Moderní-Dějiny.cz

V Polinu se setkali vzdělavatelé z celého světa

Publikováno: 10.7.2015, Aktualizováno: 15.9.2015 21:23
Rubrika(y): Aktuality

Vzdělávací centrum Muzea dějin polských židů ve Varšavě pořádalo týdenní letní seminář pro učitele a vzdělavatele z celého světa. Účastníci absolvovali sérii zajímavých exkurzí, seznámili se s koncepcí hlavní expozice muzea. Sami vytvářeli nové alternativní vzdělávací aktivity vedoucí k zefektivnění vzdělávacího potenciálu muzea. Setkání, které bylo velmi intenzivní, co se programu týče, proběhlo v přátelské a tvůrčí atmosféře od 5. do 11. července 2015.

V Polinu se setkali vzdělavatelé z celého světa

Hlavní částí vzdělávací části semináře bylo seznámit účastníky s výstavou muzea, její koncepcí i moderní architekturou samotné budovy muzea. Velmi podnětné bylo setkání se zakladateli muzea s tvůrci výstavy s prof. Barbarou Kirshenblatt-Gimblettovou a prof. Stanisławem Krajewskim.

Činnost, záměry a aktivity Vzdělávacího centra muzea Polin představila Monika Koszynská. Vzdělávací centrum má ambici stát se koordinačním centrem vzdělávacích aktivit na poli lidských práv, evropské židovské kultury a výuky o holokaustu. Muzeum se snaží co nejvíce se otevřít se práci se školními výpravami a vzdělávání učitelů, a to i v případě českých zájemců.

Nedílnou součástí celého setkání byla reflexe skutečnosti, že Varšava a Polsko zažívá v poslední době pomalou, nicméně progresivní obnovu života židovských komunit po celém Polsku. Tento fenomén zachycoval film “The Return” Adama Zuckera. Účastníci semináře navštívili i ceremonii v synagoze a šábesovou večeři.

Zajímavým zpestřením programu byly i historické exkurze po okolí muzea, které se nachází na místě nacisty zničeného ghetta ve varšavské čtvrti Muranow. Dalším místem, po kterém byli účastníci provázeni, bylo staré varšavské město, které bylo po válce kompletně rekonstruováno. Jednodenní exkurze do Lublinu, prohlídky expozice místního muzea Brana Grodska a nedalekého koncentračního tábora v Majdanku završila aktivity mimo půdu muzea.

Celý seminář byl velmi dobře připraven, proběhl pod bedlivým dohledem Katarzyny Kulińské.

Účastníci semináře:
Mark Davis – USA - Monterey Coast Preparatoryin Scotts Valley CA
Magdalena Fryze – Polsko - National Centre for Culture
Dr. Barbara Gereboff – USA - Ronald C. Wornick Jewish Day School
Maia Ipp – USA - Ruth Asawa School of the Arts in San Francisco
Karolina Jakoweńko – Polsko - Brama Cukermana Foundation
Sebastian Klein – Norsko - Falstad Centre
Dr. Andrzej Kujawski – Polsko -Jan Paweł II Middle School in Skulsk
Mike Levy – Anglie - Keystage Arts and Heritage
Ralph du Long – Nizozemí - DuO A
Marcel Mahdal - Česká republika - Občanské sdružení PANT
Jim McGarry – USA - Sr. Dorothy Stang Center for Social Justice and Community Engagement at Notre Dame de Namur University in Belmont
Dr. Monika Mezei – Maďarsko - Berzsenyi Dániel Secondary School in Budapest
Dr. Ben Owens – USA - Department of Theology at Woodside Priory School
Dr. Dorothea Parak – Německo - Rhineland Regional Council,Jewish Museum Cologne
Zuzana Pavlovská - česká republika - Jewish Museum in Prague
Paweł Rogala – Polsko - VII Mikołaj Rej High School in Krakow
Rabbi Batshir Torchio – USA - Jewish Community Center of San Francisco
Karolina Turza – Polsko - Auschwitz Jewish Center

Fotografie

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT