Moderní-Dějiny.cz

Moderní dějiny.cz vstupují již do čtvrtého školního roku!

Publikováno: 3.9.2012, Aktualizováno: 13.9.2012 14:36
Rubrika(y): Aktuality
Autor: (red)

Vážení čtenáři, uživatelé a dějepisní pátravci, náš portál vstupuje již do čtvrtého roku své existence, a to v nové a výrazně modernizované kvalitě. Vy, kteří jste z něj čerpali materiály a informace během jeho tříleté existence, budete jistě potěšeni změnami, které jsme pro vás připravili. Nic z bohatého obsahu a původní struktury se neztratilo, právě naopak. Nový portál vám nabízí mnohem více možností a výrazně jednodušší cestu k praktickým a potřebným materiálům. 

Moderní dějiny.cz vstupují již do čtvrtého školního roku!

Na konci minulého školního roku jsme ukončili roční grant z OPVK výzvy Moravskoslezského kraje nazvaný Moderní dějiny pro učitele. Výstupy z grantu si můžete prohlédnout v rubrice Projekty > Moderní dějiny pro učitele. Připravili jsme pro Vás sedm desítek výukových materiálů. Vzniklo také sedm krátkých filmů o osudech statečných - „Sami proti zlu“. Stopáž filmů nepřesahuje 15 minut. Můžete je promítat přímo v hodině a ve zbylém čase pracovat s metodickými listy nebo diskutovat.

Něco z historie portálu...
Moderní dějiny.cz jsme spustili po půl roce příprav 1. září roku 2009. Byli jsme si delší čas vědomi toho, že žádný vzdělávací  portál tohoto typu – zaměřený na žáky, studenty a učitele a obsahově na dějiny 20. století - v České republice neexistuje, žádná státní či státem podporovaná instituce jej nevytvořila a tato skutečnost nás velmi trápila. Rozhodli jsme se proto, že jej vytvoříme sami v rámci vzdělávacích aktivit našeho občanského sdružení PANT. To vše z vlastních prostředků a při zaměstnání. Hned první rok existence Moderních dějin.cz nás utvrdil v přesvědčení, že to byla správná cesta. Ohlas mezi učiteli a jejich žáky překonal naše očekávání, portál si časem získal uznání metodiků a odborných historiků, významných badatelských institucí, muzeí a archivů a návštěvnost se neustále zvyšovala. Loni jsme jej obohatili o nové rubriky v slovenském, polském a maďarském jazyce v rámci visegrádské i česko-polské grantové podpory, které nyní procházejí zásadní kvalitativní proměnou a rekonstrukcí. Díky finanční dotaci MŠMT a podpoře z projektů „Moderní dějiny pro učitele“ a „Moderní dějiny do škol“ podpořených z OPVK ESF jsme mohli nabídnout uživatelům množství nových metodických příspěvků a materiálů. V současnosti se sledovanost pohybuje kolem 1400 návštěvníků denně, za celou dobu jeho fungování (do srpna 2012) jsme zaznamenali 651 720 návštěv, z toho 385 152 unikátních návštěvníků, máme zaznamenáno 2 528 958 zobrazení stránek a obsah portálu tvoří přes dva tisíce článků s metodickými, pramennými a historickými přílohami. Rostoucí obliba a užívání Moderních dějin.cz nás vedla k rozhodnutí zásadně portál modernizovat a co nejvíce jej otevřít stávajícím i novým uživatelům.

Co jsme pro vás připravili nového?

Přehlednost a snadná dostupnost všech nabízených materiálů
Oproti dosavadní podobě portálu se v jeho nové verzi změnila celková grafika a částečně také celková struktura. Nové Moderní dějiny.cz jsou přehlednější a uživatelsky přívětivější. Naším cílem bylo nabídnout jeho návštěvníkům snadnou dostupnost celého obsahu na co nejmenší počet prokliknutí. Proto se v modernizované verzi objevily nové prvky – horní navigační pás, který vám umožní získat okamžitě kompletní výpis všech článků a uložených materiálů (prezentací, metodických listů, pramenů, historických studií) ke konkrétnímu dějinnému období. Novinkou je také prostřední navigační pás, který odkazuje přímo na informace o aktivitách našeho občanského sdružení PANT – projekty, mezinárodní spolupráce, výstavy atd.  Máte rovněž možnost zvolit parametrické vyhledávání, které nyní nabízí kromě klasické volby hledaného pojmu či textu také výběr materiálu a informací podle rubriky, časového rozpětí, tematických tagů či typu a obsahu článku. Unikátní je také systém souvisejících článků – na jedné ploše aktuálně otevřeného článku budete mít k dispozici v pravém sloupci a pod článkem všechny související texty a materiály z portálu k danému tématu.

Všechny videosnímky z naší produkce můžete sdílet prostřednictvím kanálu Youtube. Mezinárodní rubriky ze starého portálu nyní zásadně rekonstruujeme a budou brzy přeměněny v samostatné národní weby pod střechou portálu Moderní dějiny.cz.

Registrace uživatele přinese nové možnosti
Registrujte se, získáte tím zdarma neomezený přístup k plnému obsahu našeho portálu (prezentace, metodické listy, prameny, historické studie), který je v novém prostředí dostupný jen přihlášeným čtenářům. Registraci jsme zavedli proto, abychom mohli statisticky evidovat  návštěvnost metodických článků a vykazovat jednotlivým finančním dárcům  smysluplnost využití finančních prostředků z grantových podpor. Kontaktní informace využijeme pro komunikaci s vámi prostřednictvím newsletterů. Budete tak informováni o všech zásadních novinkách na  portálu Moderní dějiny. Newslettery budeme zasílat v rozumné míře, abychom vás zbytečně nezatěžovali. Zavazujeme se, že vaše kontaktní  informace nebudeme šířit třetím stranám.

Čím můžete zvýšit kvalitu a dosah Moderních dějin.cz?
Budeme velmi rádi, pokud rozšíříte náš tým přispěvatelů! Neváhejte nás kontaktovat. Dohodneme se na tématu, vaše příspěvky budou honorovány.

Uvítáme jakékoliv vaše ohlasy, podněty, postřehy, návrhy na zlepšení či doplnění portálu. Můžete je napsat do diskuse pod konkrétním článkem, případně na adresu redakce@moderni-dejiny.cz

Můžete také umístit naše logo na váš web (školní, zájmový, osobní, blog), umožníte tak přístup i těm, kteří zatím Moderní dějiny.cz nenavštívili. Loga jsou volně ke stažení v dolní liště portálu, klikněte na LOGO (zcela vpravo).

Poděkování na závěr
Děkujeme všem těm, bez nichž by náš nový portál nemohl vzniknout.
redaktoři Moderních dějin a členové Občanského sdružení PANT

 

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT