Moderní-Dějiny.cz

Výzvy a letáky proti nástupu komunistů k moci po únoru 1948

Publikováno: 28.2.2013, Aktualizováno: 26.2.2016 19:45
Rubrika(y): Prameny

Soubor letáků vyzývající k odporu či pasivní rezistenci proti vládě komunistů z prvních let jejich vlády.  Spojujícím prvkem těchto materiálů je odpor proti nedemokratické vládě, protest proti čistkám ve společnosti a víra v mobilizaci společnosti a obnovu demokracie v zemi. 

Výzvy a  letáky proti nástupu komunistů k moci po únoru 1948

Tento materiál vznikl v rámci projektu „Moderní dějiny do škol“, který je financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.

 
OBSAH:
Výzva demokratickému lidu československému (1948)
Sjezd delegátů politických uprchlíků z ČSR (1948)
Volné listy – ke sjezdu KSČ, Národní výbor Svobodného Československa (1949)
Vysokoškolským studentům a československým občanům, Výzva k obraně demokratických akademických svobod proti Akčním výborům, informace o pochodu studentů (1948)
Výzva k bojkotu 1. máje
Svobodné volby – Výzva k hospodářské sabotáži, výzva k uctění TGM, z úvodníku Hlasu Odboje (1951)
Retribuční referát – Varování kolaborantům před soudem národa, Odbojové ústředí
Výzva k bojkotu – pobytu v domácnosti atp., Odbojové ústředí (1951)
 
Publikované dokumenty jistě mohou učitelé využít při přípravě zajímavých metodických materiálů pro své žáky, případně s nimi pracovat v hodině nebo semináři, mohou se stát také podkladem pro samostatnou práci či přípravu žáků. 
 
Ukázky z obsahu:  
Demokratický lide československý!
Rudá komunistická příšera zachvátila do svých špinavých drápů naši svobodnou demokratickou republiku Československou !! Uvědomělý lide československý procitni a uvažuj! Před deseti lety přehnala se nad naší vlastí obdobná příšera. […] Nepotřebujeme nové gestapo-akční výbory! Chceme svobodnou a demokratickou československou republiku, chceme svobodu slova a smýšlení, chceme přátelství s ostatními demokratickými národy a chceme aby v naší republice se cítil každý Čech a Slovák skutečně svoboden, nejen ten, kdo je vyznavačem rudého komunistického teroru!
AŤ ŽIJE SVOBODA A NAŠE SVOBODNÁ ČESKOSLOVENSKÁ VLAST!!
 
Svobodné volby? 
pro komunisty by dopadly katastrofálně. Báli se jich v roce 1948 a proto nastrojili únorový puč, zaprodali Československo sovětskému imperialismu. V únoru 1948 zničili komunisté naši svobodu. Nemohou však zničit naši vůli o svobodu usilovat. Hospodářské potíže "Gottwaldovy pětiletky" jsou důkazem, že drtivá většina pracujících Československa nenávidí bolševický otrokářský režim. Nemůžeme proti němu zatím hlasovat ve svobodných volbách; hlasujme tedy hospodářskou sabotáží, neplněním plánu kterým Moskva drancuje naše hospodářství. Toto hlasování je účinné a může být ještě účinnější! Pracujme pomalu, pracujme špatně, sabotujme kde se dá! Každý zmetek, každá závada ve výrobě (průmyslové i zemědělské) a v dopravě je volebním lístkem proti Gottwaldově místodržitelské tyranii a příspěvkem našemu osvobození…
 
T.G.M.
14.IX.
…Od licoměrných oslav z taktické nutnosti přešli komunisté zvolna přes opatrnou kritiku až k nynějšímu otevřenému zatracování Masaryka a jeho díla. Dokonce se ani nezdráhali zavraždit prezidentova syna, jak nedávno řekl president Spojených států H. Truman, při nástupní audienci nového velvyslance pražského režimu. Komunisté ještě dnes sice mohou vraždit člověka, ale není v jejich moci zavraždit jeho ducha a dílo. Je povinností všech, kdož Masarykovo dílo znají, aby mu nedali zahynout v srdcích a myslích mládeže, soustavně otravované komunistickým jedem a olupované o svobodnou možnost poznání Masarykovy duchovní a mravní velikosti. 
Slibme si v tento den Masarykova úmrtí, že jeho odkazu nedáme zahynout, že navzdor všem komunistickým snahám vychováme naše děti v jeho duchu. Je to naše povinnost a je to také naše národní záchrana. "Budu se na vás dívat, jak to vedete." "Presidente Osvoboditeli, věrni zůstaneme!"
 
 
28.X.1951.
… Odbojové ústredie vás vyzýva:
ostaňte v nedelu 28.októbra doma!
Nech nikto neopustí svoj dom, bez skutočné naliehavej príčiny. Nechoďte 28.októbra do kín, divadiekem kaviarní a reštaurácií, nechoďte na nijaké športové podniky!
OSTAŇTE 28.X.DOMA!
 
 
VŠEM VYSOKOŠKOLSKÝM STUDENTŮM!
VŠEM OBČANŮM REPUBLIKY ČESKOSLOVENSKÉ!
… Naše vysoké školy, jako důslední zastánci demokracie, svobody a pořádku, jako obhájci občanských práv, jsou vystaveny nemístnému nátlaku a teroru , který ohrožuje jejich akademické svobody!
Nevstupujte do žádných akčních výborů, věřte demokraticky zvoleným funkcionářům. Voláme všechny vysokoškolské studenty a všechny svobodné občany tohoto státu, aby se postavili solidárně za studentstvo na obranu práv, která nám zaručuje ústava…
 
Občané, Češi!
Komunistická strana pořádá ku konci května svůj sjezd. Ukažme pánům soudruhům a celému světu, že celý náš národ nesouhlasí s jejich diktaturou, že chceme nové, svobodné a tajné volby pod ochranou Organisace Spojených národů. Pošlete proto každý již dnes dopis řádně frankovaný na tuto adresu: 
Velvyslanectví Spojených států severoamerických   
Praha III, Tržiště 15
v dopise napište asi toto: 
nesouhlasím s nynější komunistickou diktaturou v republice Československé a žádám, aby byly vypsány nové, řádné svobodné volby pod patronací Spojených národů.
Nic jiného nepište, protože to budou statisíce ba miliony podpisů, které velvyslanectví dostane…
 
Československé veřejnosti, 
příslušníkům II. odboje. 
Několik samozvaných činitelů, jejichž odbojová činnost nadto sporná, vytvořilo v Praze t.zv. Akční výbor SNRa SČP. Stalo se tak bez příslušníků odboje. tento samozvaný Akční výbor vyloučil řadu skutečných odbojových pracovníků jako jsou na př. mistopř. vlády Dr P. Zenkl, min. Dr P. Drtina, min. Msgre Šrámek, škpt. Stančík, univ. prof. Dr. V. Bušek a jiné další…
Členstvo SNR a SČP, jakož i Sv. slov. partyzánov nechť zůstane věrno ideám TGM a zapojí se do boje o znovuobrození demokratické republiky Československé.   

Součástí tohoto materiálu je také pracovní list pro studenty, který najdete v příloze
Studentský pracovní list zpracovává leták s karikaturou karikaturu z roku 1951, jejímž motivem je kritika prosovětské komunistické politiky. Dokument, jenž je nyní uložen v knihovně Libri Prohibiti, je opatřen otázkami, které by měly studenty naučit prací s historickým pramenem a rozšířit znalosti z dané problematiky.

 
Archivní dokumenty jsou zveřejněny s laskavým svolením LIBRI PROHIBITI, knihovny samizdatové a exilové literatury

Libri prohibiti
Senovážné nám. 2, třetí patro
110 00 Praha 1
Tel/fax: +420 224 225 971
E-mail: info@libriprohibiti.cz, libpro@iol.cz
Otevřeno: po-čt 13-17 hod, přes prázdniny pro veřejnost zavřeno
http://www.libpro.cz/

Přílohy

pdf
Výzvy a letáky proti nástupu komunistů k moci po únoru 1948
Typ souboru: *.pdf | Velikost: 34,13 MB
Pro přístup k souboru musíte být přihlášen.
pdf
Pracovní list - Ostante doma
Typ souboru: *.pdf | Velikost: 4,57 MB
Pro přístup k souboru musíte být přihlášen.

Související články

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Související články

15.3.

Československo po únoru 1948

Výuková prezentace dokumentuje proměnu Československa po únoru 1948 v totalitní stát. Text doplněný řadou dobo...
25.2.

Únor 1948 a jeho důsledky na stránkách normalizační učebnice dějepisu

Zajímá vás, co se učili žáci základních škol za normalizace o únorových událostech roku 1948 a jejich důsledcí...
23.2.

Únorovými událostmi roku 1948 den po dni

Rozsáhlá výuková a ilustrativní prezentace mapující dramatický průběh únorové vládní krize, její příčiny a vyú...
1.11.

Nastolení komunistického režimu a první politické procesy v ČSR na přelomu 40. a 50. let

První část výkladové prezentace vycházející ze souhrné studie PhDr. Jiřího Pernese Ph.D. "Politické procesy 50...
10.6.

Václav Černý – mravní modus stalinských postupů

Autor připomíná ve svých pamětech, jak důležité bylo ovládnutí klíčových ministerstev KSČ pro další vývoj v Če...
8.1.

Socialistické společenské zřízení v ČSSR (1960)

Digitální kopie propagandistické brožury vydané oddělením propagandy a agitace ÚV KSČ v roce 1960 pro vzděláva...
12.6.

Letáky protikomunistické organizace Světlana

Protikomunistická organizace Světlana byla jednou z největších odbojových organizací v rámci třetího odboje. J...
26.4.

Soustružníci lidských duší - cenzura a mocenské využití veřejných knihoven v poúnorovém Československu

Prezentace shrnuje základní informace o proměnách lidového knihovnictví po roce 1945 a průběhu cenzurní akce. ...
19.6.

Politické procesy 50. let - materiály pro učitele

V příloze článku si můžete stáhnout materiály, které obdrželi učitelé na vzdělávacím semináři Politické proces...
14.11.

Mechanismus policejní represe v ČSR 50. let na případu Buchal a spol. - studentské pracovní listy

Materiál obsahuje fotokopie pramenů s otázkami pro žáky a studenty v podobě pracovních listů ke skupině kolem ...
13.10.

Perzekuce společnosti v Československu po roce 1948

Text rekapituluje zásadní změny, kterými procházelo Československo jž v poválečném období a především pak po k...
16.3.

Únor 1948

Stručnější výuková prezentace je zaměřena na způsob, jakým se KSČ dostala k moci v Československu. Popisuje ná...
16.3.

Únor 1948 - pracovní listy

Pracovní listy s názvem Únor 1948 navazují na výukovou prezentaci k danému tématu.
20.10.

Politické procesy jako divadlo

Ilustrativní prezentace, kterou může učitel použít při výkladu o politických procesech v Československu 50.let...
16.10.

Politické procesy 50. let v Československu

Historická studie v základních obrysech pojednává o nastolení komunistického režimu a prvních politických proc...
Více souvisejících...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT