Moderní-Dějiny.cz

Prezentace PANTu na setkání organizátorů EUSTORY v Rize

Publikováno: 9.4.2013, Aktualizováno: 12.4.2013 09:07
Autor: Tom Rett

Občanské sdružení PANT se stalo v tomto roce organizátorem národního kola mezinárodní studentské soutěže EUSTORY v České republice. Několik dní po vyhlášení tématu VII. ročníku odcestoval náš zástupce Tom Rett do Rigy, kde se zúčastnil každoročního setkání organizátorů Annual EUSTORY Network Meeting 2013.

Prezentace PANTu na setkání organizátorů EUSTORY v Rize

20. – 23. března 2013 hostila v Rize Asociace učitelů dějepisu Lotyšska organizátory národních kol historické soutěže EUSTORY. Každoročního setkání se zúčastnili zástupci 22 zemí, jejich prezentace byly zaměřeny na téma „Evropští sousedé v období války a míru“. Diskutovalo se o válce a totalitarismu v různých podobách a také o tom, jak jsou připomínány v různých koutech Evropy. Rád bych přiblížil základní příspěvky a události tohoto setkání.

První pracovní den Alicja Wancerz-Gluza, Jan Blondeel a Ignacio Herrera de la Muela seznámili účastníky s novým Memorandem porozumění, které upravili a zjednodušili pro lepší orientaci a pochopení (struktura a procedury). Ředitelka EUSTORY Gabriele Woidelko měla krátké vystoupení, které se týkalo dalšího směřování soutěže EUSTORY, po němž následovalo představení nových soutěží (Francie, Švýcarsko) a nového koordinátora v ČR. Prezentace našeho sdružení a jeho mezinárodních aktivit vzbudila ohlas. Gabriele Woidelko zmínila, že na tak malý počet členů, dělá PANT velké množství práce. Po obědě měl příspěvek nejmladší účastník Andréa Chabant Sánchez ze Španělska. Polemizoval o problému, jak se vůbec postavit k oslavám 1. světové války, lze to vůbec slavit, nebo raději ne? A z jakého úhlu pohledu (vítězové x poražení).

Odpoledne jsme se účastnili recepce u lotyšského prezidenta Andrise Bērziņše, který je patronem lotyšské soutěže. Jak řekl Sven Tetzlaff, ředitel sekce vzdělávání Körberovy nadace: „Touto recepcí prezident demonstroval důležitost diskuze o historii pro evropskou budoucnost…“. Poté jsme absolvovali komentovanou prohlídku Muzea války a po jejím skončení prezentaci „Velká válka - co pro nás, Evropany, znamená dnes“. Sven Tetzlaff nám představil projekt k oslavám 100. výročí války, plánuje se velké setkání s workshopy v Berlíně pro 500 studentů  z celé Evropy. Zaměřeno bude na 1. sv. válku, co vlastně znamená pro mladou generaci a jaký je její dopad na současnou Evropu. V závislosti na této velké akci budou veškeré aktivity pro mládež v roce 2013 tématicky propojeny s 1. sv. válkou. Plánované semináře, pro vybrané soutěžící z národních kol EUSTORY, ve Finsku a Slovinsku, se zaměří na otázky hranic a minorit po zhroucení monarchie. Seminář ve Španělsku bude pracovat s námi vytvořeným obrázkem „nepřátel“, těch „druhých“, během 1. sv. války a dnes.

Druhý pracovní den představili zástupci Ukrajiny, Slovinska a Dánska nové formáty soutěžních prací a jejich využití v národních soutěžích. Po krátké přestávce vystoupila Sandra Kalniete, bývalá ministryně zahraničních věcí a evropská komisařka, s přednáškou „Totalitární paměť Evropy – akce pro smíření“. Hovořila o komplikované evropské historii s jejími totalitárními systémy a jak se s tímto dědictvím vypořádat na „oficiální“ evropské úrovni (kritizovala absenci zmínek o Pobaltí po 2. sv. válce, o rozpadu SSSR a dopadu na tuto oblast, vnímání Pobaltí a Rumunska – nálepka kolaborantů).
Poslední  vystoupila zástupkyně hostitelů Danute Düra z Muzea okupace Lotyšska, její prezentace a následující workshop nesl název „Rozdílné národnosti – společné zkušenosti“. Popsala v krátkosti historii Lotyšska a zaměřila se na odsun lotyšských Němců zpět do „vlasti“.
Závěrečné slovo měla ředitelka EUSTORY Gabriele Woidelko. Poděkovala účastníkům za aktivní spolupráci a popřála mnoho úspěchů do dalších ročníků soutěže. Následovala poslední procházka Rigou spojená s návštěvou Muzea okupace a pak návrat domů.

Informace o soutěži Eustory v ČR najdete na webu www.eustory.cz

Fotografie

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT