Moderní-Dějiny.cz

Soutěžte o knihu Islámskému státu na dostřel

Publikováno: 14.4.2016, Aktualizováno: 14.4.2016 10:39
Rubrika(y): Aktuality
Autor: (red)

Vážení soutěživí čtenáři, redakce portálu Moderní dějiny.cz pro Vás připravila další kolo populární vědomostní soutěže. Otázku jsme tentokrát vybrali z knihy Islámskému státu na dostřel, která přibližuje válku v Sýrii očima dvou českých novinářek, které loni v září strávily na cestě tři týdny.

Soutěžte o knihu Islámskému státu na dostřel

Válka, Islámský stát, únos, mučení, vraždění, oranžový hábit, znásilnění, bombardování, uprchlíci... a strach. To jsou slova, která vytanou na mysli asi každému ve spojení se syrským konfliktem. A napadala i novinářky Lenku Klicperovou a Markétu Kutilovou, když si začaly pohrávat s nápadem odjet do Sýrie s cílem dostat se až do Kobaní. Města, jež se stalo Stalingradem Blízkého východu, města, jež se jako první dokázalo dostat ze spárů teroristů z Islámského státu.

Rozhovor s novinářkami můžete shlédnou na DVTV, o knize si můžete přečíst v časopise Respekt a na portále Moderní dějiny.

Partner soutěže:
                                                           

Odpovězte na soutěžní otázku a doufejte, že budete vylosováni jako jeden z pěti výherců, kterým zašleme knihu "Islámskému státu na dostřel". Soutěžit můžete až do 1. května 2016.

Soutěžní otázka:
Co nosí na krku bojovníci Islámského státu?

_Soutež ~ Zvolte odpověď na soutěžní otázku

Soutěž byla ukončena. Výhercům gratulujeme!

Správná odpověď:

klíč a lžíci

Výherci:
  1. zdenek.kanera@centrum.cz
  2. jestre.ta@seznam.cz
  3. ver.kobzova@gmail.com
  4. misa.micanova1996@gmail.com
  5. xmalyszj@gmail.com

Nápověda:
Po správné odpovědi pátrejte v ukázce ZDE


Sbírka SOS Kobaní č.ú. 2700854655/2010
Válka v Sýrii neskončila, ale přesto se obyvatelé Kobaní vrací a začali pracovat na tom, aby své zničené město obnovili. Téměř nikdo jim nepomáhá. Město je v troskách. Lidé z Kobaní nechtějí nic jiného než v klidu žít ve svém městě, které milují. Do města se zatím vrátilo 90 procent jeho obyvatel, kteří utekli před Islámským státem do Turecka. Obnovují své živnosti a obdělávají svoje sady a pole.
Markéta Kutilová a Lenka Klicperová převzaly osobní záštitu nad sbírkou SOS Kobaní a garantují svým jménem, že peníze budou maximálně účelně využity. Mají osobní zkušenost, znají místní poměry a mají zde dobré kontakty.

Využití peněz ze sbírky
Prodej knihy už vygeneroval 100 000 korun, které šly přímo na účet sbírky. K 1. 2. 2016 bylo na účtu sbírky 350 000 korun. S těmito penězi Lenka Klicperová a Markéta Kutilová odjely v únoru zpět do Kobaní a pořídily následující:
-    Nechaly vyrobit 300 školních lavic do škol v Kobaní. Z 21 původních škol se podařilo obnovit výuku v sedmi z nich. Lavice vyrábí místní truhlář přímo v Kobaní. Jedna lavice je pro tři děti a její cena je 500 korun
-    Do 7 škol v Kobaní darovaly laptopy a tiskárny. Laptop a tiskárnu darovaly i Kurdskému Červenému půlměsíci a nemocnici v Kobaní
-    Podporují zařízení a vybavení provizorní školy ve vesnici Dagerman u Eufratu. Jejich původní škola je v troskách a děti se nemají kde učit. Místní do školy přivezli kontejnery, opravili je, vybavili, opravují i záchod a přívod vody pro školu. V kontejnerech nyní probíhá provizorní výuka pro 150 dětí

Nyní k 10. 4. je na účtu SOS Kobaní 145 000 korun. Další peníze budou využity následovně:
-    Nákup porodnického lůžka-kozy, EKG a operačního lůžka pro nemocnici v Kobaní. Ty původní jsou v katastrofálním stavu. Nemocnice je jediná v Kobaní a denně zde rodí kolem 15 žen
-    96 000 korun půjde na výrobu dalších 220 kusů školních lavic
Přímo v Kobaní má Markéta Kutilová a Lenka Klicperová místního spolupracovníka Jamala Baliho, kterému stoprocentně důvěřují.

Z každé prodané knihy "Islámskému státu na dostřel" na našem e-shopu pošleme 50 Kč na SOS Kobaní. Podpořme ty, kteří se nesnaží odejít do Evropy, ale chtějí žít tam, kde mají svůj domov, v Sýrii, v Kobaní. Knihu si můžete koupit ZDE.


Navštivte E-SHOP MODERNÍCH DĚJIN - naleznete zde přes 170 vynikajících titulů, které by neměly chybět v žádné školní knihovně či privátní knihovně zájemce o historii. Kvalitu garantuje portál Moderní dějiny.cz!



_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT