Moderní-Dějiny.cz

Krakovská část VIII. ročníku česko-polské studentské výměny

Publikováno: 11.11.2019, Aktualizováno: 4.2.2020 09:02

Ve dnech 17.–19. října 2019 se uskutečnila první část VIII. ročníku mezinárodní výměny s polskými studenty. Vzhledem k 30. výročí sametové revoluce byla akce zaměřena zejména na události roku 1989 v Polsku a Československu. Nabídla účastníkům setkání s polskou historií, Krakovem, jeho památkami a významnými historickými místy. Akce se konala v rámci projektu spolku PANT, který byl podpořen z prostředků Ministerstva zahraničních věcí ČR v rámci projektů Česko-polského fóra. Letošní česko-polské studentské výměny se zúčastnili studenti z krakovského VII. prywatnego liceum ogólnokształcącego im. Mikołaja Reja a ostravského Jazykového gymnázia Pavla Tigrida v Ostravě-Porubě.

Krakovská část VIII. ročníku česko-polské studentské výměny

V následujícím textu popisují studenti a studentky Jazykového gymnázia Pavla Tigrida v Ostravě-Porubě svůj pohled na exkurzi:

Naše cesta započala odjezdem z hlavního nádraží o půl deváté ráno. Hned po příjezdu do Krakova (kolem poledne) a po našem ubytování v hostelu Mundo  proběhlo první setkání polských a českých studentů. Společný oběd a následná procházka po městě upevnily naše vztahy a pomalu jsme začali zjišťovat, že nejsme zase tak odlišní, a přátelství začala kvést. Navštívili jsme hrad Wawel, historické tržiště Sukennice, budovu Jagellonské univerzity Collegium Maius, bránu Barbakan a Floriánskou bránu. Zastávky byly vybírány tak, aby nás naši polští kolegové poučili o místech spjatých s událostmi v Polsku roku 1989, kdy padl komunistický režim. Všechna místa nás zaujala jednak architekturou, jednak atmosférou, která byla díky obyvatelům města velice příjemná. Čtvrteční program jsme zakončili prvním večerním rozchodem po městě a večeří.

Hned po probuzení jsme se občerstvili vydatnou snídaní a poté jsme se vydali do japonského centra Manggha, kde jsme se naučili základy kaligrafie. Následně jsme navštívili výstavu obrazů, které se pyšnily nádhernými detaily a byly vskutku jedinečné. Strávili jsme příjemný večer s polskými studenty u dobrého jídla. Museli nás ale opustit a my jsme se vydali do podzemního muzea středověku, které nás nadchlo svým unikátním zpracováním. Viděli jsme jak archeologické nálezy, tak moderní projekce. Po náročném dni jsme se vrátili nočním Krakovem do svých pokojů.

Třetí den našeho pobytu začal tradičně výbornou snídaní v našem hostelu. Poté jsme se vydali do bývalého, nacisty zřízeného židovského ghetta v Krakově, kde jsme se setkali s naším průvodcem Adamem Musialem, odborníkem na slovo vzatým, jenž nás ghettem provedl a ve stručnosti vysvětlil pohnutou historii této části města mezi lety 1939 až 1943. Prošli jsme například kolem tehdejšího dětského domova, zdi oddělující ghetto od zbývající části města a zastavili jsme se na náměstí s nápaditým památníkem ve formě symbolicky rozmístěných židlí. Poté následoval oběd, po něm shrnutí a zhodnocení celého projektu a nakonec cesta domů.



Záštitu a partnerství nad setkáním převzali:
Česko-polské fórum
při Ministerstvu zahraničí ČR

Organizační tým:
Marcel Mahdal: učitel ZSV a dějepisu na Jazykovém gymnáziu Pavla Tigrida v Ostravě-Porubě
Paweł Rogala: učitel angličtiny na VII. prywatnem liceum ogólnokształcącem im. Mikołaja Reja

 
Exkurze očima jedno z účastníků Štěpána Dorotíka:

 

 

Fotografie

Krakovská část VIII. ročníku česko-polské studentské výměnyKrakovská část VIII. ročníku česko-polské studentské výměnyKrakovská část VIII. ročníku česko-polské studentské výměnyKrakovská část VIII. ročníku česko-polské studentské výměnyKrakovská část VIII. ročníku česko-polské studentské výměnyKrakovská část VIII. ročníku česko-polské studentské výměnyKrakovská část VIII. ročníku česko-polské studentské výměnyKrakovská část VIII. ročníku česko-polské studentské výměnyKrakovská část VIII. ročníku česko-polské studentské výměnyKrakovská část VIII. ročníku česko-polské studentské výměnyKrakovská část VIII. ročníku česko-polské studentské výměnyKrakovská část VIII. ročníku česko-polské studentské výměnyKrakovská část VIII. ročníku česko-polské studentské výměnyKrakovská část VIII. ročníku česko-polské studentské výměnyKrakovská část VIII. ročníku česko-polské studentské výměny

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT