Moderní-Dějiny.cz

Se Scrutonem česky nejen o Havlovi

Publikováno: 31.10.2012, Aktualizováno: 8.11.2012 20:37
Rubrika(y): Rozhovory

V polovině října 2012 jsem strávil tři plné dny s britským filosofem Rogerem Scrutonem, kterého jsem prováděl v rámci konference FORUM 2000 po Praze. Scruton je předním britským intelektuálem a s Čechy jej pojí silné přátelství. S Václavem Havlem se v osmdesátých letech podílel na zakládání a podpoře bytových univerzit v Praze, Brně a Bratislavě. Podělím se s vámi o několik postřehů, které mne jako jedenadvacetiletého kluka během povídání (nejen) o Havlovi a komunismu zaujaly.

Se Scrutonem česky nejen o Havlovi

Okamžitě po Scrutonově příletu jsme z nostalgie vyrazili do kavárny Slavie na Národní třídě. Scruton jako autentický britský konzervativec a gentleman nepřivezl mobilní telefon a svůj čas si stopoval zlatými kapesními hodinkami ve stylu 18. století, což do noblesního prostředí vyhlášené historické kavárny idylicky zapadalo. Není tak těžké si jej představit v zachmuřelé atmosféře tvrdé normalizace při seminářích podzemní univerzity, kde mladým umělcům a intelektuálům vyprávěl o svobodě.



V prostředí kavárny známé schůzkami umělců a intelektuálů zněl Scruton jako zosobněná historie. Energický, leč rozvážný jedenasedmdesátiletý muž plamenně líčil, u kterého stolu pravidelně sedával Václav Havel. Támhle v rohu kavárny sedával tajny policajt, líčil vzpomínkami nadšený Scruton. Filosof a autor čtyř desítek knih nejdříve hovořil typickou britskou angličtinou s hlubokým přízvukem, pak se však rozpovídal česky. Přestože často hledal slovíčka, doporučoval knihy v češtině o pražské barokní architektuře a jeho slovní projev by se dal přirovnat k češtině Madelaine Albrightové.

V osmdesátých letech jezdili do Československa zahraniční myslitelé a po bytech se setkávali s disidenty, převážně havlovského okruhu. Jelikož se konference Forum 2000 věnovala odkazu Václava Havla a vztahu médií a demokracie, z vyprávění Scrutona i ostatních pozvaných delegátů z celkého světa byl cítit respekt k odkazu prvního českého prezidenta. Přestože britský myslitel stojí jako konzervativec ideologicky v jiném myšlenkovém táboře, se zástupcem liberálního myšlení Havlem jej pojil boj proti totalitnímu režimu a vášeň pro vědění. Spojení s českým disentem přivedlo Scruntona nejen do kruhů Charty 77, ale i blízké skupiny lidí kolem Tomáše Halíka. Za své žáky britský filosof označuje mladší generaci, než je generační okruh lidí okolo Václava Havla, tedy mladé české konzervativní křídlo - jmenoval dnešního europoslance Jana Zahradila, ministra školství Petra Fialu či Romana Jocha.

Kromě konferenčního programu a setkání s několika spisovateli měl autentický britský gentleman neortodoxní přání. Chtěl navštívit pražské údolí Divoká Šárka, o kterém aktuálně píše ve vzpomínkové knize o podzemních univerzitách. Po těch letech se to špatně píše z paměti, musím to místo vidět, zdůvodnil svůj požadavek.

Jak Scruton zmiňoval rovněž ve svých rozhovorech pro česká média, nejvíce ho trápí krátká pamět českého národa. Když na letišti v Ruzyni odlétal zpět do Londýna, těšil se na odpočinek. Nikoliv proto, že by byl unaven z desítek lidí, s kterými během tří dní v Praze hovořil, ale proto, že jej další den čekal tradiční lov na lišku. Ten prý trvá asi pět hodin a v jeho věku není již jednoduché se udržet celou dobu v sedle. Ale je to tradice, stejně jako náš stát, kterou je dobré si udržet.

Roger Vernon Scruton (* 27. února 1944)
je znám především jako britský filosof, estetik, politolog, spisovatel a hudebník, autor 40 knih. Hostující profesor filozofie na Oxford University a hostující badatel v American Enterprise Institute. Přednášel na University of London (1971–1990) a na University of Boston (1990–1993), nyní se věnuje výhradně psaní a poradenství. V 80. letech se podílel na zakládání a podpoře bytových univerzit v Praze, Brně a Bratislavě, za což mu prezident Václav Havel udělil Medaili Za zásluhy I. stupně. Doktorská studia filozofie absolvoval v Cambridgi, obdržel čestný doktorát od brněnské Masarykovy univerzity.

autor článku s Rogerem Scrutonem

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT