Moderní-Dějiny.cz

Seminář Hodnocení v soudobých dějinách

Publikováno: 11.10.2017, Aktualizováno: 13.10.2017 15:06
Rubrika(y): Vzdělávání
Autor: (red)

Ústav pro studium totalitních režimů zve zájemce na seminář pro učitele dějepisu a společenskovědních oborů Hodnocení v soudobých dějinách, který pořádá v pátek 20. října 2017 od 9 do 15 hodin ve Skautském institutu (Staroměstské náměstí 4/1, Praha 1).

Seminář Hodnocení v soudobých dějinách

Registrace probíhá prostřednictvím registračního formuláře ZDE

Program

9.00 – 10.30: Hodnocení z pohledu praxe / Petr Sokol
Úvod do tématu – co budeme hodnotit a proč? V úvodu semináře představíme několik testů našich spolupracujících učitelů. Účastníci semináře si tak na vlastní kůži vyzkouší roli žáků.
10.30 – 10.45: Přestávka na kávu
10.45 – 12.00: Soudobé didaktické trendy v hodnocení / Jaroslav Pinkas, Jaroslav Najbert
Soudobé didaktické trendy při hodnocení výuky. (Levstiková, VanSledright, Levesque, Kratochvíl). Evaluace dnes patří k nejdůležitějším tématům didaktiky dějepisu. Prezentované přístupy jsou založeny na konceptu historického myšlení, pedagogického konstruktivismu a metodicky vychází ze zásad formativního hodnocení. Dotkneme se i otázky, jak využívat multiple choices.
12.00 – 12.30: Legislativa a hodnocení soudobých dějin: Etika a politika / Vojtěch Ripka, Jaroslav Pinkas
Hodnocení ve světle normativních dokumentů a etické perspektivy hodnocení (školský zákon a další legislativa). Hodnocení v soudobých dějinách je komplikováno tím, že je třeba reflektovat tzv. paměťové zákony. V jakém vztahu je k nim školní výuka? A jaké další etické konsekvence při jejich hodnocení vyvstávají?
12.30 – 13.00: Pauza na občerstvení
13.00 – 14.30: Workshop: Příklady hodnocení
Workshop o evaluaci a následná závěrečná diskuse. Na základě teoretických i praktických podnětů, které účastníci vstřebali v předchozích částech, se pokusíme na základě předem připravených šablon vytvořit několik vlastních evaluačních nástrojů. Vybrané návrhy budou diskutovány v plénu.
14.30 – 15.00: Závěrečné shrnutí, evaluace

Seminář je zdarma a je akreditován MŠMT v systému DVPP. Bližší informace a přihlašovací formulář najdete na našem webu
Přehled našich dalších seminářů naleznete na naší stránce Dějepis21. Na všechny semináře se lze hlásit přes tento registrační formulář

Kromě těchto seminářů jsme pro vás připravili také seminář v rámci výstavy Případ Světlana. Proměny obrazu třetího odboje, který pořádáme 2. listopadu 2017 od 13 do 17 hodin přímo v expozici výstavy ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.
Seminář pro učitele dějepisu a občanské výchovy je zaměřen na fenomén protikomunistické rezistence na počátku 50. let. Na konkrétním případu organizace Světlana budeme ilustrovat, co to byl protikomunistický odboj, resp. co o něm můžeme dnes říci a jak se proměňoval jeho obraz. Představíme i aktuální výstavu o Světlaně a způsoby, jak se dá didakticky využít. V rámci semináře vystoupí historik Zdeněk Homola a didaktik Jaroslav Pinkas.

Na tento seminář se prosím hlaste na e-mail anna.macourkova@ustrcr.cz.

Za Oddělení vzdělávání zdraví
Anna Macourková
Ústav pro studium totalitních režimů
Hadovka Office Park
Evropská 2590/33 c
160 00  Praha 6
tel:       +420 221 008 314
GSM:  +420 606837142

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literatury
Více...

_Prameny

Volyňský masakr - texty ke studiu a prameny

Aktualizováno: 5.12.2017 21:19 | Rubrika: Dějiny Polska, Druhá světová válka
Volyňský masakr - texty ke studiu a prameny

Soubor nabízí českým učitelům doplňující materiály, které mohou využít při přípravě hodiny nebo semináře na téma volyňského masakru, masového vraždění polských obyvatel ukrajinskými nacionalisty v době II. světové války. Textové u...

_Metodika

Volyňský masakr a polsko-ukrajinské vztahy v první půli 20. století

Aktualizováno: 30.11.2017 17:36 | Rubrika: Dějiny Polska, Druhá světová válka
Volyňský masakr a polsko-ukrajinské vztahy v první půli 20. století

Pracovní listy jsou vytvořeny pro české učitele a jejich žáky s cílem představit kořeny, průběh a tragické důsledky tzv. volyňského masakru, organizovaného vraždění Poláků v letech 1943-45, v širším kontextu polsko-ukrajinských vz...

_Aktuality

Soutěžte o knihu Normalizované životy

Aktualizováno: 11.12.2017 09:16 | Rubrika: Aktuality
Soutěžte o knihu Normalizované životy

Vážení soutěživí čtenáři, redakce portálu Moderní dějiny.cz pro Vás připravila novou vědomostní soutěž. Otázku jsme vybrali z knihy Adama Drdy a Mikuláše Kroupy "Normalizované životy", která byla napsána podle televizního cyklu "P...

_Dějiny v médiích

Kreml manipuluje se srpnovou invazí v roce 1968 už déle, varuje rusista. "Ohýbání" historie je běžné

Aktualizováno: 6.12.2017 07:58 | Rubrika: Česko, Rusko
Kreml manipuluje se srpnovou invazí v roce 1968 už déle, varuje rusista. "Ohýbání" historie je běžné

Aktuálně.cz - Nedávný skandál kolem článku ruského armádního webu Zvezda TV, který oslavoval sovětskou invazi do Československa v srpnu 1968, není podle rusisty Štěpána Černouška ojedinělý. Kontroverzních článků a televizních doku...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2017 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT