Moderní-Dějiny.cz

První volby a dnešek

Publikováno: 9.5.2010, Aktualizováno: 2.4.2012 20:36
Rubrika(y): Doporučujeme
Autor:

Na nadšení a étos prvních svobodných voleb v roce 1990 nelze zapomenout; dnes ale můžeme vzpomínat pouze s nostalgickou slzou v oku. Ne, nevolil jsem tenkrát, vždyť mi bylo pouhých dvanáct let. Ale prožíval jsem vše spolu s rodiči a koneckonců s celým okolím.

První volby a dnešek

Co je dnes nudnějšího než odpoledne sledovat v televizi předvolební spoty politických stran? Ale tehdy to bylo něco naprosto neuvěřitelného, pozdrav z jiného světa. Se spolužáky jsme se trumfovali, kdo si spoty lépe pamatuje, kdo ví, pod jakými čísly jednotlivé, mnohdy obskurní, strany kandidují. A pamatuji si to dodnes: 3 - Československá strana socialistická, 7 - Občanské fórum, 12 - Soužití-Egyuttélés, 20 - Hnutí za samosprávnou demokracii - Společnost pro Moravu a Slezsko, 23 - Křesťanská a demokratická unie.

Když jsme na Velikonoce 1990 klapali, měl jsem na svém klapači velkou nálepku s přeškrtnutou rudou hvězdou a nápisem kolem: „Pro KSČ nehlasuji". Vrcholným zážitkem pak bylo, když jsem s ním mohl klapat i u Božího hrobu při přenášení Nejsvětější svátosti.

A že jsme tak asi nebláznili sami mi potvrdil v roce 1996 spolužák na vysoké škole, který měl ještě tehdy na pouzdře nalepenou samolepku KDU s číslem 23 z roku 1990.

Dodnes vzpomínají někteří matadoři volebních komisí, když už v prázdné volební místnosti nikdo nudou neví, co dělat, na fronty a nadšení z roku 1990.

Volby zevšedněly, jsou často...

Postupem let nadšení vyprchalo, skoro se chce říct, že zákonitě. Život není jenom svátek, vzrušení, naopak, svátek je svátkem proto, že vybočuje z dlouhé řady všedních dnů. Zcela jistě tomu napomáhá i naprostá inflace volebních aktů. Vždyť jen od posledních sněmovních voleb v roce 2006 se konalo přinejmenším troje další hlasování (komunální, krajské, evropské), ve dvou třetinách republiky dokonce čtvero (navíc jedno hlasování senátní - to druhé bylo spojeno s volbami komunálními či krajskými).

A to ještě kdekdo touží volit prezidenta, hejtmany a starosty, což by při dvoukolovém systému přineslo několikery volby navíc.
Toto není domyšleno, evoluční vývoj udělal své a skoro volá po zásahu, sjednocení počátku funkčních období tak, aby voliči chodili hlasovat tak jednou za dva roky, ne každý rok (či někdy dokonce dvakrát, třikrát ročně).

Taková změna by rozvázala ruce i samotným politikům, nebyli by tak svazováni neustálými volbami, neměli by strach z dočasného propadu preferencí kvůli nepopulárním reformním krokům, jež za současné situace permanentních voleb raději vůbec neprovádějí - jen aby nepřišli tam o toho hejtmana, primátora, europoslance.

... přesto bychom k nim měli jít

I když k takové reformě spíše nedojde, neznamená to, že by se na přemíru voleb měli občané vymlouvat. Oni jsou suverény a na nich záleží, jak rozdají karty. Buďme vděční za možnost volit, vždyť se nám jí tak dlouho nedostávalo. Buďme vděční za to, že nemusíme pro čistotu svědomí podstupovat riziko perzekuce, jako ti, kdo v roce 1948 volili namísto jednotné kandidátky Národní fronty tzv. bílé lístky či v dalších volbách nešli volit vůbec.

Navíc v letošních volbách vidíme, že skutečně o něco jde. Že máme jedinečnou (možná poslední) možnost, jak přehodit výhybku na cestě do Řecka či Argentiny.

 

Stanislav Balík
Historik a politolog, vedoucí Katedry politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Od roku 1990 aktivní člen skautského hnutí. Od roku 2002 zastupitel obce Bludov.

Související články

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Související články

9.5.

Dvacet let svobodných voleb očima osobností v projektu Moderních dějin a aktuálně.cz

Je to přesně dvacet let, co šli obyvatelé tehdejšího Československa po mnoha letech opět svobodně volit. Mnozí...
9.5.

Svobodná volba…

…je akt, který denně, zdánlivě, opakujeme nesčíslněkrát. Při bližším ohledání je ale dlužno přiznat, že tak sv...
6.5.

Jak je těžké vybrat si opravdu dobře...

Když loni novináři tak rádi používali pro své projekty vracející se k Listopadu 1989 zaklínadlo „Dvacet let sv...
5.5.

Volby ovlivňují blízkou, ale i vzdálenou budoucnost

Svobodné volby patří mezi hlavní atributy demokracie. V současnosti je to navíc jediný prostředek, kterým může...
4.5.

My mladí jsme apatičtí, protože nevěříme v horší časy

Určitým charakteristickým znakem naší mladé generace je obecně sdílený nezájem o politické dění.
3.5.

Dvacet let svobody aneb demokracie není samozřejmost...

Demokracie nikdy nebude samozřejmostí, stále o ni budeme muset bojovat, protože tady vždy budou lidé, kteří ná...
3.5.

Ta doba pro mne stále ještě není pouhou historií

Nemohu psát o pádu komunismu a dvaceti letech svobody jako skutečnostech historických, seřazených do dějinných...
3.5.

O nepřekročitelných hranicích

Volá mi pan Stejskal z Aktuálně.cz. a vyzývá k účasti v připravovaném projektu Moderní dějiny jako volební tém...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT