Moderní-Dějiny.cz

Kultura jako hnutí odporu v bývalých socialistických zemích východní Evropy

Publikováno: 29.5.2017, Aktualizováno: 10.6.2017 12:04
Rubrika(y): COURAGE
Autor: (red)

Otevřená výzva tvůrcům dokumentárních filmů! COURAGE-PAREVO Mezinárodní festival dokumentárních filmů je soutěžní festival dokumentárních filmů ve východní Evropě, který se věnuje tématu kulturní opozice a disentu v zemích bývalého socialistického bloku. Hledáme vysoce kvalitní dokumentární filmy, schopné přimět k zamyšlení a zaujmout široké publikum.

Kultura jako hnutí odporu v bývalých socialistických zemích východní Evropy

Mezinárodní filmový festival uvede netradiční dokumentární filmy z oblasti střední a východní Evropy, které se dotýkají tématu nezávislého kulturního prostředí v bývalých socialistických zemích.

Tvůrci vítězného filmu obdrží hlavní festivalovou cenu v hodnotě 1,000 eur. Výběr proběhne za účasti mezinárodní poroty. Cenu uděluje Nadace Dunajského regionu (Dunatáj Alapítvány), která je jedním z největších a nejdéle působících producentů a distributorů dokumentárních filmů v Maďarsku.

Filmy, které budou dle výběru mezinárodní poroty zahrnuty do programu festivalu, budou v období mezi květnem a prosincem 2018 promítány ve čtyřech hlavních evropských městech: Budapešti, Bukurešti, Praze a Varšavě, a v podobě putovního filmového festivalu také v dalších městech ve Velké Británii a v Německu.

Festivalová soutěž je otevřena všem přihláškám, které jsou relevantní k obecnému zadání. Zajímají nás zejména následující okruhy témat:
- Nonkonformní umění v době socialismu;
- Subkultury mládeže, undergroundová hudba (rockeři, hippies, punk);
- Experimentální divadlo;
- Alternativní film, představení a tanec;
- Neoficiální vzdělávání a publikační aktivity (samizdat, bytové semináře);
- Lidská práva a ekologická (zelená) hnutí;
- Emigrantské organizace a disidentské spolky
- Alternativní životní styly;
- Nová náboženská hnutí a tajné náboženské komunity

Naším cílem je napomoci k zviditelnění nezávislé východoevropské a středoevropské dokumentární filmové tvorby a představit to nejlepší z ní mezinárodnímu publiku. Rádi bychom uvedli nejpoutavější a nejkreativněji pojaté filmy z celé středovýchodní Evropy, od krátkých filmů až po celovečerní snímky. Naší snahou je poskytnout prostor k veřejné diskuzi a podpůrnou platformu, umožňující začínajícím filmovým tvůrcům představit svou práci.

Termíny pro podání přihlášek

PRVNÍ KOLO: ZASLÁNÍ ABSTRAKTŮ do půlnoci 29. září 2017

Abstrakty prosím zasílejte na courage.filmfestival@btk.mta.hu

Do přihlášky jsou uchazeči povinni zahrnout:
1)      Abstrakt v anglickém jazyce sestávající z písemného shrnutí obsahu filmu, jeho cílů a závěrů;
2)      Kontaktní údaje: emailovou adresu (adresy) tvůrce (tvůrců) filmu;
3)      Délku trvání, rok výroby a formát filmu;
4)      Seznam jmen tvůrců a hlavních představitelů/ dotazovaných;
5)      Prohlášení o právech upřesňující práva uchazeče k promítání filmu

Předkládané filmy by, pokud možno, měly obsahovat titulky v anglickém jazyce (pro vybrané filmy může být anglické titulkování zajištěno). Úspěšní uchazeči budou kontaktováni s dalšími informacemi do půlnoci 16. října 2017.

DRUHÉ KOLO: ZASLÁNÍ FILMŮ do půlnoci 31. října 2017.

Filmy je nutné nahrát na k tomu určený server NEBO zaslat na DVD v HD formátu – nejlépe s anglickými titulky – do půlnoci 31. října 2017. Tvůrci dokumentárních filmů vybraných k promítání budou kontaktování do půlnoci 30. listopadu 2017.

Pro více informací k mezinárodním projektům COURAGE a PAREVO:

cultural-opposition.eu

parevo.eu

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT