Moderní-Dějiny.cz

Válka začala Mnichovem - unikátní české vydání karikatur Davida Lowa (1945)

Publikováno: 25.3.2017, Aktualizováno: 15.10.2018 21:02

Přinášíme kompletní digitální verzi jedinečné publikace Válka začala Mnichovem, která vyšla v Londýně v roce 1945 a nabídla českým čtenářům pestrý výběr předválečných a válečných karikatur Davida Lowa. Tento známý glosátor politického dění působil v britských novinách a svými karikaturami dráždil nacistické pohlaváry do nepříčenosti.

Válka začala Mnichovem - unikátní české vydání karikatur Davida Lowa (1945)

První karikatura výjimečné publikace Válka začala Mnichovem reflektuje nelehkou pozici Československa dva měsíce před Mnichovem (je z 18. července 1938), předposlední z prosince roku 1943 je sarkastickým komentářem k uzavření československo-polské smlouvy a postoji Polska k této věci. Závěrečná karikatura knihy pak navozuje víru lidí v okupovaných zemích v blížící se osvobození. V tomto časovém orámování let 1938-1943 je řazena celá sbírka 58 karikatur, které reagují na diplomatická jednání a jejich pozadí, konkrétní válečné události, situaci na frontách a chování politických vůdců totalitních mocností i demokratického světa. Všechny karikatury byly pro toto české vydání opatřeny překlady původně anglických vepsaných vět, komentářů či nápisů a zároveň jsou vždy doplněny stručným komentářem historické situace, ke které se vztahují.

Předmluva Jana Masaryka:
Nepřeháním, když řeknu, že kdyby se byla evropská politika dělala podle Davida Lowa, neměli bychom dnes druhou světovou válku. Low nikdy neuznal Mussoliniho a když tento černokošilatý gangster byl na vrcholu své dnes zašlé slávy, tehdy Low ho kreslil tak jak měl vypadat všem slušným lidem. Totéž platí o Hitlerovi. Low zkrátka nebál se odsoudit to, co jeho politický nos cítil jako nedobré a neslušné. Politické chyby, které se za posledních 15 let staly, najdete všechny zvěčněny v Lowových karikaturách ještě dříve než k nim došlo. Low vždycky varoval a varuje včas. To je tedy Low co světový politický expert.
Že je briliantním kreslířem, to všichni víme.
Co mne Lowa činí tak blízkým je jeho dobré srdce. Jeho spolucíténí s tím malým, s tím neuznaným, s tím bezmocným, s tím utlačovaným. Hladová děcka a Hitlerem utýrané ženy, špatně placení dělníci, obyvatelé koncentračních táborů a ghetta, všichni tito slavní ubožáci měli a mají v Davidu Lowovi neohroženého zastánce a ochránce. Po celou dobu co Lowa sleduji, co se s ním znám a co ho mám rád, nemyslím — alespoň se nepamatuji —, že by byl Československu politicky „vykrákal". Jsem na to pyšný. Když v roce 1938 začala československá kalvarie, tu si nás Low všiml; tu nás několikrát pohladil a posílil.
Low osobně je tichý a vlastně plachý člověk, ale umí roztát a má velmi pěkný úsměv a jak se u nás říká — oči jako trnky. Nevidíme se příliš často, ale myslím, že si rozumíme. Jsem rád, že přichází k vydání této sbírečky. Až pojedeme domů, vezmeme ji s sebou a našim doma ukážeme Davida Lowa, člověka moudrého, spravedlivého a citlivého.
Vůbec se mně zdá, že je tato předmluva zbytečná. Lowovy kresby mluví samy za sebe řečí mezinárodní, řečí srozumitelnou, jasnou a vtipnou. Děkuji mu jménem Vás všech.

Sir David Alexandr Cecil Low (7. dubna 1891 – 19. září 1963)
Novozélandský kreslíř, který je považován za nejvlivnějšího politického karikaturistu západního světa 20. století. První práci publikoval už v jedenácti letech, počátek jeho kariéry karikaturisty je spjat s deníkem The Canterbury Times (1910). Později přesídlil do Austrálie, kde pravidelně publikoval v The Bulletin. V roce 1919 se přestěhoval do Londýna, kde pracoval do roku 1927 pro noviny The Star a později v novinách Evening Standard, kterým zůstal věrný až do roku 1950. Známým se stal především svými antifašistickými a antinacistickými politickými karikaturami - zaměřoval se předševším na politické vůdce té doby, především Hitlera a Mussoliniho, ale na mušce měl také Goebbelse, Franca, Stalina a mnohé další. Nacistický ministr propagandy považoval Lowa za úhlavního nepřítele, v roce 1937 dokonce žádal britského ministra zahraničních věcí lorda Halifaxe, aby působení nepříjemného karikaturisty, jehož karikatury zhoršují britsko-německé vztahy, omezil. Kritizován byl ovšem v této době i některými lidmi doma v Británii, především za jeho nemilosrdnou kritiku politiky appeseamentu a politických kroků premiéra Chamberleina. Někteří novináři jej dokonce posměšně nazývali "obchodníkem s válkou". Po vypuknutí 2. světové války se jeho jméno dostalo dokonce do nacistické "Černé knihy" - seznamu lidí, kteří měli být po případné úspěšné Německé invazi do Británie okamžitě zatčeni. Válečné události reflektoval ve svém díle velice bohatě, systematicky a s nevšedním zápalem, což mu přineslo velkou popularitu nejen doma. Karikatuře se věnoval i v poválečném období, noviny Evening Standard opustil v roce 1950, přešel do Daily Herald a nakonec v roce 1953 do Manchester Guardian. Roku 1962 povýšila královna Alžběta II. Davida Lowa za jeho zásluhy do šlechtického stavu. Jeho karikatury, ve své době velice populární, jsou i dnes publikovány v mnoha (nejen britských) učebnicích dějepisu a odborných historických knihách.

Foto: wikimedia.org

Low David, Válka začala Mnichovem
Londýn, 1945, nakladatelství "Nová Evropa" S.R.O.
THE  NEW EUROPE PUBLISHING COMPANY  LTD.
29 Great James Street, W.C.1
62 stran, předmluva Jana Masaryka

Jednotlivé karikatury mohou učitelé využít při přípravě zajímavých metodických materiálů pro své žáky, případně s nimi pracovat v hodině nebo semináři, mohou se stát také podkladem pro samostatnou práci či přípravu žáků.
Kompletní digitální reprodukce všech karikatur najdete v příloze článku, výběr z nich si můžete okamžitě prohlédnout ve fotogalerii pod článkem.

Přílohy

pdf
Válka začala Mnichovem - unikátní české vydání karikatur Davida Lowa (1945)
Typ souboru: *.pdf | Velikost: 26,14 MB
Pro přístup k souboru musíte být přihlášen.

Fotografie

Související články

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Související články

5.6.

Rozhodování o přijetí či nepřijetí Mnichovské dohody

Výběr textů ke studiu a interpretaci, nabízející různé pohledy českých historiků, spisovatelů a publicistů na ...
19.5.

Mnichovské rozhodnutí z podzimu 1938

Pracovní listy pro žáky nabízejí sadu textů a dobových pramenů, pomocí kterých žáci analyzují příčiny těžké si...
22.2.

Karikatura a fotografie jako školský historický obrazový pramen

Metodické modely konkretizují možné postupy práce se školskými historickými obrazovými prameny, které napomáha...
31.1.

Protinacistické karikatury ze šedesátých let

Nabízíme Vám kvalitní digitální kopie karikatur z knihy "Karikatura bojující". Vydalo ji Nakladatelství českos...
26.10.

Karikatury v britském válečném tisku

Přinášíme vám vybrané digitálně zpracované karikatury vydávané v britském válečném časopise "The War Illustrat...
9.9.

Protiněmecké a protinacistické karikatury v časopise Dikobraz

Vybrali jsme pro Vás dobové propagandisticky laděné karikatury Dikobrazu z druhé poloviny čtyřicátých a části ...
12.7.

Hitler a jeho smečka v karikaturách Borise Jefimova

Sada pracovních listů k interpretaci karikatur významného ruského kreslíře a karikaturisty Borise Jefimova. Vz...
31.5.

Druhá světová válka v karikaturách Antonína Pelce

Soubor karikatur Antonína Pelce z let 1940-1945, které vznikly během autorova pobytu v USA. Karikatury z tohot...
22.3.

Politika appeasementu a ČSR ikonograficky a v kombinovaných textech

Přinášíme vám analytický model, který prostřednictvím karikatur jako školního historického pramene umožňuje st...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT