Moderní-Dějiny.cz

Redaktoři Moderních dějin představovali své aktivity v Moskvě

Publikováno: 17.5.2012, Aktualizováno: 29.5.2012 09:15
Autor: (red)

Členové Občanského sdružení PANT a redaktoři portálu Moderní dějiny.cz přijali pozvání na konferenci učitelů dějepisu Ruska a Kazachstánu pořádanou Centrem Andreje Sacharova v Moskvě. Setkali se rovněž se zástupci dalších institucí (Memorial, Muzeum Gulagu), s nimiž projednávali konkrétní podobu mezinárodní spolupráce. Tato studijní a pracovní cesta se uskutečnila díky podpoře Českého centra v Moskvě.

Redaktoři Moderních dějin představovali své aktivity v Moskvě

Během čtyřdenního pobytu (10.-13. května) v Moskvě jsme se znovu prostřednictvím dramatických a vpravdě historických událostí současnosti v nejrůznějších paralelách vraceli k době komunistického Sovětského svazu a jeho dějinám. Naším hlavním posláním bylo představení výukových aktivit Občanského sdružení PANT ruským partnerům. Ideálním prostorem pro takovéto inspirativní setkání byla konference učitelů dějepisu, kterou každoročně pořádá Centrum Andreje Sacharova v Moskvě. Její součástí bylo také vyhlášení výsledků 10. ročníku soutěže ruských učitelů, kteří se věnují výuce moderních dějin a vytvářejí sami výukové materiály pro své žáky a studenty. Na konferenci vystupovali odborní historici, metodici, učitelé a zástupci nevládních organizací. Aktivity PANTu na mezinárodním poli představil ve svém vystoupení Petr Šimíček, zaměřil se především na tradiční mezinárodní konference o výuce moderních dějin, které pořádáme v Ostravě, a také na konkrétní příklady spolupráce s polskými partnery v rámci Česko-polského fóra či výsledky visegrádské spolupráce se Slováky, Poláky a Maďary. Ruské učitele i přítomné historiky velmi zaujalo představení našeho výukového portálu Moderní dějiny.cz, neboť v ruském internetovém prostředí takto zacílený a specifický portál pro učitele neexistuje. Vystoupení vzbudilo velmi živý ohlas a dlouhou diskusi, překvapivě mnoho dotazů směřovalo k působení československých legií na Rusi v době občanské války. Výsledkem prezentace na konferenci bylo následné jednání s ředitelem Sacharovova centra o konkrétních možnostech spolupráce při tvorbě dvoujazyčných výukových materiálů, výměně pramenů a tvorbě společného projektu.

Součástí naší návštěvy byla rovněž veřejná prezentace našich vzdělávacích aktivit a portálu na půdě Českého centra v prostorách Velvyslanectví ČR v Moskvě. Setkání zahájil zaměstnanec centra Jan Machonin, poté Petr Pánek a Petr Šimíček představili historii PANTu, jeho cíle a záměry, konkrétní pojekty a mezinárodní spolupráci. Jiří Sovadina podrobně rozkrýval ruským účastníkům strukturu nové verze portálu Moderní dějiny cz., způsob práce s ním, jeho obsah a výukové možnosti.

V dalších dnech jsme úspěšně jednali o spolupráci s dalšími partnery, kteří projevili o setkání s námi živý zájem. První setkání se odehrálo v Muzeu Gulagu v Moskvě, jeho ředitel i přítomní zaměstnanci e zajímali především o způsoby výuky moderních dějin v České republice, o práci neziskových organizací a především o možnostech praktické spolupráce našich institucí. V podobném duchu jsme pak rovněž jednali se zástupci nevládní organizace Memorial, která se dlouhodobě zabývá dokumentací zločinů stalinských represí, fungování táborového systému a sběrem informací o obětech nezákonností a zločinů sovětské moci. Zde jsme také navštívili depozitář a prohlíželi si archiválie a předměty vězňů z dob věznění v stalinských táborech. Také zde jsme se dohodli na budoucí vzájemné výpomoci a společné práci na tvorbě výukových materiálů.

Celý náš pobyt se odehrával ve velmi dramatické atmosféře demonstrací proti prorušování lidských práv v současném Rusku, měli jsme tudíž možnost konfrontovat oficiální zpravodajství státní televize a v mnohých rozhovorech svědectví demonstrantů o současném tristním stavu demokracie v této zemi. Myslíme na všechny svobodomyslné Rusy, zastánce lidských práv, obránce svobody slova a přejeme jim odvahu a sílu...

Petr Šimíček o Rusku v pořadu České televize Události plus 18. května 2012

Fotografie

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT