Moderní-Dějiny.cz

Návštěvnost a ohlasy na putovní výstavu Spolu–proti sobě

Publikováno: 20.9.2012, Aktualizováno: 23.9.2012 23:01

Již téměř rok je ve školách v České republice a v Polsku k vidění putovní výstava, jejímž cílem je netradiční formou seznámit české i polské žáky a studenty s přelomovým rokem 1968 v Československu a Polsku. Vytvořilo ji Občanské sdružení PANT ve spolupráci s varšavským Instytutem Pamięci Narodowej jako součást projektu „Z periferie impéria do svobodné Evropy aneb proměny českých a polských vztahů k Rusku v novodobých dějinách“. Od listopadu 2011 do června 2012 s výstavou aktivně pracovalo 102 tříd a 2443 žáků z českých škol!

Návštěvnost a ohlasy na putovní výstavu Spolu–proti sobě

Výstava existuje ve dvou jazykových mutacích, české a polské. Obsahuje deset výstavních bannerů o velikosti 100 x 200 cm v kovových rámech. Pro transport jsou díly kovových rámů rozloženy a uloženy do ochranných pouzder. Základní a střední školy si ji mohou zapůjčit na cca 14 dnů, možné termíny byly na začátku roku 2012 uveřejněny na portále Moderní dějiny.cz a do tří dnů byly všechny na celý kalendářní rok 2012 zarezervovány. O výstavu je nebývalý zájem.

Učitelé zajišťující expozici na jednotlivých školách obdrželi kromě samotné výstavy také 3 ks katalogu výstavy s kompletními texty jednotlivých panelů, pracovními listy pro žáky a DVD s výukovými materiály k roku 1968 (další pracovní listy k tématu, výukové prezentace, prameny). Z něj si pak pro žáky a studenty vytiskli připravené pracovní listy s otázkami a úkoly k textům, fotografiím, anekdotám a dalším pramenům, které jsou na jednotlivých panelech publikovány. V samotné expozici pak pracovní listy přitažlivou a objevnou formou vtáhly studenty do tématu (úkoly jsou tvůrčí a interpretační, nikoli faktografické) a vedly je ke spolupráci ve skupině.

V roce 2011 byla výstava instalována na těchto českých školách:
Ostrava     Gymnázium O.Havlové        11 tříd        302 žáků
Ostrava    Gymnáziium P.Tigrida          15 tříd         375 žáků
Ostrava    EDUCAnet Ostrava               6 tříd         127 žáků

Ve druhém pololetí školního roku 2011/2012 byla výstava instalována na těchto českých školách:

Termín

Místo

Škola

Počet tříd, které zhlédly expozici

Počet žáků, kteří se výstavy zúčastnili

15.2.-29.2.2012

Praha 2

Gymnázium Botičská

10 tříd

279 žáků

1.3.-15.3.2012

Kladno

Gymnázium Kladno

13 tříd

321 žáků

16.3.-31.3.2012

Kaplice

Gymnázium, SOŠE a SOU

10 tříd

190 žáků

2.4.-15.4. 2012

Brno

EKO Gymnázium Brno

11 tříd

219 žáků

16.4.-29.4. 2012

Ostrava

Gymnázium Hladnov

6 tříd

145 žáků

30.4.-13.5. 2012

Ostrava

Gymnázium Ostrava-Zábřeh

5 tříd

136 žáků

14.5.-27.5. 2012

Ostrava

Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových

 

 

28. 5.-10.6. 2012

Praha 6

ZŠ Petřiny Sever

9 tříd

193 žáků

11.6.-24.6. 2012

Pohořelice

ZŠ a MŠ Pohořelice

6 tříd

156 žáků

 

 

Slavnosti města Pohořelice a okolí

 

300 až 400 osob

 

Reflexe výstavy – ohlasy návštěvníků

Ve dnech 2. - 13. dubna 2012 jsme měli na našem EKO GYMNÁZIU v Brně zapůjčenou jedinečnou výstavu „Spolu-proti sobě? – rok 1968 v Československu a Polsku“. Výstava velmi dobře přiblížila studentům, ale i některým učitelům události roku 1968 a poté. Téměř nikdo neměl ponětí o událostech a odezvě v Polsku a upálení Ryszarda Siwiece. A přiznejme si tu smutnou věc, že někteří ze studentů poprvé něco zaslechli o roku 1968 a viděli tvář Jana Palacha, Jana Zajíce a Evžena Plocka. Výstava jednoznačně splnila svůj účel: poučit a připomenout historii poměrně nedávnou. Díky autorům výstavy za jejich osvětovou práci.
Pavel Vaníček – učitel dějepisu, Eko Gymnázium Brno

Výstava byla na naší škole od 19. 3. a trvala přibližně 14 dní. Skládala se z asi 9 panelů obsahující zajímavé a celkem čtivé informace. Dostali jsme pracovní listy a snažili jsme se informace vyhledat, vydedukovat či se alespoň zamyslet se nad touto dobou. Dozvěděli jsme se zajímavé a celkem i nové informace a měli možnost vidět fotky z této doby.
Vilém Růžička – student, Gymnázium Botičská

Před několika dny se mi naskytla možnost zúčastnit se výstavy týkající se pražského jara 1968, která probíhala na naší škole. Jelikož mě nedávná historie naší země velmi zajímá, s chutí jsem na tu výstavu vyrazil. Hned zpočátku mě zaujal především panel týkající se Jana Palacha, protože k němu chovám velký obdiv. Začetl jsem se do jeho dopisu a poté pokračoval k dalším panelům, přitom jsem úplně zapomněl na pracovní list. Stejně mě pracovní list rozptyloval a narušoval tak výborný dojem z velmi pěkně zpracovaných panelů. Každou podobnou výstavu považuji za velmi přínosnou a myslím, že nejsem jediný, komu zase o trochu více přiblížila problematiku pražského jara.
Petr Papoušek – student, Gymnázium Botičská

Ve středu 28. března jsme se při hodině dějepisu seznámili s výstavou Pražské jaro 1968. Výstava byla umístěna v prvním patře na chodbách a panely zpracovány tak, že jsme se v nich dobře orientovali. Vypracovali jsme zadané úkoly na pracovním listu a získali jsme nové znalosti o této době. Výstava mě uchvátila a ukázala mi, kolik jsem o této době nevěděl a pravděpodobně ještě nevím. 
Jindřich Ovádek – student, Gymnázium Botičská

Naše škola byla poctěna 14denní výstavou, která se zabývala událostmi roku 1968 v Československu. Abychom si odnesli určité množství informací, dostali jsme pracovní list a informace vyhledávali. Po splnění tohoto úkolu jsme s p. učitelem otázky rozebírali a interpretovali fotografie a ukázky. To mnohým pomohlo pochopit základní problematiku této doby. Pravděpodobně si všechny informace nezapamatuju, ale rozhodně můžu říct, že už mám určité historické povědomí o pražském jaru.
Eva Michalčáková – studentka, Gymnázium Botičská

Výstavu zaměřenou na tragický rok 1968 musím velmi ocenit. Dozvěděli jsme se o situaci předcházející vpádu sovětských vojsk na území tehdejšího Československa a březnových nepokojích v Polsku, blíže jsme se seznámili s pražských jarem i některými významnými politiky jako Alexander Dubček, Ludvík Svoboda a další. Téma, kdy se oba dva komunistické režimy ocitly na rozcestí, následky reformace v ČSSR, až fatální vpád vojsk Varšavské smlouvy a jeho následky, je velmi dobře zpracované v kostce. Poutavému textu doplněnému dobovými fotografiemi, obrázky a výstřižky z novin se nedá nic vytknout. Autoři šikovně podali studentům dění té doby.
Lucie Janečková, 3. S, Gymnázium Hladnov

Putovní výstava byla na našem gymnáziu nainstalována ve dnech od 30. 4. - 13. 5. 2012. Výstavu zhlédli v rámci výuky především studenti kvart a septim. Velice jsme ocenili doprovodné DVD k výstavě, které obsahovalo celou řadu informací k tématu a pracovní listy, se kterými studenti pracovali. Návštěvu výstavy studenti ocenili jako novou formu interaktivního prvku ve výuce. Pracovní listy nebyly komplikované a požadovaly po nich formulování vlastní myšlenky a názoru na tehdejší události, což mnozí, zejména starší studenti, také ocenili. Jedinou komplikaci jim způsobila otázka číslo 7, kdy měli porovnat tehdejší noviny s dnešními. Mnozí z nich totiž neměli tušení, jak dnešní noviny vypadají. Závěrem bych Vám chtěla poděkovat za vytvoření velmi zdařilé výstavy a těšíme se na tu další.
Eva Skotnicová, Gymnázium Ostrava - Zábřeh

Ve dnech 29. května – 7. června hostila naše škola panelovou výstavu s názvem Spolu-proti sobě aneb Rok 1968 v Československu a Polsku
Během těchto dvou týdnů navštívili s paní učitelkou Kavkovou, která na škole vyučuje seminář k dějinám 20. století, postupně všichni žáci 2. stupně. Každá třída strávila na výstavě minimálně jednu vyučovací hodinu, kdy si žáci postupně s vyučující prošli jednotlivé panely a pak samostatně vyhledávali informace do pracovních listů vytvořených přímo k této výstavě jejími organizátory. Žáci projevovali o toto téma živý zájem, většinou jsou to pro ně události zcela neznámé. Jména jako Bilak, Kapek nebo Indra slyšeli poprvé v životě. Nenašel se skutečně nikdo, kdo by je znal. Silně je zaujal především životní příběhRyszarda Siwce, byli překvapeni, že okupací byli natolik pohnuti dokonce i příslušníci jiných států. Tento panel považuji za nejsilnější z výstavy a žáci se u něj vždy zastavovali nejdéle. Celkově výstavu žáci i vyučující hodnotili velmi pozitivně, rozhodně jim pomohl minimálně k vytvoření jakéhosi základního povědomí o událostech roku 1968.
ZŠ Petřiny Sever, Praha 6

Výstava se všem účastníkům velmi líbila. Žáci naší základní školy uvítali velmi kvalitní informace k prohloubení výuky. Výstavy se zúčastnila i ZŠ Loděnice. Podařilo se nám připojit výstavu ke kulturní akci v našem městě, Slavnosti města Pohořelice a okolí. Během víkendu 16. - 17. 6. zhlédly výstavu stovky účastníků. Návštěvníci hodnotili výstavu pozitivně. Osobně velmi kladně hodnotím tento projekt a iniciativu putovní výstavy. Myslím si, že informace byly objektivně vybrány a zpracovány. Malé negativum spatřuji ve velkém množství informací, které místy přispívaly k nepřehlednosti panelu. Velmi děkuji za možnost uspořádání výstavy a pomoc při realizaci celé akce. Děkuji.
Ondřej Veselý, ZŠ Pohořelice

 

Putovní výstava „Razem / przeciwko sobie?“ na území Polska
Vernisáž polskojazyčné verze výstavy Občanského sdružení PANT o dramatickém roku 1968 v Československu a Polsku se odehrálo 2. února 2012 na reprezentativní půdě Českého centra ve Varšavě za účasti českého velvyslance v Polsku Jana Sechtra, ředitelky ČC Pavly Foglové, patronky česko-polské spolupráce, novinářky a překladatelky Petrušky Šustrové a zástupkyně našeho polského partnera,  Moniky Koszyńské (Centrum Edukacyjne Instytutu Pamięci Narodowej - "Przystanek Historia"). V Českém centru se pravidelně konají projekce českých filmů, přednášky, výtvarné výstavy či koncerty. Naše výstava doplnila tuto pestrou mozaiku rovněž o výstavní projekt vzdělávací. V mrazivém večeru našlo cestu do Českého centra několik desítek návštěvníků, mezi nimi také polští středoškolští učitelé a novináři. Po zahajovací části se rozproudila živá debata tvůrců expozice s polskými návštěvníky, především učiteli z polských středních škol, na nichž bude tato putovní výstava v průběhu roku 2012 postupně instalována.

 20. února 2012 se odehrála druhá vernisáž, tentokráte na půdě Lycea Mikuláše Koperníka ve Varšavě. Akci zahájila ředitelka varšavského lycea, ředitelka Českého centra Pavla Foglová a předseda Občanského sdružení PANT Petr Pánek. Petr Šimíček a Jiří Sovadina pak polským studentům představili výstavu, objasnili smysl jednotlivých panelů a událostí dramatického roku 1968 a poté pracovali s polskými studenty přímo ve výstavní expozici. Polští žáci vyplňovali pracovní listy, diskutovali mezi sebou i s tvůrci výstavy a následně se přemístili do třídy, kde proběhla interpretace jednotlivých pramenných podkladů z pracovních listů. Zástupci Gymnázia Olgy Havlové v Ostravě-Porubě navázali s tímto varšavským lyceem spolupráci, která vyvrcholí na podzim výměnným pobytem varšavských a ostravských studentů, kteří budou moci poznat historii svých sousedů mnohem blíže a intenzivněji.

8. března 2012 se ve Varšavě odehrála třetí vernisáž výstavy, tentokráte na půdě našich přátel z Vzdělávacího oddělení Institutu pamięci narodowej (IPN) za účasti ředitele Łukasza Kamińskiego a ředitelky Českého centra Pavly Foglové.

V polském Opole se 18. května 2012 uskutečnila další vernisáž, výstava byla představena širší veřejnosti v Knihovně Emanuela Smolky.

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT