Moderní-Dějiny.cz

Pohřeb Jaroslava Seiferta

Publikováno: 17.8.2014, Aktualizováno: 20.8.2014 10:42

Básník Jaroslav Seifert se stal roku 1984 nositelem Nobelovy ceny za literaturu. Její udělení mělo tudíž rovněž politický rozměr. Od podpisu Charty 77 byl Seifert sledován státní bezpečností, která připravovala a dohlížela i na básníkův pohřeb. Ten vyzněl nejen jako uznání jeho dílu, ale také jako manifestace nesouhlasu s komunistickým režimem.

Pohřeb Jaroslava Seiferta

Tento materiál vznikl v rámci projektu „Moderní dějiny do škol“, který je financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.

Básník Jaroslav Seifert (23. září 1901 – 10. ledna 1986) pocházel z žižkovské dělnické rodiny. Studium na gymnáziu nedokončil a zprvu se živil jako novinář v komunistickém tisku. Byl také jedním ze zakládajících členů uměleckého sdružení Devětsil. V roce 1929 vystoupil s dalšími šesti spisovateli (I. Olbracht, H. Malířová, S. K. Neumann, J. Hora, M. Majerová, V. Vančura) proti novému vedení komunistické strany a byl z ní vyloučen. Od 50. let měl Seifert velmi omezenou možnost publikovat. V roce 1956 vystoupil na 2. sjezdu Svazu československých spisovatelů, kde společně s F. Hrubínem  kritizoval zasahování politiky do kultury. V roce 1976 protestoval společně s dalšími proti procesu se skupinou The Plastic People of the Univers a o rok později se stal signatářem Charty 77. V roce 1984 se stal nositelem Nobelovy ceny za literaturu, jejíž udělení mělo i politický rozměr.

Od podpisu Charty 77 byl J. Seifert sledován státní bezpečností, která připravovala a dohlížela i na básníkův pohřeb. Podle tehdejší zaměstnankyně ministerstva kultury Mileny Štráfeldové se pohřeb konal na třikrát: „Od velmi časných ranních hodin se před Rudolfinem scházely stovky a tisíce lidí. Disciplinovaně a naprosto tiše čekali v dlouhých frontách, až budou moci v Rudolfinu projít pod pódiem, na kterém byla vystavena Seifertova rakev. Přinášeli tam spousty a spousty květin. I tady samozřejmě velmi bděle dohlížela Státní bezpečnost, především na to, aby se tam neobjevily nějaké květiny se závadnými nápisy.“ Poté v Rudolfinu následovala oficiální část pro představitele státu a rodinné příslušníky. Církevní obřad proběhl v bazilice svaté Markéty na pražském Břevnově. „Tam už to Státní bezpečnost neměla v takové režii, protože do kostela vpouštěli i lidi, které Státní bezpečnost jistě neviděla ráda. Tam se se Seifertem přišli rozloučit lidé, kterým byl blízký jako básník i jako člověk, jeho čtenáři od těch nejstarších babiček až po mladé studentky.“ Poslední obřad proběhl v souladu se Seifertovou vůlí v Kralupech nad Vltavou, kde byly ostatky uloženy do země. „Tady se zase role StB projevila velmi silně, protože – a to je ostatně vidět i na fotografiích – tam všude stály špalíry estébáků, kteří hlídali a lustrovali každého, kdo na hřbitov šel.“

Seifertův pohřeb tak vyzněl nejen jako uznání jeho dílu, ale také jako manifestace nesouhlasu s komunistickým režimem.

Zdroje:
http://www.radio.cz/cz/rubrika/udalosti/pohreb-jaroslava-seiferta-v-rezii-stb
JANOUŠEK, Pavel, Petr ČORNEJ a Alena FIALOVÁ. Dějiny české literatury 1945-1989. Praha: Academia, 2007-2008, 4 v. ISBN 978-80-200-1631-7.

OBSAH
Text projevu Jana Skácela nad hrobem Jaroslava Seiferta v Kralupech nad Vltavou 21. ledna 1986.

Libri prohibiti
Senovážné nám. 2, třetí patro
110 00 Praha 1
Tel/fax: +420 224 225 971
Otevřeno: po-čt  13-17 hod, přes prázdniny pro veřejnost zavřeno

Přílohy

pdf
Pohřeb Jaroslava Seiferta
Typ souboru: *.pdf | Velikost: 3,03 MB
Pro přístup k souboru musíte být přihlášen.

Související články

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Související články

8.2.

Blahopřání Jaromíra Šavrdy Jaroslavu Seifertovi k udělení Nobelovy ceny

Pracovní listy rekonstruují situaci, ve které se básník Jaroslav Seifert ocitl za normalizace. Žáci zjistí,čím...
17.5.

Václav Havel - zemřel Jaroslav Seifert (1986)

Havlova vzpomínka na básníka Jaroslava Seiferta, básníka a statečného člověka, nositele Nobelovy ceny za liter...
30.10.

Jaroslav Seifert - český básník, prozaik, nositel Nobelovy ceny za literaturu

Básník Jaroslav Seifert žil se stal ztělesněním české poezie minulého století. Nobelovu cenu obdržel v r. 1984...
12.10.

Jan Skácel - nahlédnutí do života a tvorby

Prezentace se pokouší shrnout základní údaje o životě a básnickém díle jednoho z předních českých básníků 20. ...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT