Moderní-Dějiny.cz

Na Advent v Krakově

Publikováno: 18.12.2022, Aktualizováno: 19.12.2022 17:08

Ve dnech 5. - 7. 12. 2022 čeští středoškolští studenti přicestovali do adventního Krakova. Jedná se o druhou část IX. ročníku česko-polské studentské výměny, jejímž cílem je vzájemné poznání naší historie a kultur. Třídenní program byl nabitý spoustou zajímavých aktivit, exkurzí, vzájemného poznávání, diskuzí a kurzu češtiny a polštiny, návštěv galerií a zajímavých historických lokalit v historickém centru Krakova.

Na Advent v Krakově


První den nás Krakov přivítal krásným slunečním prosincovým dnem. Po stopách mezuz nás po Kazimeirzi provedla průvodkyně Janina Naskalska, která neopomně připomenout i osudy jednotlivých významných obyvatel. Odpoledne a večer pak čeští a polští studenti trávili teambuildingovými aktivitami. Druhý den intenzivně pršelo, přesto jsme při prohlídce královského hradu Wawel poznávali jeho památky a celou polskou historii. Studenti pak ve skupinách prozkoumávali expozici Pawilonu Jósefa Czapskiego  věnované právě tomuto významnému polskému exulantovi. Právě na jeho životních osudech se studenti seznamovali s historií celé střední Evropy v průběhu 20. století. Historické centrum, hlavní náměstí a Sukieninca byli nádherně předvánočně okrášleno a jeho noční návštěva měla své kouzlo. Třetí, poslední den se měli studenti možnost pobavit o tom jak Polsko a Krakov ustáli masivní příliv ukrajinských válečných uprchlíků a besedovali s místmími aktivisty, kteří poskytovali nezbytnou pomoc.

 

Takto popsal návštěvu polský student Michał:

"Kraków 2022
W poniedziałek zaczęliśmy od spaceru po Krakowie śladami mezuz. Po zakończeniu poszukiwań udaliśmy się do szkoły aby wzmocnić nasze umiejętności pracy zespołowej- budowa wysokich budowli z użyciem makaronu, pianek i taśmy była dużym wyzwaniem. 
Wtorek rozpoczęliśmy od prezentacji o kulturze czeskiej oraz polskiej oraz KARCIE 77. Następnie w deszczowej pogodzie wyruszyliśmy na spacer po krakowskim starym mieście. Gdy już dowiedzieliśmy się co nieco ruszyliśmy do muzeum Czapskiego.

W dniu wyjazdu naszych kolegów rozmawialiśmy o tym jak Kraków wspiera Ukrainę oraz usłyszeliśmy historię uciekinierki z kraju objętego wojną." 

 

Akci organizuje EUROPE DIRECT OSTRAVA a PANT z.s. díky podpoře Ministerstva zahraničních věcí ČR v rámci projektů Česko-polského fóra. Letošní česko-polské studentské výměny se účastní studenti z krakovského VII. prywatnego liceum ogólnokształcącego im. Mikołaja Reja a ostravského Jazykového gymnázia Pavla Tigrida v Ostravě-Porubě.

 

Autoři fotek a videa Ondřej Mikolášek a Ladislav Berko.

Sledujte nás na našem Facebooku, Twiteru a Instagramu.


Pořadatelé:


              
 
 
Za finanční podpory: 




Mediální partner:

Fotografie

Česko-polská výměna mládeže - IX. ročník - Krakov 2022Česko-polská výměna mládeže - IX. ročník - Krakov 2022Česko-polská výměna mládeže - IX. ročník - Krakov 2022Česko-polská výměna mládeže - IX. ročník - Krakov 2022Česko-polská výměna mládeže - IX. ročník - Krakov 2022Česko-polská výměna mládeže - IX. ročník - Krakov 2022Česko-polská výměna mládeže - IX. ročník - Krakov 2022Česko-polská výměna mládeže - IX. ročník - Krakov 2022Česko-polská výměna mládeže - IX. ročník - Krakov 2022Česko-polská výměna mládeže - IX. ročník - Krakov 2022Česko-polská výměna mládeže - IX. ročník - Krakov 2022Česko-polská výměna mládeže - IX. ročník - Krakov 2022Česko-polská výměna mládeže - IX. ročník - Krakov 2022Česko-polská výměna mládeže - IX. ročník - Krakov 2022Česko-polská výměna mládeže - IX. ročník - Krakov 2022

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT