Moderní-Dějiny.cz

Výstava Někomu život, někomu smrt putuje po České republice

Publikováno: 5.1.2012, Aktualizováno: 16.3.2012 22:03
Rubrika(y): Doporučujeme
Autor: (red)

Putovní výstavu Někomu život, někomu smrt připravila Asociace nositelů legionářských tradic k 70. výročí operace Anthropoid, jejímž cílem byl atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. V letošním roce si připomínáme 70. výročí tohoto významného odbojového činu, který nemá v celé Evropě v době 2. světové války obdoby... Portál Moderní dějiny je mediálním partnerem výstavy.

Výstava Někomu život, někomu smrt putuje po České republice

Byl to jedinečný čin, v kterém se spojilo hrdinství profesionálů – vojáků čs. zahraniční armády, s odbojem v okupované vlasti, který vojákům poskytl nezištnou pomoc a podporu. Nikdo z nás si nedovede představit, jaké to muselo být dostat se po několika letech v zahraničí na území Protektorátu, mít s sebou falešné doklady a několik adres, na nichž jej mohli, ale také nemuseli čekat spolehliví lidé. Někteří již byli dávno zatčení, někteří se báli, protože je postihla nacistická perzekuce, byli hlídáni a špehováni. Jen na některých adresách čekala parašutisty pomoc, která mimo jiné spočívala ve značně propracované organizaci například pro získávání potravin, které byly vydávány na potravinové poukázky pro osoby s přihlášeným pobytem. Parašutisté museli být také ubytováni, museli střídat adresy, aby svou přítomností neprozradili, že se v daném místě pohybují bez přihlášení, někteří potřebovali pomoc lékařů, zhotovení dalších dokladů, a bez pomoci domácího odboje by žádná ze skupin, které byly vyslány do Protektorátu ze Západu či z Východu, nemohla plnit své úkoly.

To vše se snaží podchytit výstava Někomu život, někomu smrt, kterou autorka Jindra Svitáková připravila ve spolupráci s historikem Jaroslavem Čvančarou na motivy jeho rozsáhlé knižní trilogie Někomu život, někomu smrt, věnované domácímu i zahraničnímu odboji v období 2. světové války. Prioritně je výstava věnována přípravě atentátu na Reinharda Heydricha a pomoci odbojářů skupinám Anthropoid a Silver A.

Výstava byla slavnostně zahájena v Praze 24. listopadu 2011 zástupci ministerstva kultury a ministerstva školství, která převzala nad výstavou záštitu spolu s předsedkyní Parlamentu České republiky Miroslavou Němcovou. Odtud putovala výstava do Brandýsa nad Labem, kde byla od 1. prosince 2011 do 10. ledna 2012 vystavena v Oblastním muzeum Praha – východ. Na jeden den – 28. prosince 2011 – zavítala do Nehvizd v rámci vzpomínkové akce na den seskoku skupiny Anthropoid v blízkosti této středočeské akce. Nyní je připravena putovat do Prahy.

Její první pražské zastavení se uskuteční již 12. ledna 2012 díky Městské části Praha 6 v základní škole Dědina, Žukovského 6/580, Praha 6 – Liboc. Otevřeno pro veřejnost je od úterý do pátku od 14 do 19 hodin, v sobotu a v neděli od 14 do 18 hodin. Dopoledne bude výstava k dispozici žákům základních škol v Praze 6. Vstup na výstavu je zdarma.

Na sídliště Dědina je možné se dostat autobusy MHD č. 206, 218 (oba z Dejvické), 108 (z Bílé Hory), 179 (z Nových Butovic).
Po pražském zastavení výstava poputuje do Písku, Opavy a dalších měst. V Praze bude opět k dispozici od 27. května do podzimních měsíců v Libeňském zámku v Praze 8, doplněná o další údaje vztahující se k pomoci parašutistům občany Prahy 8, kde se atentát uskutečnil, a kde také stojí od roku 2009 Památník operace Anthropoid.

K výstavě byla vydána publikace, která shrnuje nejdůležitější události vedoucí k uskutečnění atentátu na Reinharda Heydricha. Publikaci je možné si objednat prostřednictvím e-shopu na www.anlet.cz nebo e-mailem na adrese kaleidoskop@anlet.cz.

Podrobné informace o výstavě i o doprovodných akcích, které jsou již vyhlášeny nebo jsou připravovány, je možné zjistit na webových stránkách www.nekomuzivot-nekomusmrt.cz. Zde jsou také kontakty a informace pro vystavovatele. V současné době zvažuje ANLET výrobu další kopie výstavy, aby umožnil co největšímu počtu občanů ji zhlédnout. Případní zájemci o zapůjčení výstavy získají další informace také na webových stránkách určených výstavě nebo o ně mohou požádat e-mailem na adrese kaleidoskop@anlet.cz.

Jindra Svitáková

Tel: 604 206 677
e-mail: jsvitakova@anlet.cz
www.nekomuzivot-nekomusmrt.cz

Přílohy

jpg
Typ souboru: *.jpg | Velikost: 1,02 MB | Stáhnout soubor...

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT