Moderní-Dějiny.cz

Multimediální vzdělávací DVD: Dějiny na vlastní kůži

Publikováno: 23.11.2013, Aktualizováno: 24.11.2013 11:57
Autor: (red)

Multimediální vzdělávací DVD „Dějiny na vlastní kůži“ představuje v pěti filmových dokumentech výrazné české osobnosti, do jejichž životů významně zasáhly dějinné události 20. století. Prostřednictvím dokumentárních portrétů nyní mohou jejich osudy a zásadní historické okamžiky „na vlastní kůži“ prožít také žáci. Portrétované osobnosti se ve vypjatých údobích našich i světových moderních dějin dokázaly postavit na stranu humanismu a demokracie proti totalitarismu či teroru. Svými ideály a mravní pevností představují výrazné a úctyhodné osobnosti své doby, na které můžeme být hrdí a z jejichž zkušeností i statečných občanských postojů se můžeme poučit. 

Multimediální vzdělávací DVD: Dějiny na vlastní kůži

V pěti svědectvích se můžete setkat s leteckým mechanikem australské bombardovací perutě Milanem Trunkátem, pamětnicemi odsunu sudetských Němců Liselote Židovou, Marlene Wetzel Hackspacher a Helgou Heller či bývalým muklem Františkem Zahrádkou, který prožil peklo uranových pracovních táborů. Petruška Šustrová a Jiřina Šiklová vzpomínají na roli, již v českém disentu sehrály ženy, a Jan Urban, jeden ze zakladatelů Občanského fóra, se ohlíží za listopadem 1989 a polistopadovým vývojem.

Jednotlivé díly včetně odkazů na metodické materiály nejdete zde:
Hrdinové západní fronty - Milan Trunkát
Sudety - protrhnout vrstvu lhostejnosti
František Zahrádka – Muž Určený K Likvidaci
Ženy v disentu - Petruška Šustrová a Jiřina Šiklová
Listopad '89 očima Jana Urbana

Odkaz ke stažení kompletního DVD Dějiny na vlastní kůži ZDE  nebo ZDE

Dokumenty jsou svým rozsahem, šíří tématu a celkovým konceptem připraveny jako moderní praktická pomůcka pro výuku dějin 20. století na základních i středních školách. Vystoupení pamětníků nemají suplovat výklad konkrétního historického tématu, ale jsou zaměřena na problematiku každodennosti, která bývá ve velkých historických projektech často opomíjena. Tady je prostorem, kde se žáci mohou dobové atmosféře a konkrétnímu zážitku pamětníka výrazně přiblížit a vnímat historii vlastním prožitkem. Jelikož jsme chtěli dosáhnout co největší míry formální přitažlivosti snímků, přizvali jsme k natáčení mladé studenty oboru audiovizuální tvorba ze Slezské univerzity v Opavě, kteří si k obtížnému formátu našli originální a moderní cestu. Všechny snímky vycházejí vstříc požadavkům kladeným na užití ve výuce, jejich stopáž nepřekračuje 15 minut, mohou se proto stát východiskem pro práci ve třídě ve zbývající části vyučovací hodiny.
 
AUTOŘI
Tvůrci filmů: Monika Horsáková, Lukáš Najbrt, Petr Máj, Corinna Malecha, Tomáš Pchálek, Viktor Pokorný, Petr Bodnár, David Karas, Klára Řezníčková a studenti oboru audiovizuální tvorba Slezské univerzity v Opavě: Mikuláš Odehnal, Jiří Vávra, Monika Kozlová a Pavlína Válková.
Studie: Petr Blažek, Tomáš Bursík, Jana Horáková, Ondřej Matějka, Jan Urban
Výukové materiály: Adam Blisa, Milan Hes, Ivana Hovorková, Jaroslav Křápek, Roman Polách, Jiří Sovadina, Beáta Surovčáková, Petr Šimíček, Jiří Tůma
 
Tento materiál vznikl v rámci dotace MŠMT "Program na podporu činnosti nestátních neziskových organizací působících v oblasti předškolního, základního, středního a základního uměleckého vzdělávání v roce 2012".
 

Související články

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Související články

23.11.

FILM: Listopad '89 očima Jana Urbana

Novinář Jan Urban popisuje v krátkometrážním dokumentu Listopad ’89 očima Jana Urbana události během tzv. Same...
23.11.

FILM: Hrdinové západní fronty - Milan Trunkát

Krátkometrážní dokument Hrdinové západní fronty – Milan Trunkát představuje osudy československých letců na zá...
23.11.

FILM: František Zahrádka – Muž Určený K Likvidaci

V dokumentu o poměrech v komunistických lágrech bývalý mukl František Zahrádka tvrdí, že v táborech byly dva d...
23.11.

FILM: Sudety - protrhnout vrstvu lhostejnosti

Krátký dokumentární film Sudety – protrhnout vrstvu lhostejnosti se zaměřuje na poválečné vyhnání Němců z Česk...
23.11.

FILM: Ženy v disentu - Petruška Šustrová a Jiřina Šiklová

V tomto filmu se setkáte se dvěma ženami-disidentkami, Petruškou Šustrovou a Jiřinou Šiklovou. Každá zvlášť po...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT