Moderní-Dějiny.cz

Pětačtyřicátý - knižní novinka Moderních dějin k výročí konce II. světové války!

Publikováno: 22.5.2015, Aktualizováno: 1.11.2015 00:25
Autor: (red)

Edice Moderní dějiny přichází s novou metodickou řadou, která vychází vstříc sílící poptávce učitelů i široké veřejnosti po ucelených kompletech materiálů zaměřených na konkrétní historické mezníky či fenomény moderní historie. První publikace této řady se věnuje přelomovému roku 1945 a můžete si ji zakoupit na e-shopu Moderních dějin.

Pětačtyřicátý - knižní novinka Moderních dějin k výročí konce II. světové války!

Studie, eseje, metodické materiály a prameny k událostem dramatického roku 1945. První publikace nové metodické ediční řady Moderních dějin - v českém prostředí nový a moderní pomocník pro studenty, učitele a širokou veřejnost!

Knihu můžete zakoupit za 250,- Kč na e-shopu Moderních dějin

Letos uplyne sedmdesát let od konce II. světové války, připomínáme si osvobození Československa od nacistické okupace a přemýšlíme o podobě poválečného znovuzrození našeho státu. Právě z tohoto důvodu připravil PANT premiérovou publikaci nové ediční řady k tomuto zlomovému mezníku dějin národních, evropských i světových.

Publikace „Pětačtyřicátý“ otevírá téma v českém prostředí dlouhou dobu tabuizované, v posledních letech ovšem stále intenzivněji diskutované. Spojnicí většiny textů je zásadní otázka, zda události konce války a bezprostřední měsíce po osvobození znamenaly jen příchod vytoužené svobody, nebo zároveň předznamenávaly začátek nové nesvobody a byly předehrou plíživé sovětizace a proměny Československa v totalitní stát.

První publikace nové metodické ediční řady Moderních dějin vychází vstříc sílící poptávce učitelů a široké veřejnosti po ucelených kompletech materiálů, které by přehledně nabízely osvětlení konkrétních historických mezníků či fenoménů moderní historie.



Co konkrétně tedy v nové publikaci najdete?

V úvodní části především výchozí texty renomovaných historiků Jiřího Pernese, Víta Smetany a Tomáše Jakla, kteří na základě současného stavu historického výzkumu hutně a výstižně popisují základní události konce II. světové války, Pražské povstání, operace spojeneckých armád na našem území, erupci poválečného násilí, odsun Němců či konstituování „nového“ Československa, zasazují je do širšího kontextu a odhalují mýty s těmito událostmi po desetiletí spojované.

Inspirativní eseje publicistů Adama Drdy, Macieje Ruczaje a Jana Urbana nabízejí pronikavé interpretace a hodnocení samotného pojmu či fenoménu „osvobození“. Tradiční české černobílé a adorační pojetí, vycházející ze čtyřiceti let ideologických kampaní a propagandou umocněných stereotypů, je podrobeno věcné kritice a konfrontováno s naprosto odlišným pohledem našich polských sousedů. 

Nechybí zde pochopitelně praktické materiály, založené na práci s dobovými prameny, opatřené úkoly či návrhy pracovních aktivit, které mohou učitelé z publikace přímo kopírovat pro své žáky do vyučovací hodiny.  Tvůrčí materiály, jejichž autory jsou dlouholetí učitelé a didaktici, jsou vytvořeny tak, aby byly pro žáky i zájemce o historii zajímavé, přitažlivé, aby rozvíjely jejich tvůrčí schopnosti i přirozenou touhu po objevování neznámého. Měly by je vést k analýze, nalézání řešení, formulování vlastních názorů a pátrání po souvislostech.

Podstatný prostor je v naší publikaci věnován bohatému a reprezentativnímu souboru dobových pramenů – oficiálním dokumentům, dennímu tisku, fotografiím, obrazům či vzpomínkám pamětníků. Podařilo se nám získat prameny z renomovaných archivů i soukromých sbírek.

Pokud se naše publikace setká s pozitivním ohlasem, bude to povzbuzením pro vydávání dalších titulů nové metodické ediční řady. V tomto roce bychom chtěli vydat ještě další dva podobné komplety, následující chceme věnovat genocidám 20. století.

Zakoupením této publikace zároveň podpoříte provoz portálu Moderní dějiny.cz a aktivity Občanského sdružení PANT.

Recenze publikace na HistorieBlog.cz

 

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT