaci a šíření poznatků o dějinách Evropy 20. století a způsobu jejich zapamatování se zvláštním zaměřením na období diktátorských režimů, válek a společenského odporu proti útlaku. Mezi členské státy sítě patří: Německo, Polsko, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko. Rakousko, Česká republika, Albánie a Lotyšsko mají status pozorovatele. Více informací naleznete na internetových stránkách: www.enrs.eu a na profilu: www.facebook.com/enrs.eu.

Kontakt pro média:
Igor Kalina: e-mail: igor.kalina@enrs.eu, tel.: +48 22 521 05 88

Projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci programu „Evropa pro občany”.   

Fotografie

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT