Moderní-Dějiny.cz

Střední Evropa - dějiny sousedů

Publikováno: 6.3.2011, Aktualizováno: 18.4.2012 23:16
Autor: (red)

Nová středoevropská rubrika na portále MD je součástí širší spolupráce v rámci dvou společných projektů jednotlivých visegrádských zemí, jejichž smyslem je poznání dějin našich sousedů, proměn vzájemných vztahů v minulosti a především poznání metod a možností výuky moderních dějin v zemích visegrádské skupiny.

Střední Evropa - dějiny sousedů

První projekt podpořený Visegrádským fondem je zacílen na celý visegrádský prostor a nazvali jsme jej Dějiny sousedů aneb vlastní cestou společnými křižovatkami. Jeho obsah jsme s našimi partnery předběžně strukturovali do těchto tematických celků:

I. ROZPAD RAKOUSKO - UHERSKÉ MONARCHIE A NOVÉ POLITICKÉ USPOŘÁDÁNÍ STŘEDOEVROPSKÉHO PROSTORU
a, popis příčin a důsledků rozpadu monarchie z pohledu jednotlivých národů (Češi, Slováci, Poláci, Maďaři)
b, problematika definování státních hranic ve středoevropském prostoru

II. NEJVÝZNAMNĚJŠÍ ODBOJOVÉ AKCE V ZEMÍCH V4 V OBDOBÍ II. SVĚTOVÉ VÁLKY
(České květnov é povstání v roce 1945, Slovenské národní povstání, povstání ve varšavském ghettu, Varšavské povstání)

III. KRIZE KOMUNISTICKÝCH REŽIMŮ V ZEMÍCH V4 A JEJICH VYÚSTĚNÍ
(důsledky měnové reformy v ČSR, dělnické bouře a revolta v Poznaňi, Maďarské události roku 1956)

Výsledkem společného úsilí historiků, pedagogů a politologů ze všech zúčastněných zemí budou moderní, atraktivní a lehce dostupné materiály pro výuku - nová rubrika na portále MD (texty ve čtyřech jazycích) dostupná také z adresy www.modern-history.eu. Dále  pak výukové DVD, shrnující po čase obsah této rubriky, společná konference zúčastněných partnerů z jednotlivých zemí. Konkrétními výsledky budou historické studie, politologické studie, kolekce pramenů, výukové prezentace a metodické náměty jak s tématem pracovat ve škole z pohledu metodiků V4, archivní filmové záběry atd.

 

Druhou paralelní součástí širší spolupráce bude polsko-český projekt, podpořený Ministerstvem zahraničí ČR v rámci Česko-polského fóra, jehož smyslem je poznání proměn českých a polských vztahů k Rusku v novodobých dějinách.

Motto: Jsme sousedé, máme podobné historické zkušenosti, podobný vývoj po roce 1989, a přesto mladí svého blízkého souseda neznají, nechápou ho, často nerozumí ani jeho řeči. Přitom existuje řada zcela zřejmých a zásadních pojítek mezi oběma zeměmi. Mnohé z nich se vztahují k moderním dějinám, k cestě do svobodné Evropy, ale také k zahraničním vztahům či konfrontacím s Ruskem.

Společný projekt českých a polských histooriků, pedagogů i politologů si klade za cíl přispět ke sblížení mladých lidí na české a polské straně prostřednictvím jejich seznámení se společnými milníky novodobé historie obou zemí a pochopením jejich významu v současné zahraniční politice. Cílem jsou rovněž úvahy o smyslu společné cesty do demokratické Evropy (především EU, ale také NATO), o společných rizicích, které mohou v současnosti a zejména v budoucnu klíčové pilíře naší demokracie a svobody ohrožovat. Těmi jsou zejména zřejmé vlivové politické i hospodářské zájmy velmocí ve středoevropském regionu. Zaměříme se především na pozici a roli Ruska (SSSR), se kterým Čechy a Poláky pojí v novodobé historii zásadní setkávání, střety a konflikty. Ty však byly v obou zemích nezřídka skrývány pod pláštěm pevného spojenectví s „velkým bratrem“. V klíčových okamžicích se ale přátelství proměňovalo v diktát a v našich národech zůstalo mnoho hořkosti. Cílem společného projektu je historické, výukové a politologické zpracování těchto témat - formou, která je srozumitelná mladým lidem.

Jednotlivá témata vybíráme ve spolupráci s českými i polskými historiky a politology, kteří zpracují teoretickou část (krátké historické a politologické studie), samotné výukové materiály pak z těchto studií zpracují metodici a praktičtí učitelé dějepisu ve spolupráci s partnery. Stávající tematické okruhy:
- rozdílné zkušenosti s Ruskem v 19. století
- vztah Poláků a Čechů ke komunistické straně
- traumatické zkušenosti Čechů a Poláků s velmocenskými ambicemi SSSR - Češi v roce 1968 / Poláci po Katyni
- únosy občanů z obou zemí po válce do SSSR
- satelitní stát - charakteristika, fáze utváření

Ve spolupráci s polskými partnery chceme vytvořit moderní, atraktivní a lehce dostupné materiály pro výuku (studie, prezentace, prameny, filmové dokumenty atd.), zprostředkovat kontakt mezi středními školami na české a polské straně a umožnit pedagogům vzájemné předávání informací o způsobu a obsahu výuky. Materiály vytvořené tímto projektem umožní v jeho další fázi (pokračování v roce 2012) vzájemné setkávání zúčastněných škol a realizaci výměnných programů.

Přehledným výsledkem našeho snažení bude v první fázi soubor odborně zpracovaných výukových setů a popularizačních článků na našem webovém portále, vytvoří se tak prostor pro aktivní zapojení žáků a učitelů z obou zemí. Na konec roku 2011 připravujeme workshop zástupců zúčastněných škol z české a polské strany a odborníků v rámci mezinárodní konference zaměřené na výuku soudobých dějin v Ostravě.

 

Diskuse

Střední Evropa - dějiny sousedů

Dějiny - tip

Krásná knížka k tématu https://www.luxor.cz/v/1819066/evropske-dejiny-evropy-1a-2...

počet příspěvků: 1 | poslední příspěvek: 5.4.2023 00:53Vstup do diskuse >>

Související články

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Související články

25.4.

Rakousko – Česká republika – Ekonomické kořeny a perspektivy sousedství ve 20. století

Studie pojedná vá o historii hospodářských vztahů a vazeb na území rakouských a českých zemí v minulosti, ve s...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT