Moderní-Dějiny.cz

V Jeruzalémě proběhl IX. ročník konference v Jad Vašem

Publikováno: 12.7.2014, Aktualizováno: 28.7.2014 07:45
Rubrika(y): Aktuality

Ve dnech 7. - 11. července 2014 proběhla v Jeruzalémě mezinárodní konference "Na vlastní oči – reflexe holocaustu z generace na generaci" u příležitosti šedesátiletého výročí založení Jad Vašem. Zúčastnilo se jí přes 480 návštěvníků ze 40 zemí světa.

V Jeruzalémě proběhl IX. ročník konference v Jad Vašem

Pondělí 7. července

Konference byla slavnostně otevřena večeří a ceremonií v "Údolí společenství", kterou uvedl Jisrael Meir Lau, hlavní izraelský rabín, předseda rady Jad Vašem a přeživší holocaustu. Jisrael Meir Lau zavzpomínal na své osvobození v Buchenvaldu. Úchvatné zážitky si účastníci odnesli z koncertu zpěvačky sefardských písní Jasmin Levy.

Úterý 8.července 2014

Druhý den konferenci uvedla ředitelka sekce mezinárodního vzdělávání Dorit Novak a Eyal Kaminka – ředitel odboru vzdělávání Jad Vašem. Avner Shalev ve svém příspěvku přednesl příspěvek k historii této instituce od samotných počátků až po dnešek a hlavní vzdělávací strategii Jad Vašem. Následující panel vedl profesor bostonské univerzity Steven Katz. Serge Klarsfeld, Arno Klarsfeldov a Jehuda Bauer se zamysleli nad vývojem, jímž prošlo vnímání holocaustu po válce, v druhé polovině 20. století a jak se proměnilo až do dnešních dnů.

Dialogu mezi první a druhou generací přeživších Šoa se věnovali následující volitelné semináře:
Dějiny a paměť - Německá policie (Orpo) a holocaust -Klaus Donecke a Noa Mkayton
Význam procesu s Eichmannem - Gavriel Bach a Aviad HaCohen
Je možné modlit se po holocaustu? David Halivni a rabín Jeremy Stavisky
Vývoj Jad Vašem v průběhu posledních čtyřiceti let - Avner Shalev a Jicchak Arad

Konferenční den zakončila prezentace filmu "Zbraně Ducha", který komentoval Patrick Henry. Film se zabýval pomoci pronásledovaným židovským běžencům ve vichystické Francii.

Středa 9.července 2014

Panelovou diskusí nad filmem Clauda Lanzmanna „Šoa“ začal třetí den konference. Zúčastnili se jí ředitelka vzdělávání ISHS Shulamit Imberová, Fred Hillman, Irena Steinfeldtová, Annette Insdorfová.

Náměstkyně generálního tajemníka Rady Evropy Gabriella Battaini-Dragonová představila vzdělávací politiku své organizace. Daniel Goldhagen nastínil možné přístupy k psychologickým aspektům a motivům pachatelů holocaustu. Alexandra Zapruderová představila projekt založený na studiích deníků dětí z období holocaustu nazvaného "Rozebrané stránky". V posledním dopoledním vystoupením představil svůj komiks Michel Kichka: „Věci, které jsem nikdy neřekl svému otci“, dokumentující složitosti komunikace otce přeživšího holokaustu a jeho syna, který trpí syndromy „druhé generace“.

Nové izraelského curiculum holocaustu představili její tvůrci Shulamit Imberová, Eliraz Krausová a Shani Lourieová. Bartosz Gajdzik prezentoval polský projekt - Grodzká brána v Lublinu, který je založen na rekonstrukci židovského života v předválečném Lublinu.

V dalším odpoledním programovém bloku následovaly volitelné semináře:
USA - Tváří v tvář historii - Marc Skvirský, Dimitry Anselme
Ruská federace - Vzdělávací centrum v Moskvě - Ilya Altmanová
USA - Úvahy a reflexe - David Warren - ADL, Stephen Smithová - USC Shoah Foundation
Izrael - Jad Vashem - Efraim Kaye
Ukrajina – Tkuma - Igor Shchupak
Anglie - Institut vzdělávání (OIE) - Stuart Foster a Paul Salmons
Rakousko - Maria Eckerová a Nadja Danglmaierová

Z podvečerního programu si účastníci konference mohli vybrat z následujících aktivit, jejichž společným jmenovatelem bylo téma: „Reflexe života skrze umění“:

Susie Sandager, one-woman show: „Dát hlas spravedlivému mezi národy: Corrie van Boom
Susan Stein, představení „Etty", upraven z deníků a dopisů Etty Hillesumové
Tal Haim Joffe, Izrael, Film: Příběh 2. a 3. generace:  „The Green Dumpster Mystery”
Malte Ludin, Německo, Film: Příběh 1. a 2. generace německých pachatelů – „2 až 3 věci, které o něm vím"

Čtvrtek 10. července 2014

Qian Tang, zástupce UNESCO, oficiálně otevřel poslední den konference. Ředitel vzdělávací sekce Jad Vašem Eyal Kaminka přednesl příspěvek, který se zabýval vztahy mezi tzv. generacemi „X“, „Y“ a „Z“, tedy výzvami, před které nás staví mladá generace sžitá s vyspělými technologiemi a novými médii. Generální ředitel izraelského oddělení Googlu Jossi Matias představil nové možnosti spjaté s internetem a novými aplikacemi. Výkonný ředitel USC Shoah Foundation Stephen Smith navázal na své předřečníky a hovořil o digitální strategii spojené s novými pedagogickými přístupy. Ředitel archivu Jad Vašem Haim Gertner přednesl příspěvek o možnostech jeho využívání. Po obědě byli účastníci i rozděleni do 36 kulatých stolů, kde se společně pokoušeli shrnout nové poznatky a vytvořit strategie k řešení nových výzev ve vzdělávání holocaustu.

Šest studentů (18 - 25 let) se podělil o svých zkušenostech z výuky o holocaustu:
Anglie - Lucy Hamwijková
Čína - Laura Hanová
Kanada - Iain Beaumont
Polsko - Lukasz Matysiak
Argentina - Maria Gonzalez Warcaldeová
Izrael - Batya Brownsteinová

Na odlehčení posledního dne konference zahrála "Mu-Zika" – kapela izraelských středoškolských studentů.

Na závěr konference promluvil Shai Abramson, zástupce Asper Foundation, díky jejíž pomoci se podařilo konferenci podpořit. Závěrečné projevy pronesli Shlomo Breznitz, bývalý rektor university v Haifě a Efraim Kaye, jako hlavní pořadatel konference v Jad Vašem.

Oficiální stránky konference najdete ZDE


Fotografie

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT