Moderní-Dějiny.cz

Soutěž COURAGE - nezávislá kultura a život za socialismu v Československu

Publikováno: 11.12.2016, Aktualizováno: 11.12.2016 13:56
Rubrika(y): COURAGE
Autor: (red)

Soutěž je určena mladým badatelům všech zaměření do věku 30 let. K účasti jsou zváni především studenti humanitních, pedagogických, sociálně vědních a uměleckých oborů. Základní podmínkou účasti v soutěži je práce s primárními zdroji (není možné předložit syntézu či přehled literatury). Vítáme různorodé formy výstupů. Může jít jak o texty založené na analýze pramenů, tak projekty umělecké (video, fotografie, grafika atd.) nebo využití digitálních technologií (aplikace, mapy…).
 

Soutěž COURAGE - nezávislá kultura a život za socialismu v Československu

Zajímá nás široká škála nezávislých aktivit zahrnující uměleckou tvorbu všech žánrů, exilovou produkci, kulturní a publikační aktivity disentu, zelená a mírová hnutí, alternativní životní styly, nová náboženská hnutí a s tím související případy represe namířené vůči nezávislé kulturní produkci. Materiály dokumentující tyto aktivity jsou umístěny v různých sbírkách, a to jak ve státní síti archivů a knihoven, tak ve specializovaných institucích. Uvítáme i vlastní sběr dat (kupř. osobní pozůstalosti, rozhovory atd.).

Základní podmínkou účasti v soutěži je práce s primárními zdroji (není možné předložit syntézu či přehled literatury). Vítáme různorodé formy výstupů. Může jít jak o texty založené na analýze pramenů, tak projekty umělecké (video, fotografie, grafika atd.) nebo využití digitálních technologií (aplikace, mapy…). Oceníme i didakticky zaměřené výstupy na dané téma. Pokud zvolíte formu textu, pak v rozsahu maximálně 15 normostran + přílohy. Podmínkou je, aby výstup byl přenosný elektronickou cestou.

Do soutěže je možné přihlásit pouze původní práce. Přihlášeny mohou být i výsledky výzkumu prováděného v rámci závěrečných studentských prací (bakalářské či diplomové práce), pokud v době přihlášení neuběhly více než tři roky od jejího obhájení. Práce mohou zasílat badatelé ve věku od 18 do 30 let. Je možné také přihlásit kolektivně zpracovaný výstup. 

Přihlásit se je možné do 14. května 2017 zasláním vyplněné přihlášky na e-mail: courage.soutez@ff.cuni.cz. Své práce můžete do soutěže posílat průběžně, nejpozději však do 31. října 2017. Zaslané projekty budou zveřejňovány na portále Moderní-dejiny.cz ve speciální rubrice soutěže a paralelně v rubrice Historici učitelům, kde bude také možnost ocenit zajímavé projekty i na základě počtu zobrazení.Zaslané projekty posoudí komise odborníků, jejímiž členy budou zástupci partnerských institucí soutěže a experti spolupracující s COURAGE. Práce budou oceněny věcnými cenami (knižní publikace) a ty nejpřínosnější budounavrženy k publikaci.

Oficiální mail soutěže: courage.soutez@ff.cuni.cz

Web soutěže s veškerými informacemi o vyhlášení, průběhu soutěže a zaslanými pracemi najdete ZDE

Facebooková událost - promítání ZDE

Plakát k soutěži si prohlédněte ve fotogalerii a stahujte v příloze článku.

Soutěž vznikla v rámci projektu COURAGE - Kulturní opozice – porozumění kulturnímu dědictví disentu v zemích bývalého socialistického bloku, který je financován z Rámcového programu pro výzkum a inovace EU - Horizon 2020, na základě grantové smlouvy č. 692919.


    


Partneři:

  


 

 

                         

                   

                  
Soutěž podpořila tato vydavatelství a nakladatelství:

         

 

                           Vydavatelství FF UK

Přílohy

docx
Přihláška pro soutěžící
Typ souboru: *.docx | Velikost: 0,01 MB | Stáhnout soubor...
docx
Pravidla pro soutěžící
Typ souboru: *.docx | Velikost: 0,02 MB | Stáhnout soubor...
pdf
Plakát soutěže
Typ souboru: *.pdf | Velikost: 0,86 MB | Stáhnout soubor...

Fotografie

Diskuse

Soutěž COURAGE - nezávislá kultura a život za socialismu v Československu

Problém je vyřešen

Vážená paní Lochmannová, vážení kolegové, e-mailová adresa courage.soutez@ff.cuni.cz, je již funkční. Nyní je tedy možné se bez problémů přihlašovat do soutěže. Za pořada...

Nemožnost odeslat přihlášku

Vážení, využila jsem soutěžního e-mailu k zaslání přihlášky do soutěže, přišla mi opakovaně zpráva o nedoručitelnosti s vysvětlením: "The group courage.soutez only accept...

počet příspěvků: 2 | poslední příspěvek: 9.12.2016 20:22Vstup do diskuse >>

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT