Moderní-Dějiny.cz

Soutěžte o knihu Nacistické Německo a Židé 1933-1945

Publikováno: 7.2.2018, Aktualizováno: 20.2.2018 05:19
Rubrika(y): Aktuality
Autor: (red)

Vážení soutěživí čtenáři, redakce portálu Moderní dějiny.cz pro Vás připravila populární vědomostní soutěž. Otázku jsme vybrali z knihy Saula Fidländera: "Nacistické Německo a Židé 1933-1945". Pro zájemce o historii, učitele a jejich studenty ji do soutěže poskytla Edice Moderní dějiny.

Soutěžte o knihu Nacistické Německo a Židé 1933-1945

Saul Friedländer, který se mimochodem narodil v Praze a unikl holokaustu, v této bohatě dokumentované knize odpovídá na otázku, jež vrhla temný stín na poválečný svět: jak mohl jeden z nejvyspělejších evropských národů vyhladit na šest milionů nevinných obětí? Dává přitom velké slovo přímým svědkům – nikoli pamětem, ty nebývají vždycky spolehlivé, ale dobovým deníkům a dopisům obětí i pachatelů, stejně jako oficiálním projevům a úředním výnosům.

První část knihy, zabývající se národně socialistickou kampaní útlaku, přináší hlasy Židů, kteří se po nástupu nacistů ocitli ve stále více děsivé realitě. Druhá část pokrývá německou vyhlazovací politiku, která vedla k vraždě šesti milionů evropských Židů - oficiální program, který závisel na spolupráci místních úřadů a policejních útvarů, pasivitě obyvatelstva a ochotě obětí podlehnout zoufalé naději, že přežijete natolik dlouho, než uniknete německé svěráku. Kniha Nacistické Německo a Židé je základním studiem této temné a složité historie.
 
SAUL FRIEDLÄNDER se narodil v Praze a dětství strávil v nacisty okupované Francii. Nyní je profesorem Kalifornské univerzity v Los Angeles a napsal řadu knih o nacistickém Německu a druhé světové válce, mimo jiné The Years of Extermination (Roky vyhlazování).
 
Nakladatel: Past production s.r.o., Edice Moderní dějiny
ISBN 978-80-906778-1-4
Z anglického originálu NAZI GERMANY AND THE JEWS, 1933–1945
Překlad Petruška Šustrová
Popis: brožovaná, cca 340 stran
Rok vydání: 2017

Knihu si můžete koupit ZDE




KOUPÍ KNIHY PODPOŘÍTE 30% JEJÍ CENY ČINNOST SPOLKU PANT

Odpovězte na soutěžní otázku a doufejte, že budete vylosováni jako jeden ze tří výherců, kterému bude zaslána kniha "Nacistické Německo a Židé 1933-1945". Soutěžit můžete až do 25. února 2018.

Soutěžní otázka:
Jaký počet Židů žil podle autora Saula Friedländera v lednu roku 1933 v Německu?

_Soutež ~ Zvolte odpověď na soutěžní otázku

Soutěž byla ukončena. Výhercům gratulujeme!

Správná odpověď:

525 000

Výherci:
  1. simonastefanikova@email.cz
  2. petrma@email.cz
  3. michal.bedihost@seznam.cz

Nápověda:
Správnou odpověď můžete najít v ukázkovém textu, který je ke stažení v příloze tohoto článku níže.

Přílohy

pdf
Ukázka z textu z knihy Nacistické Německo a Židé 1933-1945
Typ souboru: *.pdf | Velikost: 0,35 MB | Stáhnout soubor...

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT