Moderní-Dějiny.cz

Videosvědectví dětí politických vězňů 50. let – snímek II.

Publikováno: 20.10.2009, Aktualizováno: 9.4.2012 00:14

Ve spolupráci s občanským sdružením Dokumenty, mládež & společnost Vám přinášíme audiovizuální svědectví – výpovědi dcer politických vězňů v bývalém Československu v období 1948 – 1960, které můžete využit ve výuce. Krátký snímek v délce 9 minut rozkrývá příběhy žen, jejichž rodiče byli politickými vězni v 50. letech 20. století na území bývalého komunistického Československa.

Videosvědectví dětí politických vězňů 50. let – snímek II.

DÉLKA 9:30

Dcera Helena z Jičína
Paní Helena se narodila v Hořicích v Podkrkonoší v rodině koláře. Měla dva starší bratry a sestru, která trpěla Downovým syndromem a dožila se pouze 21 let. Všichni členové rodiny byli věřící katolíci. Otec Heleny se politicky  angažoval a vykonával funkci předsedy Československé strany lidové v Hořicích. Byl zatčen v roce 1953 v den svých 72. narozenin a obžalován za údajnou protistátní činnost. Ve vykonstruovaném procesu byl odsouzen k nepodmíněnému trestu osmi let. Z věznice byl propuštěn po 3 letech výkonu trestu, 14 dnů po smrti své manželky. V 60. letech byl rehabilitován. Skutečná příčina odsouzení Helenina otce zůstává dodnes neznámá…

Paní Helena má jednu dceru. Celý život pracovala jako zdravotní sestra. Díky svému úsilí a píli se vypracovala na pozici vrchní sestry v nemocnici. Nyní je v důchodu a žije v Jičíně. Angažuje se v Konfederaci politických vězňů v Nové Pace a ve sdružení Dcer politických vězňů 50. let.


Dcera Lída z Prahy
Josef Měřička, otec paní Lídy, se narodil v r. 1895. 1. světovou válku prožil na frontě. Ve 2. polovině 30. let postavil továrnu na pletené zboží, která měla formu rodinného družstva. Ve 2. světové válce se angažoval v odbojové skupině a byl vězněn v Terezíně, odkud se vrátil s podlomeným zdravím. V té době získal ČS medaili za zásluhy. V r. 1948 byla továrna znárodněna. Tatínek odešel na Šumavu, kde pomáhal převádět lidi přes hranice. V r. 1950 byl za ukývání postřeleného chlapce, uprchlého z vyšetřovací vazby, odsouzen na 16 let za velezradu. Rodina psala řadu žádostí o milost, všechny byly zamítnuty. Tatínek prošel více komunistickými věznicemi. 31. března 1959 zemřel ve vězení v Leopoldově. Maminku Miroslavu vystěhovali se šesti dcerami z domu v Praze do zdevastovaného bytu na Vysočinu. Děti živila z malého důchodu. Příležitostně pracovala v zemědělství. Nejstarší sestra Mirka se v r. 1946 provdala za letce R.A.F., se kterým se odstěhovala do USA. Další sestry nemohly studovat. Maminka zemřela v r. 1971. Pro Lídin život byla vždy důležitá víra v Boha. Vystudovala zahradnické učiliště a střední zemědělskou školu. Díky ztrátě Lídiných kádrových materiálů mohla vystudovat obor psychologie a filozofie na FF UK. Po studiích pracovala jako klinická psycholožka s nemocnými dětmi. Její první muž zemřel, když byl jejich synovi necelý rok. Po devíti letech se znovu provdala a vychovala nevlastního syna. V důchodu se spolu s manželem těší ze čtyř vnoučat a pejska, ráda pracuje na zahradě a maluje.

Dcera Jarka z Prahy
Tatínek paní Jarky, Zdeněk Wünsch, se narodil v Praze v roce 1922. Jeho rodina byla pravicově orientována. Zdeněk se vyučil sazečem a po roce 1948 se zapojil do odbojové skupiny, která plánovala po Únoru 1948 politický převrat. Otec byl odsouzen v roce 1949 za velezradu a špionáž na 12 let odnětí svobody, ke ztrátě všech občanských práv a zabavení veškerého majetku. Maminka se spolu se svými rodiči, bratrem a malou Jarkou musela přestěhovat do malého rozděleného bytu v Karlíně. Příslušníci StB ji nutili k rozvodu s manželem, musela opustit své zaměstnání. Zdeňkovi rodiče, staří důchodci, byli vystěhováni do pohraničí, kde se museli z rozhodnutí národního výboru ještě několikrát stěhovat, a doživořili zde do konce svých životů. Tatínek byl podmínečně propuštěn z vězení po 7 letech a s podlomeným zdravím. Po návratu z vězení pracoval v dolech na Kladně. Po několika letech mu bylo dovoleno být závozníkem. V 2. polovině 60. let se vrátil ke svému oboru v organizaci novinářů. Oba rodiče zemřeli krátce po dovršení věku 60 let, revoluce v roce 1989 se ani jeden z nich nedožil.

Jarka se narodila v roce 1945. V době uvěznění tatínka jí byly 4 roky. Po ukončení základní školy věřila tomu, že bude studovat. Maminka její spolužačky ji však ke konci docházky základní školy udala, takže nebylo možné toto Jarčino přání naplnit. Byla nucena vyučit se servírkou, později se jí podařilo vystudovat střední hotelovou školu. Pracovala jako servírka, recepční a od konce 70. let až do důchodu jako účetní. Po revoluci v roce 1989 se stala členkou Konfederace politických vězňů a poslední dobou pomáhá v Nadaci pro bývalé politické vězně 50. let. Též spolupracuje se skupinou potomků politických vězňů 50. let. Ráda chodí do škol a informuje mládež ve školách o zločinech komunizmu. Má tři dospělé děti a tři vnoučata, ze kterých se velmi těší.

http://www.dmska.eu/

Související články

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Související články

3.3.

Rozhodování v komunistické totalitě 50. let

Výběr textů ke studiu a interpretaci, nabízející různé pohledy na vývoj československého státu, proměnu politi...
1.11.

Nastolení komunistického režimu a první politické procesy v ČSR na přelomu 40. a 50. let

První část výkladové prezentace vycházející ze souhrné studie PhDr. Jiřího Pernese Ph.D. "Politické procesy 50...
26.2.

Jeden z nich... rozhovor s obávaným vyšetřovatelem 50. let (1968)

Záznam rozhovoru s velitelem pankrácké věznice v letech 1949-1950 Václavem Peškem. Podle celé řady svědeckých ...
5.4.

Trestanecké pracovní tábory v Československu - pracovní listy pro žáky

Tento materiál nabízí učitelům základních a středních škol několik námětů k výuce tématu trestaneckých pracovn...
28.2.

Trestanecké pracovní tábory při uranových dolech 1949–1961

Pro totalitní komunistický režim v jeho počáteční fázi se existence trestaneckých pracovních táborů stala jedn...
24.2.

Trestanecké pracovní tábory v Československu - sada pramenů

Kolekce pramenů k tématu československých pracovních táborů obsahuje dobové obrazové i písemné prameny - fotog...
15.2.

Recenze dokumentu: Vrahem z povolání – Utrpení soudce Karla Vaše

Nabízíme vám recenzi nového dokumentu, který zachycuje životní dráhu a činy někdejšího vysokého funkcionáře ko...
31.10.

Měnová reforma 1953

Tato výkladová prezentace se zabývá jednou z nejkontroverznějších událostí československých dějin 2. poloviny ...
31.10.

Měnová reforma 1953 - pracovní list

Pracovní list Měnová reforma 1953 je navazujícím materiálem ke stejnojmenné prezentaci. Obsahuje patnáct úkolů...
26.11.

Portrét Milušky Havlůjové (animovaný film)

Krátký film vytvořený technikou animovaného komiksu popisuje životní osudy paní Milušky Havlůjové, která získa...
26.11.

Portrét Anny Magdaleny Schwarzové (animovaný film)

Krátký film vytvořený technikou animovaného komiksu popisuje životní osudy Anny Magdaleny Schwarzové, která zí...
26.11.

Portrét Luboše Jednorožce (animovaný film)

Krátký film vytvořený technikou animovaného komiksu popisuje životní osudy pana Luboše Jednorožce, který získa...
24.11.

Portrét Imricha Gablecha (animovaný film)

Krátký film vytvořený technikou animovaného komiksu popisuje životní osudy pana Imricha Gablecha, který získal...
23.1.

Psychologický vliv politických událostí na étos nevystudovaných

Prezentace k přednášce zabývající se vlivem politických událostí v době totality na životy a psychiku dětí pol...
15.12.

Ocenění činnosti a svědectví o totalitě pro Dcery 50. let

Ve čtvtek 10.12 u příležitosti Dne lidských práv v rámci II. ročníku konference "I mlčení je lež aneb jak učit...
Více souvisejících...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT