Moderní-Dějiny.cz

Vzniká materiál, který učitelům pomůže reagovat na projevy extremismu

Publikováno: 6.11.2013, Aktualizováno: 7.11.2013 07:13

Občanské sdružení PANT zahájilo v rámci grantu „Paměť kraje, náměty pro atraktivní výuku“ program Prevence projevu extremismu ve školách. Jeho cílem je vytvoření metodické pomůcky pro učitele Moravskoslezského kraje, která by fungovala jako návod, jak s žáky preventivně pracovat a jak na konkrétní projevy pravicového extremismu reagovat. Projekt odstartoval v pondělí 4. listopadu odbornou debatou, která definovala okruhy, jež by měl tento materiál obsahovat. 

Vzniká materiál, který učitelům pomůže reagovat na projevy extremismu

Akce se konala v rámci projektu „Paměť kraje – náměty pro atraktivní výuku“, který je financován v rámci OP VK ze státního rozpočtu ČR a Evropského sociálního fondu. 
 
Debaty se zúčastnili odbornice na pravicový extremismus Petra Papiežová Vejvodová s Masarykovy univerzity v Brně, sociolog Karel Čada z Univerzity Karlovy v Praze, výchovná poradkyně Střední průmyslové školy stavební v Havířově Zuzana Gawlowská, šéfredaktor portálu Moderní dějiny Jiří Sovadina, předseda o.s. PANT Petr Pánek, člen o.s. PANT Adam Blisa a vysokoškolská pedagožka a publicistka Monika Horsáková. „Diskuse a materiál, který by vycházel ze spolupráce odborníků na extremismus a odborníků na výchovu, tady zatím citelně chybí. V tom vidím největší pozitivum tohoto projektu,“ míní sociolog Karel Čada. 
 
Odborná diskuse se zaměřila především na to, jakým způsobem se dorost extremistických hnutí organizuje, čím mladé lidi oslovuje nebo jaké jsou nejčastější argumentační stereotypy pravicových radikálů. Řeč byla i o základní charakteristice extremistických projevů, včetně těch, které se objevují v politickém mainstreamu.   
 
Odborníci se shodli v tom, že finální materiál by měl obsahovat nejen charakteristiku současné české extremistické scény a jejích podob, ale také souhrn jasných a přehledných argumentů vyvracejících nejčastější tvrzení radikálů. „Hovořili jsme také o podobě praktických ukázkových metodických materiálů, díky kterým by učitelé mohli manipulaci s fakty, se kterou umně pracují nejen radikálové, ale které se dopouštějí i celostátní, často dokonce veřejnoprávní média, demonstrovat,“ upřesňuje Jiří Sovadina.  
 
„Význam výchovy – ve škole, a především v rodině je v prevenci pravicového extremismu klíčový. A v dnešním globálním světě, propojeném internetem a sociálními sítěmi, ještě nabývá na významu. Právě díky novým technologiím se mohou extremistické skupiny daleko lépe organizovat a mohou mnohem snadněji lovit nejen nové duše, ale i sympatizanty z řad široké veřejnosti. Represe policejních kordonů na náměstí přitom není řešení,“ konstatuje Petr Pánek. 
 
Občanské sdružení PANT teď čeká nejen vyhodnocení odborné debaty, ale i určení osob, které se na zpracování metodických materiálů budou podílet. „Hotový materiál chceme distribuovat do základních a středních škol v Moravskoslezském kraji. Pro učitele přitom chceme zároveň pořádat metodické semináře, které by na něj navazovaly,“ uzavírá Petr Pánek. 

Fotografie

Diskuse

Vzniká materiál, který učitelům pomůže reagovat na projevy extremismu

PANT

Děkujeme za reakce, o publikacích samozřejmě víme, informovali jsme o některých na našem portále, např. http://www.moderni-dejiny.cz/clanek/jak-pracovat-s-tematem-extremi...

Multipolis

Metodická příručka a dobře zpracovaná hra pro pravidelnou práci v ZŠ. Multikulturní společnost, jak proti rasismu, xenofobii, jak předcházet extremistickým náladám a post...

již existující materiály přesně k tématu

Dobrý den, dovolila bych si upozornit, že v srpnu 2013 vydalo o. s. Asi-milovní třídílnou publikaci Demokracie versus extremismus. Výchova k aktivnímu občanství, která ob...

počet příspěvků: 3 | poslední příspěvek: 6.11.2013 22:14Vstup do diskuse >>

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT