Moderní-Dějiny.cz

Přehled činnosti čs. zahraničního letectva na Západě podle úředních pramenů (1945)

Publikováno: 26.1.2014, Aktualizováno: 6.2.2014 12:22

Kvalitní digitální kopie knihy o československých letcích na Západě za II. světové války. Autor v ní shrnul základní, tehdy známá fakta, která získal ze služebních hlášení a sestavil je do chronologických a věcných tabulek. Text odráží bezprostřední poválečnou snahu alespoň základně uchopit toto téma či seznámit čtenáře se zásadními informacemi o bojích a hrdinech našeho západního odboje.

Přehled činnosti čs. zahraničního letectva na Západě podle úředních pramenů (1945)

Tento materiál vznikl v rámci projektu „Moderní dějiny do škol“, který je financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.

Stránky z dobové brožury i soubor fotografií mohou učitelé využít při přípravě zajímavých metodických materiálů pro své žáky, případně s nimi pracovat v hodině nebo semináři, mohou se stát také podkladem pro samostatnou práci či přípravu žáků. Soubor fotografií si můžete prohlédnout ve fotogalerii pod článkem. Kompletní digitální kopie textu brožury i fotografií najdete v příloze článku přehledně ve větším rozlišení vhodném pro tisk.

V přílohách článku najdete:
1. Kompletní digitální kopii textu celé publikace
2. Kompletní soubor snímků z publikace

Údaje o knize:
Jaroslav Bala "V boji od začátku až do konce - Přehled činnosti čs. zahraničního letectva na Západě podle úředních pramenů"
II. vydání v prosinci 1945 vydal Orbis
8 stran obrazových příloh
Písmem Fournier vytiskla knihtiskárna Orbis v Praze XII, Stalinova 46      
Brož. 14 Kčs

Jaroslav Bala
* 27.9.1911 Hradec Králové
+ 7.12.1992 San Diego (Spojené státy)
Voják - letec, historik, emigrant - podrobnější informace na www.ceskoslovensti-letci.moxo.cz

„Jsem si plně vědom skutečnosti, že Vy, letci, jste naší avantgardou. Jste to Vy, kdož bojovali od samého začátku války ve Francii, bojujete i dnes a budete bojovat v budoucnosti až do konce. Toto Vaše poslání je obzvláště nesnadné a namáhavé, ale znamená to i jistou výhodu, kterou máte proti všem ostatním..."
President Dr. Edvard Beneš při oslovení československých letců v červenci 1942 v Anglii.
 
Autorův úvod ke knize:

Ve statích této knížky nenajdete velkých slov. Nenajdete taní ani záznamů o bojových dobrodružstvích našich letců za války, jimiž válečné deníky u jednotek i deníky soukromé jsou naplněny. Tato knížka tedy není eposem, ale souhrnem suchých dat, jak si je lze vypsat ze služebních a jiných hlášení a sestavit v chronologické a věcné sloupce. Stránky této knížky zachycují fakta a číslice statistiky bez poznámek, bez vypsaného děje, bez dramaticky budovaného konfliktu. Je to téměř protokolární zápis.
A přece jsem se nerozmýšlel tuto knížku vydati v Edici Odvahy, jež je určena pro zveřejnění reportáží a epických kronikářských záznamů. Nerozmýšlel jsem se z jednoduchého důvodu - protože i přes poměrnou suchost zůstane knížka přeplněna dramaticností odvahy pro každého pozorného čtenáře.
Stačí srovnali zaznamenaná fakta a trochou odborné fantasie podložiti časové údaje a objeví se před zraky čtenáře napínavá dramata, pro než by vlastně ani nebylo přiléhavého slovního vyjádření.
Kapitoly přehledu činnosti československého letectva v zahraničí v rozsahu let 1939 až 1945 jsou pouze stručným zachycováním rámce, v němž se vytvářelo žití a boj půl druhého tisíce našich lidí ve spolupráci s jejich spojenci.
Na podrobnou historii není dosud ani času, ani úplného materiálu, Bude třeba i většího odstupu od současných událostí, aby boj, za nímž českoslovenští letci odešli za hranice, mohl být plně a objektivně zvážen. Dosud nelze dán veřejnosti všechna fakta ani z důvodů vojenských,
Do této knížky není zahrnuto československé letectvo, jež se v letech 1944 a 1945 utvořilo na východě v rámci sovětské letecké zbraně. Materiál o tom nebylo možno ještě vyčerpávajícím způsobem zpracovat. Bude jistě velmi brzy shrnut ve zvláštní brožurce, jednající výhradně o tomto prvku československého zahraničního letectva.
Inspektorát československého letectva v zahraničí a velitelství letectva v prvním údobí osvobozené země daly k disposici tento záznam pouze jako podklad pro ty, od nichž bude domácí veřejnost očekávat, že jí mohou alespoň zhruba nastínit, čím byl život československého letce v zahraničí v posledních šesti letech.
Jestliže se československé letectvo zhostilo až dosud svého poslání s úspěchem, patří za to dík nejen oné řadě nejmenovaných jednotlivců, kteří je tvořili a tvoří, ale i těm příslušníkům spojeneckých národů, kteří byli československým perutím přiděleni a hlavně jako technický a pozemní personál umožnili hladký chod služby na letištích i všude tam, kde v leteckých jednotkách Čechů a Slováků vznikaly mezery.
Britští velitelé v RAF měli vždy vzácné porozumění pro všechny naše potřeby a zasloužili se nemálo o to, že československé letectvo doplněné na nutné válečné počty Brity bylo vždy jednolitým a svorným celkem, vedeným společnou ideou nekompromisního boje s nepřítelem lidských svobod.

Seznam publikací o československých letcích za II. světové války na stránce Czech spitfire clubu. Je postupně rozšiřován a doplňován.

Přílohy

pdf
Přehled činnosti čs. zahraničního letectva na Západě podle úředních pramenů - texty
Typ souboru: *.pdf | Velikost: 11,79 MB
Pro přístup k souboru musíte být přihlášen.
pdf
Přehled činnosti čs. zahraničního letectva na Západě podle úředních pramenů - fotografie
Typ souboru: *.pdf | Velikost: 15,90 MB
Pro přístup k souboru musíte být přihlášen.

Fotografie

Související články

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Související články

25.3.

Ohnivá křídla - reportáže o 313. peruti RAF (1946)

Předkládáme vám kopii knihy "Ohnivá křídla" v kvalitním digitálním rozlišení. V jejím podtitulu stojí: "Několi...
31.7.

Československý zahraniční protinacistický odboj

Prezentace přináší základní nástin historie československého zahraničního odboje proti nacismu. Čtenář se sezn...
15.3.

Českoslovenští piloti v bojích na západní frontě za 2. světové války - prezentace

Výuková prezentace zpracovaná na základě stejnojmenné studie Jany Horákové se zabývá působením československýc...
8.3.

Výcvik v Británii a osudy nejvýznamnějších letců - pracovní list

Pracovní list je zaměřen na každodenní život a výcviky letců RAF v Británii. Jeho součástí jsou také medailony...
16.2.

Českoslovenští piloti v bojích na západní frontě za 2. světové války - soubor pramenů

Kolekce pramenů k tématu československých letců na západní frontě obsahuje dobové obrazové i písemné prameny -...
14.2.

Českoslovenští piloti v bojích na západní frontě za 2. světové války

Studie zachycuje v úvodu vývoj československého vojenského letectva a osudy pilotů od dob I. republiky přes Mn...
2.12.

Volá Londýn

Představujeme vám pracovní list, který analyzuje čtyři  krátká videa. Ta dokumentují působení Oty Ornesta a Jo...
6.6.

Obraz londýnské exilové vlády v komunistické agitce

Pracovní list je založen na analýze dvou krátkých filmových ukázek z filmu Tanková brigáda z roku 1955. Jde o ...
9.3.

Formování československého zahraničního odboje v prvním roce okupace

Záhy po mnichovských událostech se řada československých veřejných pracovníků a armádních důstojníků začala př...
26.1.

Domácí a zahraniční odboj v letech 1939-45

Prezentace se věnuje dějinám druhého čs. odboje – domácího a zahraničního. Zaměřuje se na počátky, specifika, ...
17.12.

Stíhací pilot první linie

Plukovník letectva in memoriam Stanislav Fejfar a jeho odysea. „Na toto, na tento výsledek Mnichova by se měli...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT