Moderní-Dějiny.cz

Svobodná volba…

Publikováno: 9.5.2010, Aktualizováno: 2.4.2012 20:36
Rubrika(y): Doporučujeme
Autor:

…je akt, který denně, zdánlivě, opakujeme nesčíslněkrát. Při bližším ohledání je ale dlužno přiznat, že tak svobodné zase naše denní volby nejsou…

Svobodná volba…

Aby byly, muselo by se nám podařit vystoupit z oné stále sílící palby předkládání hotových emocí, všudypřítomné podpory pasivního pohledu na události, otupování naší pozornosti zjednodušováním a vytvářením typů a modelů a zkreslování historie její aktualizací. Motto: Záleží na tom, kdo a s kým si začne a jakým zbožím naloží svou archu. (Dante Alighieri: Božská komedie)

Vystoupit z rozjetého vlaku tvorby zákonů, které už dávno neslouží, ale dokonce manipulují mravní zákonitosti. Vystoupit z našich navyklých tras a přestat považovat populistické fráze za moudrost a vrátit se k individuálnímu vnímání světa… k člověku. A právě individualita je to, po mém soudu, oč tu běží: Reálně je už téměř nemožné vystoupit, ale lze se, s obrovskou pomocí těch, kteří tu zanechali svá svědectví z jiných „současností", pokusit přibrzdit.

Osobně se nebojím návratu zla v jakékoliv jeho už známé podobě: Zlo je, pozorováno historicky, nápadité - nepřitáhne znovu s Křižáky, ani nebude v ruce držet  pokyny sovětských poradců, tentokrát se plíží pod čarou: Vytvořilo nárokovou, zdánlivě sociální společnost, která člověka zbavuje osobní odpovědnosti. Bylo by pohodlné a zrůdné tak žít, kdyby to bylo reálné. Ale ono, bolestivě naštěstí, není. Téměř v každé oblasti lidského bytí, nastal zvláštní posun: Od přirozeného k nepřirozenému.

Několik nepopulárních příkladů:
 - Celý „vyspělý" svět šílí v odpovědnosti za věci budoucí: Za planetu. K tématu se vyjadřují úplně všichni - je to takové… demokratické ;-), a tak se pomalu stává, že se vědecké konference, myslím tím ty, kterých se účastní lidé v příslušném oboru (oborech), skutečně vzdělaní a zkušení, stávají spolčením extrémistů, které se manipulátoři, myslím tím ty, kteří se za vzdělané a zkušené v příslušném oboru (oborech), vydávají, snaží kriminalizovat.
 - Obecně se deklaruje starost o sociálně slabší, staré a nemocné. Budují se záchranné sítě, domovy důchodců a léčebny dlouhodobě nemocných. Ano, jsou vhodné pro ty, kdo opravdu nikoho nemají. Praxe je ale taková, že v sociálních sítích se drží lidé, kteří mají talent k složitému zachycení, v domovech důchodců a různých léčebnách jsou rodiče zdravých dětí… (Kterým však zhusta není co vyčítat… protože se snaží přežít v spletité a překombinované době falešných jistot, které v sobě skrývají ty nejkrutější formy psychického násilí).
 - Dalším populárním trendem je rovnost pohlaví a tolerance k hostům až k popření sama sebe, své kultury a historie…
 - Zlo tohoto období je zákonné.  Říká: Dobrý člověk je ten, který dodržuje zákon! Kdo by se ptal po podstatě…
 Moje volba je, tyhle bludy, dokud mě síla, duše, rodina a přátele neopustí, nerespektovat.
 A když jsme u voleb parlamentních: Přála bych si, abych mohla část svých daní předat konkrétnímu potřebnému člověku v mém okolí, přála bych si, aby zákony neodporovaly zdravému rozumu a nesouhlasný názor v debatě nebyl považován za extremismus.
 
Volila bych losem z dospělé příčetné populace (nic nového, i když Aristoteles navrhoval takto řešit jen třetinu - zase měl k dispozici třetinu osvícených ;-) a doufala bych potom, že bude vládnout někdo, o kom neuslyším. Někdo, kdo ví, že je lepší pospolitost lidí za sebe zodpovědných, než zmanipulované stádo. A třeba by i věděl, kdy a kde a co zasít, a kdy a kde a co sklidit. A také to, že nemůže utratit víc, než vydělá a má úctu ke starým lidem a…prostě takové ty denní individuální banality ;-)

Šárka Horáková Maixnerová
Scenáristka a spisovatelka. Podílí se na desítkách, především historických dokumentů ČT: aktuálně je autorkou cyklu Přísně tajné vraždy. Hodinové dokumenty: Vedle mnoha dílů "Příběhů slavných", především "Ploština - krvavá paseka", "Vizovická Mata Hari",   " Lidé řa(á)doví", dokument "Vážený Leonide Iljiči..." (o tzv. zvacích dopisech), "Bojovníci proti totalitě očima dětí",  "Ležáky - ti druzí mrtví"...

Vydala osm knih : např. "Obět, nebo vrah?",  kniha o projektu "Bathory" Juraje Jakubiska (nakladatelství ČT), za "Podobenství o Františku Válčilovi podle Markéty Lazarové" (XYZ, 2008)  získala v roce 2009 - cenu E. E. Kische Za významné dílo literatury faktu. V letošním roce je její další kniha: "Hoří déšť, aneb zpráva o noci ze 13. na 14 dubna, kdy měl být internován Bůh", nakladatelství Vyšehrad, nominována na další ocenění. Tato kniha je zároveň doprovodnou publikací k její putovní výstavě "Zpráva o akci K," která je nejen dokumentem, ale především uceleným uměleckým dílem - křížovou cestou malíře Michaila Ščigola.

Je místopředsedkyní občanského sdružení pivoňského kláštera, Aurelius, které se pokouší o záchranu historického objektu pro humanitární účely. V současné době pracuje na filmových rekonstrukcích politických procesů a vrací se svou další prací ke své knižní prvotině "Bezmocná kniha "(Český spisovatel,1997) k tématu důstojného umírání.

Související články

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Související články

9.5.

Dvacet let svobodných voleb očima osobností v projektu Moderních dějin a aktuálně.cz

Je to přesně dvacet let, co šli obyvatelé tehdejšího Československa po mnoha letech opět svobodně volit. Mnozí...
9.5.

První volby a dnešek

Na nadšení a étos prvních svobodných voleb v roce 1990 nelze zapomenout; dnes ale můžeme vzpomínat pouze s nos...
6.5.

Jak je těžké vybrat si opravdu dobře...

Když loni novináři tak rádi používali pro své projekty vracející se k Listopadu 1989 zaklínadlo „Dvacet let sv...
5.5.

Volby ovlivňují blízkou, ale i vzdálenou budoucnost

Svobodné volby patří mezi hlavní atributy demokracie. V současnosti je to navíc jediný prostředek, kterým může...
4.5.

My mladí jsme apatičtí, protože nevěříme v horší časy

Určitým charakteristickým znakem naší mladé generace je obecně sdílený nezájem o politické dění.
3.5.

Dvacet let svobody aneb demokracie není samozřejmost...

Demokracie nikdy nebude samozřejmostí, stále o ni budeme muset bojovat, protože tady vždy budou lidé, kteří ná...
3.5.

Ta doba pro mne stále ještě není pouhou historií

Nemohu psát o pádu komunismu a dvaceti letech svobody jako skutečnostech historických, seřazených do dějinných...
3.5.

O nepřekročitelných hranicích

Volá mi pan Stejskal z Aktuálně.cz. a vyzývá k účasti v připravovaném projektu Moderní dějiny jako volební tém...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT