Moderní-Dějiny.cz

Bratislavská pracovní skupina - odbojová židovská organizace

Publikováno: 15.12.2011, Aktualizováno: 24.7.2012 23:49

Pracovní list se snaží dokumentovat činnost bratislavské ilegální židovské odbojové „Pracovnej skupiny“ na základě analýzy výňatků z dopisů Gisi Fleischmannové adresované pobočce americké židovské humanitární organizaci JOINT ve Švýcarsku, a také vedoucím představitelům židovských organizací Relico a Hechaluz.

Bratislavská pracovní skupina - odbojová židovská organizace

Blíže viz: Holokaust na Slovensku: Listy Gisely Fleischmannovej (1942-1944), Snahy Pracovnej skupiny o záchranu slovenských a európskych židov : dokumenty. Editor Katarína Hradská. Bratislava: Nadácia Milana Šimečku, 2003, 123 s. ISBN 80-968-6628-1.

Ukázky ze slovenského textu přeložil: Marcel Mahdal

Základní historická fakta:
Gisi Fleischmannová a „Pracovná skupina“
Gisi Fleischmannová z Bratislavy působila v letech 1938-1939 jako členka slovenského Ústředního výboru pro uprchlíky a od roku 1940 pracovala v čele ilegálního vedení slovenské židovské rady, Ústredne Židov, které si říkalo „Pracovná skupina“. Ústredňa Židov byla slovenskou zvláštností, která se neopakovalo v žádné jiné evropské zemi v době II. světové války. Slovenská klerofašistická vláda zřídila Ústredňu Židov na základě vyhlášky a určila ji za jedinou instituci zastupující a koordinující všechny záležitosti Židů, jejich členství bylo v této organizaci povinné.

Pod vedením Fleischmannové a rabiho Weissmandela se tato skupina pokusila o záchranu Židů. Gisi Fleischmanová je hodnocena jako vůdčí osobnost, která se stala politickou vůdkyní jediné židovské odbojové organizace - jediné v celé Evropě -, která sjednotila všechny židovské politické směry v zemi (s výjimkou komunistů) a byla jedinou skupinou, jež se pokusila zachránit ne pouze sebe, ale i Židy z jiných zemí, sami tuto vyjímečnou snahu označovali za tzv."Europaplan".
Uplácením slovenských úředníků a německého poradce SS-Obersturmbannführera Dietera Wislicenyho se jim podařilo zpomalit a na čas dokonce i zastavit deportace, čímž zachránili tisíce slovenských Židů.
Gisi Fleischmannová byla za Slovenského státu dvakrát vězněna tajnou politickou Státní bezpečností a na rozkaz gestapa zahynula v jednom z posledních transportů do Osvětimi. Po válce na ni dokonce padl stín obvinění možné spolupráce s nacisty.


Dopisy Gisi Fleischmannové
Dopisy byly získány z archivu Jad Vašem v Jeruzalémě, jsou preloženy z němčiny, propletené s hebrejštinou. Je třeba je číst velmi pozorně; Fleischmannová totiž používala některé slovní spojení jako kódy srozumitelné jen adresátovi. Na dekódování těchto šifer bude zaměřena část tohto pracovního listu.
Korespodence Gisi Fleischmannové se zástupcem JOINTu Sály Mayerem se začala formovat přibližně v roce 1940. K hlavním aktivitám JOINTu patřilo udržování písemného kontaktu se židovskými komunitami v Němci okupovaných územích. Dále poskytoval přímou pomoc židovskému hnutí v Německu, Rakousku, Francii, Belgii, Itálii a Holandsku, pomáhal utečencům, kteří hledali záchranu ve Švýcarsku, zasílali balíky s potravinami, léky a ošacením do koncentračních táborů. Prostřednictvím kurýrů pašovali peníze, obstarávali pro uprchlíky jihoamerické pasy. Teprve roku 1942 se pro Evropu vytvořil speciální fond s měsíčním příjmem 30 000 amerických dolarů, které však postačili jen na šest měsíců. Pomoc sa stala nepravidelnou a problematickou.

SS-Obersturmbannführer Dieter Wisliceny
(* 13. ledna 1911 Regulowke, Východní Prusko, dnes Regułówka, Polsko – † popraven 4. května 1948, Bratislava) byl příslušník SA, SS a SD, pracovník Hlavního úřadu SD a posléze Referátu pro židovské záležitosti, který se od roku 1934 podílel na registraci a následném vyhlazovaní židovského obyvatelstva nejdříve v Německu, posléze v protektorátu Čechy a Morava, dále na Slovensku, v Řecku a v Maďarsku. 

Přestože Slovenský stát vystupoval navenek suverénně a řešení židovské otázky bylo v kompetenci výlučně domácích politických orgánů a institucí, vznik Ústredne Židov byl úzce spjat s německým poradcem pro řešení židovských záležitostí Dieterem Wislicenym. Tento Eichmannův blízký spolupracovník, který odtud koordinoval řešení židovské otázky s berlínskou centrálou, měl blízko k předsedovi slovenské vlády Vojtěchovi Tukovi. Wisliceny si vytvořil z Židů dobře placený byznys. Nasliboval Fleischmannové to, co se nedalo splnit, tedy že je v jeho silách slovenské Židy ochránit před transporty do Polska a později že dokonce celkově zastavit „konečné řešení židovské otázky“. Fleischmannová i ostatní z "Pracovnej skupiny" naletěli a velmi komplikovaně sháněli peníze, aby vykoupili slovenské židovské bratry, ale nejenom je, ale i Židy z ostatních okupovaných států. Dnes z historických dokumentů víme, že deportace nezastavilo uplácení Wislicenyho, ale úplatky slovenským státním činitelům, zodpovědným za transporty. Když deportace v roce 1942 prozatím skončily, zůstalo na Slovensku naživu 24 000-25 000 Židů. Teprve SNP fatálně změnilo situaci a na Slovensko byl poslán A. Brunner, aby deportace slovenských Židů definitivně dokončil. A to se mu do velké míry podařilo.

Přílohy

pdf
Pracovni_list_Bratislavska_pracovna_skupina
Typ souboru: *.pdf | Velikost: 1,97 MB
Pro přístup k souboru musíte být přihlášen.

Související články

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Související články

13.8.

Člověk ve válce a válka v člověku - maďarské zamyšlení

Studie si klade za cíl popsat společné a odlišné rysy maďarské historie a polských, českých i slovenských udál...
31.7.

Člověk ve válce a válka v člověku - české zamyšlení

Polemika s názorem, že Češi jsou „nebojujícím národem“, který ve vyhrocených okamžicích, kdy je třeba postavit...
3.8.

Geneze nacistického vyhlazovacího programu - část první

Výkladová prezentace hledá kořeny nacistického antisemitismu již v 19. století, sleduje výrazný posun v protiž...
3.8.

Geneze nacistického vyhlazovacího programu - část druhá

Druhá část výukové prezentace se soustředí na radikalizaci protižidovské politiky v nacistickém Německu, sledu...
31.7.

Československý zahraniční protinacistický odboj

Prezentace přináší základní nástin historie československého zahraničního odboje proti nacismu. Čtenář se sezn...
7.7.

Pronásledování a likvidace Židů v Protektorátě

Prezentace rekapituluje vývoj protižidovské diskriminační politiky v Protektorátě - od německé inspirace proti...
12.10.

Smutný příběh zaprášeného obrazu

Na jaře roku 2012 byl v jihočeské vsi Kváskovice zcela náhodou při rekonstrukci domu objeven poničený obraz, n...
15.12.

Gisi Fleischmannová - spasitelka či kolaborantka?

Výkladová prezentace pojednávající o vyjímečné ženě Gisi Fleschmannové. Na jejím životním příběhu si přiblížím...
5.12.

Jak učit o holokaustu

Dovolujeme si vám nabídnout bohatý materiál s tematikou šoa, jehož smyslem je napomoci učitelům ve výuce kompl...
12.11.

Historie Holocaustu (Šoa) s přihlédnutím k Protektorátu Čechy a Morava

Studie shrnující perzekuci Židů a historii šoa s přihlédnutím na situaci Židů v Protektorátu Čechy a Morava. Z...
22.8.

Židovská mládež v Mukačevu v březnu 1933

Archivní filmová ukázka zobrazuje dvě scény ze života Židů v Mukačevu na Podakrpatské Rusi. Byla natočena v bř...
25.1.

Kadeřníkem v Treblince - ukázka z filmu Šoa (Francie, 1985)

Velmi strhující a emotivní výpověď Abrahama Bomby z Izraele. Ten byl spolu s ostatními 16 holiči donucen praco...
21.6.

Jaké je umění o holocaustu?

Jeruzalémský památník holocaustu Jad Vašem připravil pro české studenty pracovní list na téma: umění o holocau...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT