Moderní-Dějiny.cz

Studentská konference „Meze svobody“ pořádaná spolkem Asi-milovaní

Publikováno: 23.10.2015, Aktualizováno: 28.10.2015 08:50
Rubrika(y): Aktuality
Autor: (red)

Spolek Asi-milovaní pořádá v rámci projektu Meze svobody / Free2choose pod záštitou města Kutná Hora studentskou konferenci zaměřenou na  lidská práva a jejich vztah k dnešku, hierarchii lidských práv, lidská práva a extremismus, souvislost lidských práv s postavením uprchlíků a další témata, která zpracovali žáci a studenti českých škol ve svých autorských videoklipech.

Studentská konference „Meze svobody“ pořádaná spolkem Asi-milovaní

Motto: „Nikdy jsem nemyslel, že by svoboda člověka záležela na tom, aby dělal, co chce, nýbrž spíš v tom, aby nikdy nedělal, co nechce.“ Jean Jacques Rousseau

Kde?
Ve dnech 6.- 8. 11. 2015 v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře.

Konference je vyvrcholením stejnojmenného projektu, který vede žáky k pochopení důležitosti dodržování lidských práv a předcházení projevům extremismu, jež ohrožuje nejen demokracii jako takovou, ale i osobní svobody a práva každého jednotlivce. V rámci projektu se sledují situace, kdy se proti sobě ocitají některá ze základních lidských práv a svobod. Cílem je vést žáky k pochopení konceptu demokracie a lidských práv a svobod, důležitosti odpovědnosti a aktivního občanství, ale zároveň je učit diskutovat a zdůvodňovat svůj názor.
Formát projektu byl vytvořen Domem Anne Frankové v Amsterodamu. Zatímco původní projekt, pojmenovaný Free2Choose a Free2Choose-Create (fáze, kdy vytvářejí videoklipy žáci a studenti), pracuje především s žáky a studenty, projekt spolku Asi-milovaní, jež byl finančně podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP, grantem MŠMT a grantem města Kutná Hora, cílí vedle žáků a studentů také na pedagogy.
Letošní konference, které se zúčastní více než 40 žáků a studentů z ČR a Slovenska a 20 pedagogů, volně navazuje na konferenci „Demokracie versus extremismus. Principy všedního hrdinství“, jež se konala v GASKu v Kutné Hoře v říjnu 2013. Stejně jako před dvěma lety, i letos klademe důraz na principy aktivního občanství. Sborník z předloňské konference je k dispozici online ZDE.
Konference je rozdělena do několika bloků – během tematických panelů zazní odborné příspěvky a zástupci občanského sektoru se podělí o své praktické zkušenosti. V dalším bloku budou studenti i učitelé rozděleni do pracovních skupin a pracovat ve workshopech. V případě pedagogů je naším primárním záměrem umožnit výměnu zkušeností, poskytnout si vzájemnou inspiraci, motivaci, navázat kontakty. Usilujeme o to, abychom účastníky konference podnítili k aktivní a konkrétní činnosti, proto si v rámci kmenových skupin budou účastníci – žáci, studenti i učitelé společně připravovat akční plány k řešení situací, jež pokládají za důležité. V posledním bloku během závěrečného dne budou učitelé i studenti prezentovat své výstupy a celou konferenci uzavře závěrečná diskuse. Z konference bude vydán sborník.   
Na konferenci vystoupí Maja Nenadovič z Anne Frank House, Magda Faltová ze Sdružení pro integraci a migraci, římskokatolický farář z Letohradu, Václav Vacek, Pavel Košák z Variant Člověka v tísni a Fokusu, Michal Jelínek z Úřadu pro ochranu osobních údajů, Lukáš Houdek z iniciativy Hate Free Culture a právník Pavel Uhl. Témata odborných příspěvků vychází částečně z témat, která si vybrali žáci a studenti při tvorbě svých klipů – měla by být povolena eutanázie, měl by být obnoven trest smrti, měly by být instalovány kamery na školách, měly by být pacienti se schizofrenií preventivně uzavíráni v ústavech, částečně pak chceme osvětlit koncept lidských práv a jejich vztah k aktuálním celospolečenským tématům.
Zájemce zveme na odborné přednášky, které jsou bezplatně otevřeny veřejnosti. Podrobnosti naleznou zájemci v programu konference http://www.moznosti-demokracie.cz/free2choose/, kde se lze dozvědět více o projektu Meze svobody a prohlédnout si žákovské a studentské videoklipy, kterých bylo dosud natočeno 11.

Marie Zahradníková
Asi-milovaní
www.moznosti-demokracie.cz

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT