Moderní-Dějiny.cz

Zveřejňujeme manuál k obsluze a používání elearningové platformy IWitness

Publikováno: 14.3.2020, Aktualizováno: 1.4.2020 20:57
Rubrika(y): Vzdělávání
Autor: (red)

Zadejte vašim žákům online samostudium a využijte již připravené lekce. V příloze tohoto článku naleznete manuál k obsluze a používání elearningové platformy IWitness.

Zveřejňujeme manuál k obsluze a používání elearningové platformy IWitness

V manuálu se dozvíte:

  • Jak se zaregistrovat
  • Jak vytvořit třídu a jak s nimi aktivitu sdílet
  • o záložce WATCHPAGE
  • Jak pracovat s online střižnou


PAMĚTNÍCI Z CELÉHO SVĚTA PRO VAŠE DOMÁCÍ STUDIUM

Díky moderním technologiím se pamětníci natočení v devadesátých letech minulého století či ještě dříve mohou stát aktivními učiteli našich dětí. I když to vypadá, že IWitness je využitelný jen pro výuku moderních dějin, může se tato elearningová platforma hodit i při výuce jazyků, etiky, občanské nauky či mediální gramotnosti.
Digitální databáze obsahuje téměř tři tisíce unikátních celoživotních svědectví, opatřených minutovou indexací pro lepší orientaci. Dále zde najdete tematické úryvky ze svědectví, integrovanou filmovou střižnu, předpřipravené aktivity v češtině i v dalších jazycích, možnost vyrobit si aktivity vlastní a další nástroje pro učitele.
Příběhy o dětství, dospívání, útěku, lásce, věrnosti, zradě, válce, přežití a paměti.

IWitness, multimediální internetová vzdělávací platforma vytvořená pro učitele a studenty středních škol, poskytuje přístup k více než 2500 celoživotním filmovým vzpomínkám očitých svědků genocid z audiovizuálního archivu USC Shoah Foundation, společně s dalšími nástroji a podpůrnými zdroji. IWitness, dostupný zdarma a přes běžné internetové připojení, umožňuje pedagogům a jejich studentům prozkoumávat obsah těchto svědectví různými způsoby a nabízí tak širokou škálu multimediálního využití ve třídě i mimo ni, v češtině, angličtině, či dalších jazycích.

Prohlížení pomocí jednotlivých témat a použití vyhledávacích nástrojů v IWitness
IWitness umožňuje pedagogům a studentům prohlížet krátké úryvky z výpovědí pamětníků řazené dle témat, a ihned je zařazovat do jejich školních prací. Uživatelé IWitness mohou vyhledávat též podle specifických témat ve více než tisíci výpovědích. Pomocný rejstřík obsahující přes 9000 klíčových slov dává učitelům a jejich studentům možnost přejít přímo do konkrétní minuty výpovědi, ve které je hledané téma zmiňováno.

Přizpůsobitelné aktivity
IWitness v sobě zahrnuje širokou škálu multimediálních aktivit. Každá aktivita je podpořena rámcem nazývaným v angličtině „čtyři C“: Consider, Collect, Construct, and Communicate“
(rozvaž, sesbírej, vytvoř, představ), který podporuje kritické myšlení a pomáhá utvářet základní gramotnosti. V tomto rámci studenti sledují a reagují na obsah videa, poté v něm hledají a sbírají úryvky z výpovědí, aby vytvořili svůj vlastní produkt. Poté diskutují o výsledku se svými spolužáky.

Pedagogem moderované skupiny
Skupiny v platformě IWitness dávají pedagogům možnost vytvořit svou vlastní virtuální třídu, ve které
se svými studenty mohou sdílet a rozebírat jednotlivé projekty. Učitelé mají svou skupinu pod kontrolou, a tento prostor jim slouží jako nástroj k podpoře zodpovědného chování v online prostředí. Učitelé též mají možnost vytvářet vlastní skupiny ke sdílení nápadů, aktivit, studentských projektů a pozitivních příkladů z praxe.

V archivu USC Shoah Foundation se nyní nachází 54 449 svědectví pamětníků natočených v 65 zemích světa ve 43 jazycích. Systém platformy IWitness pracuje s malou částí tohoto archivu v celkem 27 jazycích, kterou registrovaným uživatelům zpřístupňuje s minutovým indexem v rámci výuce uzůsobeného prostředí. Přesto, že struktura platformy je prozatím pouze v angličtině, obsahuje IWitness nemálo dalších materiálů v češtině, využitelných v české škole. V češtině je dostupných již 124 celoživotních svědectví pamětníků.

Uživatelům je k dnešnímu dni také  k dispozici celkem 10 aktivit v češtině: věnují se zejména tématům tolerance, konstrukce nepřítele a propagandy, zkoumají mechanismy lidského chováni vedoucí k aktivním projevům nenávisti, často kulminujícím v násilných činech a genocidách. Každou z nich si uživatelé mohou přizpůsobit podle svých potřeb. IWitness vznikl proto, aby umožnil pedagogům smysluplné zařazení filmových svědectví pamětníků do výchovy, s vědomím jejich časových či technických možností. Proto je obsah IWitness možno používat ve škole i mimo ni.

WeVideo, digitalní střižna integrovaná v platformě IWitness, je online verzí profesionálních filmových střižen. Nabízí českou verzi, titulkovací a trikové nástroje a umožňuje import jakýchkoliv materiálů uživatelem, včetně vlastních videí, komentářů, hudby či obrázků. Pomocí střižny je se studenty možno probírat otázky etiky střihu a manipulace v audiovizuálním médiu. Učitelé ale samozrejmě mohou integrovanou střižnu využít také ke střihu úryvků filmových svědectví, které zařadí do svých aktivit v IWitness.

Manuál v češtině přikládáme v příloze tohoto článku, podle praktických zkušeností studentům zbytková angličtina platformy nevadí. Více na https://iwitness.usc.edu/


Přílohy

pdf
Manuál IWitness
Typ souboru: *.pdf | Velikost: 6,56 MB | Stáhnout soubor...

Související články

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Související články

3.4.

Svoboda slova, cenzura a propaganda v Československu 1968

Představujeme vám novou aktivitu IWitness v českém jazyce. Tato e-learningová výuková aktivita zkoumá fenomén ...
3.11.

Kindertransporty: kolektivní zachránce

Představujeme vám novou aktivitu IWitness v českém jazyce. Tato e-learningová výuková aktivita se zaměřuje na ...
8.10.

"Kdo si dnes vzpomene na Armény?"

Představujeme vám novou aktivitu IWitness v českém jazyce. Tato e-learningová výuková aktivita se zaměřuje na ...
28.2.

Genocida Romů a Sintů

Představujeme vám novou aktivitu IWitness v českém jazyce. Tato e-learningová výuková aktivita se zaměřuje na ...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT