Moderní-Dějiny.cz

Osudy Romů - Společné hranice, společné příběhy

Publikováno: 13.11.2014, Aktualizováno: 28.10.2017 13:23

Nabízíme vám krátké video, ve kterém Wladyslaw Guman, Anna Kwiatkowská a Marianna Koniaková popisují své válečné osudy. Rozhovory spojuje téma nacistické genocidy Romů, označované romsky jako „Porajmos“, a také skutečnost, že se jedná o vzpomínky polských Romů.

Osudy Romů - Společné hranice, společné příběhy

Společné hranice, společné příběhy
Úryvek ze svědectví Wladyslawa Gumana, Anny Kwiatkowské a Marianny Koniakové pocházejí z archivu vizuální historie USC SF. Video vzniklo v rámci projektu „Společné hranice, společné příběhy“, jako výsledek spolupráce o. s. PANT a USC SF. Smyslem celého projektu je najít v českých, polských, slovenských a maďarských svědectvích takové příběhy, které svým záběrem hranice přesahují. Jednotlivá svědectví jsou přeložena do ostatních jazykových mutací, aby byla dostupná co nejširšímu publiku. Máme za to, že obecně sdílené a tradované předsudky a stereotypy přestávají být po zhlédnutí těchto svědectví pevné v základech a vedou k větší toleranci a vychovávají k zodpovědnému občanství.

Romové, zahrnutí do skupiny tzv. asociálů, byli nacistickým režimem označeni za rasově méněcenné a z toho důvodu určené k likvidaci. V mnoha ohledech se jejich osud ve Třetí říši a na okupovaných územích shodoval s osudem evropských Židů, přesná evidence se však v případě této skupiny nevedla a počty obětí jsou dodnes velice neurčité. Osud Romů žijících ve Třetí říši a na okupovaných územích byl zpečetěn v prosinci roku 1942, kdy Heinrich Himmler vydal výnos nařizující deportace všech Romů do koncentračního tábora Osvětim-Birkenau.


stopáž: 2:37
jazyk: polsky
titulky: česky

Wladyslaw Guman
Wladyslaw Guman se narodil 20. října 1916 v Tarnopolu. Jeho dědeček pocházel z Budapešti. Rodina pak kočovala po Polsku. V době vypuknutí války se zdržovali ve Lvově, který byl obsazen sověty. Po útoku nacistů na SSSR byla rodina uvězněna ve Lvově v koncentračním táboře Lemberg-Janowskastrasse. Poté byli transportováni do koncentračního tábora Belzec I. odkud se mu podařilo utéct do Lublinu, kde se skrýval v lesích a zapojil se do odbojové polské armády Armiji Krajowej. Byl osovobozen Rudou armádou. Po válce byl nucen přestat kočovat a usadit se. Rozhovor byl natočen v polštině.

Anna Kwiatkowská
Narodila se 23. března 1923 Janovi Kwiatkowskému a Wiktorií rozené Glowacké v Miechówě. Rodiče kočovali po Slezsku. Vdala se za Stanislawa Kwiatkowského. Po okupaci Polska se skrývali v lesích, ale byli odhaleni a transportováni do Osvětimi, kde zahynula její matka a sourozenci. Anně se podařilo válku přežít. Rozhovor byl natočen v Polštině.

Marianna Koniak
Narodila se 17. prosince 1925 v Konstantynówě, městské části Lvova. Po nacistické okupaci Polska byla transportována z města Kalisz do cikánského tábora v Auschwitz II. - Birkenau. Odtud byla přesunuta na práci do tábora ve Ravensbrücku a později do Flossenbürgu, kde byla osvobozena americkou armádou. Po válce se vrátila do Polska. Rozhovor byl natočen v Polštině.

Interview pochází z archivu USC Shoah Foundation je v České republice dostupný od roku 2010, díky existenci Centra vizuální historie Malach při Ústavu formální a aplikované lingvistiky na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Pro více informací navštivte www.malach-centrum.cz.

Pro více informací o USC Shoah Foundation navštivte www.dornsife.usc.edu/vhi (v angličtině) nebo http://dornsife.usc.edu/vhi/czech (v češtině).

 



Související články

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Související články

15.10.

Čtvrtý ročník komiksově-výtvarné soutěže Malachu

Centrum vizuální historie Malach při Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Kartovy v Praze vyhlašuje čtvrtý...
1.11.

Shared borders, shared stories

We introduce you a choice of film clips from Czech, Polish and Hungarian interviews from USC SF database. They...
10.10.

Varování - Společné hranice, společné příběhy

Nabízíme vám krátké video, ve kterém Karel Borský popisuje svůj útěk z Polska do SSSR, kam prchal z rozpuštěné...
8.10.

Útěky do Polska – Společné hranice, společné příběhy

Nabízíme vám krátké video, ve kterém Artur Radvanský, Miklós Rozner a Jan Orlík vzpomínají na emigraci do Pols...
8.10.

Z Polska do Maďarska - Společné hranice, společné příběhy

Nabízíme vám krátké video, ve kterém Stanislaw Fraczysty a Magdalena Sedláková popisují svůj útěk do Maďarska....
2.10.

Polská okupace Těšínska – Společné hranice, společné příběhy

Nabízíme vám krátké video, ve kterém Henry Heitlinger vzpomíná na období svého dospívání v Třinci. V období po...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT