Moderní-Dějiny.cz

„Ostraváci za dráty – lágry ve vzpomínkách pamětníků“ – VI. ročník středoškolské studentské konference

Publikováno: 31.3.2011, Aktualizováno: 30.3.2012 20:49

Učitelé a studenti Gymnázia Olgy Havlové opět po roce uspořádali ve dnech 29.-30. března VI. ročník středoškolské studentské konference, která byla letos poprvé cíleně zaměřena úzce tematicky (na fenomén koncentračního tábora). To bylo zásadní změnou oproti minulým ročníkům pokrývajícím postupně a ve vymezených časových úsecích jednotlivá údobí našich novodobých dějin.

„Ostraváci za dráty – lágry ve vzpomínkách pamětníků“  –   VI. ročník středoškolské studentské konference

Akce se zúčastnilo téměř osmdesát středoškoláků z Ostravska, ale také ze spřátelených škol z Uherského Hradiště, Chomutova a Chocně. Se studenty na konferenci přišli také jejich učitelé dějepisu, kteří si tak mohli z akce odnést mnohé metodické náměty a inspiraci pro svou práci. Konference se konala pod záštitou primátora města Ostravy pana Petra Kajnara a město Ostrava její konání podpořilo grantem.

První konferenční den slavnostně zahájila ředitelka školy Dagmar Juchelková, hlavní organizátor Petr Šimíček v úvodu představil koncepci a záměr konference, Jiří Sovadina se zúčastněnými studenty sepisoval případné otázky pro pamětníky, neboť tato konference byla výrazně postavena na jejich svědectvích. Poté následovala projekce filmového dokumentu „Ztracena v Gulagu“, který rekapituloval dramatické životní osudy Věry Sosnarové v ruských lágrech. V návaznosti na tento strhující filmový materiál pak studenty ve formě přednášky seznámil se sovětským táborovým systémem a především s osudy Čechů vězněných v Gulagu profesor Slezské univerzity v Opavě Mečislav Borák. Účastníci konference tak měli unikátní možnost na toto téma debatovat s badatelem a odborníkem na tuto problematiku. Po krátké přestávce uzavřeli dopolední blok studenti Gymnázia Olgy Havlové, kteří ve formě krátkých prezentací s fotografiemi, mapami a vzpomínkami vězňů představili jednotlivá místa utrpení českých vězňů – severské sovětské tábory, ghetto Terezín a tábor Vojna u Příbrami. 

Odpolední program byl uveden filmem rekapitulujícím osudy židovských sester ze Sudet a jejich putování nacistickými koncentračními tábory „Tak mi tleskejte“, který natočili studenti chomutovského gymnázia. Snímek doplnil dalšími informacemi učitel a „poradce“ studentského filmařského projektu Josef März. Nesporným vrcholem prvního konferenčního dne bylo vystoupení pamětníka Luďka Eliáše, který studentům popsal jeden den vězně v nacistickém koncentráku, seznámil je rovněž se svými osudy za války i po ní a velmi ochotně odpovídal na veškeré studentské dotazy. Následná debata nebrala konce. Závěrečným bodem školního programu prvního dne pak byly tři paralelní workshopy, v nichž se učitelé-lektoři v rozpravách se zúčastněnými studenty a kolegy věnovali jednotlivým fenoménům daného tématu. Náš host z gymnázia Pavla Tigrida Marcel Mahdal pracoval s filmovými ukázkami a texty vztahujícími se ke Gulagu, Jiří Sovadina vedl studenty na základě ikonických a textových pramenů k zamyšlení nad významem železnice v dějinách obecně i v deportačním a koncentračním programu totalitních států. Petr Šimíček analyzoval ve své skupině tábor jako specifické místo s jistými zákonitostmi a porovnával v diskusi se studenty na základě fotogrtafií a otázek tři typy táborů provázející dějiny lidstva.

Večer se někteří studenti a učitelé zúčastnili konferenčního koncertu ostravské kapely Mamalör, která hrála od osmi hodin v klubu Hudební bazar v Ostravě-Přívoze. Tradiční židovská lidová hudba – klezmer – účastníky koncertu opravdu rozparádila a mnohé vtáhla do divokého tance.

Druhý konferenční den zahájila pozdravem poslankyně parlamentu ČR Jaroslava Wenigerová, která studentské konference léta výrazně podporuje, pak následovala projekce televizních reportáží z produkce ostravského studia ČT – romské lágry za protektorátu a komunistické tábory 50. let. Dokument doprovodila komentářem a úvahou o smyslu takových filmových reportáží ve výuce dramaturgyně Monika Horsáková. Na toto vystoupení a projekci navázali studenti Gymnázia Uherské Hradiště, kteří ve formě krátké prezentace s historickými i současnými fotografiemi, mapami i vzpomínkami vězňů představili nechvalně známou věznici v Uherském Hradišti jako místo utrpení českých muklů 50. let, její historii, některé velitele i dnešní stav objektu. Aktivity na smysluplné využití zdevastovaného a chátrajícího objektu představil jejich učitel a iniciátor petice za záchranu věznice Jaroslav Křápek. Na tuto prezentaci navázaly vzpomínky pamětníka Františka Zahrádky, vězně táborů 50. let a zakladatele muklovského muzea v táboře Vojna u Příbrami. Seznámil studenty s okolnostmi své protikomunistické činnosti po únoru (převádění lidí za hranice), zatčením, výslechy na OBZ a StB, vězněním, životem v lágrech a kriminálech a svými dalšími osudy po propuštění. Zbývající čas do oběda vyplnily opět tři workshopy z prvního dne, studentské skupiny se mohly poprvé vystřídat, tentokráte se chopila tématu Gulagu v jednom z nich Andrea Cundová.

Odpolední program po obědě opět otevřely tři workshopy, studentské skupiny se opět vyměnily a studenti se tak během dvou konferenčních dnů zúčastnili všech tří. Konferenční program uzavřelo setkání s pamětníkem Pavlem Tunákem, který vzpomínal na věznění v sovětském Gulagu, každodenní život v lágru, daleko od domova, téměř bez naděje na návrat, na drsné klimatické i hygienické podmínky i šťastný návrat na rodné Slovensko.

Poté konferenci organizátoři oficiálně zakončili a vyjádřili naději, že v příštím roce opět přivítají na půdě gymnázia účastníky dalšího, již sedmého ročníku...

Zde se můžete podívat na reportáž o konferenci na stránkách České televize v pořadu Zajímavosti z regionu (od začátku pořadu do 7:20)

Související články

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Související články

28.3.

Studentská konference o druhé kultuře v ČSSR

Občanské sdružení PANT ve spolupráci s Gymnáziem Olgy Havlové pořádá již VII. ročník středoškolské studentské ...
1.1.

Fotogalerie Ostraváci za dráty – lágry ve vzpomínkách pamětníků

Učitelé a studenti Gymnázia Olgy Havlové opět po roce uspořádali ve dnech 29.-30. března VI. ročník středoškol...
17.3.

„Ostrava v době protektorátu“ – V. ročník středoškolské studentské konference

Učitelé a studenti Gymnázia Olgy Havlové opět po roce uspořádali ve dnech 15.-16. března 2010 již V. ročník st...
21.12.

Studentská konference „Ostrava v době Protektorátu“

Ve dnech 15.-16. března 2010 se uskuteční již V. ročník středoškolské studentské konference na ostravském Gymn...
13.12.

Pozoruhodný cestopis: Dovolená v gulagu

Skupina Čechů se letos v létě vypravila do míst, kde Stalinův režim věznil desítky tisíc lidí. Po smrti diktát...
4.11.

Trestanecké pracovní tábory na Hornoslavkovsku

Oblast Horního Slavkova byla třetím významným místem těžby uranu na území Československa po druhé světové válc...
19.8.

Československo a Ostrava v čase normalizace - IV. ročník středoškolské studentské konference na Gymnáziu Olgy Havlové v Ostravě-Porubě (2009)

Prezentace v PDF zachycující průběh IV. ročníku středoškolské studentské konference na Gymnáziu Olgy Havlové v...
17.8.

Mýty a realita komunistického Československa - I. ročník středoškolské studentské konference na Gymnáziu Olgy Havlové v Ostravě-Porubě (2006)

Prezentace v PDF zachycující průběh I. ročníku středoškolské studentské konference na Gymnáziu Olgy Havlové v ...
17.8.

Antisemitismus, holocaust a ostravští Židé - II. ročník středoškolské studentské konference na Gymnáziu Olgy Havlové v Ostravě-Porubě (2007)

Prezentace v PDF zachycující průběh II. ročníku středoškolské studentské konference na Gymnáziu Olgy Havlové v...
17.8.

Československo a Ostrava v roce 1968 - III. ročník středoškolské studentské konference na Gymnáziu Olgy Havlové v Ostravě-Porubě (2008)

Prezentace v PDF zachycující průběh III. ročníku středoškolské studentské konference na Gymnáziu Olgy Havlové ...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT