Moderní-Dějiny.cz

Svědkové genocidy Arménů promlouvají

Publikováno: 8.5.2015, Aktualizováno: 13.5.2015 20:04
Rubrika(y): Vzdělávání
Autor: (red)

V pražském Centru vizuální historie Malach jsou nově zpřístupněny rozhovory s přeživšími a svědky genocidy Arménů. Za počátek genocidy Arménů bývá považováno datum 24. dubna 1915 a právě dnes si tedy připomínáme sto let od této tragické události. Podle odhadů v jejím průběhu zahynulo mezi jedním a dvěma miliony Arménů. Česká republika je mezi 13 státy, které masové vraždění oficiálně uznaly jako genocidu podle mezinárodního práva.

Svědkové genocidy Arménů promlouvají

Archiv vizuální historie Nadace šoa Univerzity Jižní Kalifornie, který je plně k dispozici studentům, badatelům i pedagogům v CVH Malach při Univerzitě Karlově v Praze, byl právě rozšířen o rozhovory zachycující genocidu Arménů v Osmanské říší, ke které došlo v letech 1915 – 1918. V nové sbírce nahrávek převažují svědectví samotných přeživších, ale ke zhlédnutí jsou i vzpomínky „druhé generace“ a lidí, kteří pronásledovaným osobám poskytli úkryt nebo jinou pomoc. Rozhovory natáčel režisér arménského původu J. Michael Hagopian už od 70. let 20. století. V Archivu vizuální historie je k dispozici přes 50 000 orálně historických rozhovorů ve více než 40 jazycích, které zachycují zejména holocaust, ale i další genocidy.

Americký režisér arménského původu J. Michael Hagopian (1913–2010) začal v 70. letech z vlastní iniciativy pořizovat rozhovory s přeživšími, svědky a pamětníky arménské genocidy. Během následujících desetiletí shromáždil okolo 400 interview, která na sklonku života předal ke zpracování a zpřístupnění Nadaci šoa Univerzity Jižní Kalifornie (USC Shoah Foundation; http://sfi.usc.edu). Tato organizace spravuje rozsáhlý audiovizuální archiv orální historie, založený v první polovině 90. let jako dokumentace událostí holocaustu ve vzpomínkách jejich přímých přeživších a svědků. Archiv USC Shoah Foundation dnes  obsahuje více než 53 000 nahrávek rozhovorů založených na autobiografickém vyprávění pamětníků. Kromě osob označených za Židy nebo Romy se o svá svědectví podělili političtí vězňové, nuceně nasazení, ale i příslušníci osvoboditelských armád a zachránci či poskytovatelé pomoci. Před dvěma lety byl archiv poprvé rozšířen o rozhovory, které se netýkají druhé světové války, a to kolekcí 65 rozhovorů s přeživšími genocidy ve Rwandě. Prvních 60 nově zpřístupněných rozhovorů s přeživšími arménské genocidy dokládá, že jde o cennou a jedinečnou sbírku. Rozhovory s přeživšími arménské genocidy jsou unikátní a výjimečné i v rámci archivu USC Shoah Foundation nejen obsahem, ale i rozsahem a formou. Často vznikaly během několika setkání a málokdy přesahují svou délkou 30 minut (na rozdíl od rozhovorů s přeživšími holocaustu, které bývají zhruba dvouhodinové). Rozhovory nejsou přepsány, ale lze je snadno prohledávat díky rejstříku čítajícímu přes 64 000 klíčových slov a dalším vyhledávacím nástrojům (životopisné údaje, jména osob aj.). Protože jde o životní příběhy, netýkají se jen genocidy samotné, ale odrážejí celé dějiny 20. století v 60 státech světa.

Více než 1 000 interview je zároveň zpřístupněno na veřejném webovém portálu s názvem Visual History Archive Online (http://vhaonline.usc.edu). Úryvky rozhovorů jsou začleňovány do vzdělávací platformy IWitness, která je určena středoškolským studentům a učitelům (http://iwitness.usc.edu). Všech 60 arménských interview lze spolu s dalšími 52 000 svědectvími zhlédnout v badatelně CVH Malach při Univerzitě Karlově v Praze (http://www.malach-centrum.cz), které se nachází na Malostranském náměstí a zájemcům je otevřeno každý všední den kromě pondělí.

Kontakt na Centrum vizuální historie Malach:
Mgr. Jakub Mlynář
CVH Malach, MFF UK, Malostranské náměstí 25, 118 00 Praha 1
malach@knihovna.mff.cuni.cz
tel.: 221 914 391   
Webové stránky CVH Malach: http://www.malach-centrum.cz

Fotografie

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT