Moderní-Dějiny.cz

Mezinárodní tým projektu V4 "Dějiny sousedů" se sešel v Senci

Publikováno: 12.1.2014, Aktualizováno: 17.1.2014 17:12

Na dny 10. 1. - 11. 1. 2014 svolal PANT pracovní schůzku týmu učitelů, metodiků a historiků visegrádských zemí do slovenského Sence. Zúčastnění nejdříve procházeli všechny v projektu vzniklé studie historiků, diskutovali o možnostech jejich metodického zpracování. Shodli se na obsahu i typech metodik a rozdělili si úkoly do dalších měsíců.

Mezinárodní tým projektu V4 "Dějiny sousedů" se sešel v Senci

V rámci projektu "Dějiny sousedů – Visegrádské země ve vzájemných pohledech a perspektivách" vzniknou kromě jiného také "Kapitoly z moderních dějin zemí Visegrádu".

Letošní schůzka navazuje na ostravskou schůzku z 30. 11. - 1. 12. 2012, kdy se projektový tým historiků a metodiků sešel poprvé, vybral témata a na jejich základě v průběhu roku 2013 vznikaly historické studie pro všechna tři témata ze všech čtyřech zemí. Ty pak byly průběžně překládány do všech visegrádských jazyků.

Setkání probíhalo ve spolupráci a s podporou Městského muzea v Senci, účastníky na jednání přivítal ředitel Mgr. Gábor Strešňák, který se poté celého dvoudenního setkání a diskusí se zájmem zúčastnil. Představil rovněž muzeum, jeho sbírky, vzdělávací činnost a další aktivity. Vše o muzeu najdete v závěru článku.

Průběh jednání - zástupci každé země představili všechny tři národní studie ostatním. Poté se radili o podobách metodik k těmto výchozím studiím, což byla hlavní náplň setkání.  Promysleli jejich podobu, strukturu, vzájemnou provázanost a dali si jasné termíny, do kdy se musí rozpracované prezentovat na dalším pracovním jednání v Krakově a do kdy se pak budou finální metodiky odevzdávat. Všechny materiály – metodiky i studie – se musí do termínu ukončení projektu také průběžně vkládat do jazykových mutací portálu Moderní dějiny.cz přístupných zde: www.modern-history.eu

Konkrétní úkoly a termíny:
- každá národní skupina vytvoří sedm sad pracovních listů - po dvou pro každé ze tří témat (Člověk ve válce a válka v člověku, Jaká je cena mé svobody?, Cizincem ve vlastní zemi) a jednu pro libovolné (vybrané ze tří témat)
- do konce února 2014 budou všechny studie přeloženy
- další setkání v polském Krakově (2.-3. července 2014) – prezentace rozpracovaných pracovních listů, na pracovní schůzce se doplní o materiály ostatních
- finální termín pro dokončení PL je nejpozději do konce října 2014
- závěrečná pracovní schůzka bude na začátku roku 2015 v Maďarsku

Složení národních pracovních skupin:
HU – Edényi László a Ősz Gábor
SK – Miroslav Michela, Beáta Barlová a překladatel Arpád Korpás
PL – Marek Stawski a Justyna Bucholz
CZ – Jiří Sovadina, Petr Pánek a Petr Šimíček

O co usilujeme?
Tým vytvořený ze zástupců PANTu, partnerských a spolupracujících institucí vytvoří čtyřjazyčnou sadu materiálů pro výuku dějin sousedů 20. století věnujících se vybraným údobím s důrazem na jejich společné a rozdílné rysy a zejména na různé pohledy z různých stran hranice. Vzniklé materiály budou dostupné ve vytvořeném čtyřjazyčném webovém prostředí a rovněž v tištěné podobě, distribuovány budou pomocí webového portálu, na seminářích a dalších vzdělávacích akcích. Vznikne soubor moderních metodických materiálů k dějinám zemí V4 ve 20. století s akcentováním přeshraničního pohledu a využitím metodických zkušeností a národních specifik. Vzniklý komplet zahrne tři významné fenomény národních i společných dějin, jejichž konkrétní podoba a témata vzešly z diskuse historicko-metodického týmu.

Dohodnuté tematické bloky:
Cizincem ve vlastní zemi?
Člověk ve válce a válka v člověku…
Jaká je cena mé svobody?

Mestské múzeum v Senci - informace

Myšlienka založenia múzea v Senci sa vo verejnom živote objavovala už aj v minulosti a to veľmi oprávnene. Inštitúcia podobného charakteru so zameraním svojej pozornosti na okolitý región vždy absentovala. V bývalom okrese Bratislava – vidiek bolo síce (a existuje dodnes) múzeum zaradené v sieti múzeí v Pezinku, svojou činnosťou však bolo obmedzené na malokarpatský región. Ďalšie vlastivedné múzeum existuje v Galante, jeho spádové územie však končí na hraniciach bývalého okresu Galanta (dnes okresy Galanta a Šaľa). Bývalá sieť štátnych múzeí zákonite nemohla pokryť každú teritoriálnu oblasť. V súčasnosti je badateľná snaha funkčne doplniť existujúce múzeá o vysunuté expozície. Vznikajú aj tzv. obecné vlastivedné domy a mestské múzeá, spravidla v spolupráci s príslušným vlastivedným múzeom. Takéto mestské múzeum existuje na okolí Senca napr. v Pezinku, ale aj v Seredi. Mestské múzeum v Senci vznikalo v období rokov 2007 – 2009 a na jeho tvorbe sa zúčastnil široko koncipovaný odborný tím pod vedením zoológa doc. RNDr. Petra Fedora, PhD. Slávnostné otvorenie inštitúcie sa konalo dňa 28. januára 2010 v budove Tureckého domu – renesančnej kúrii, stojacej na seneckom námestí. Múzeum od októbra 2010 patrí medzi registrované múzeá na Ministerstve kultúry SR.

Autormi projektu múzea a hlavnými zostavovateľmi stálych expozícií sú: Doc. RNDr. Peter Fedor, PhD (zoológ), Mgr. Gábor Strešňák (archivár – historik), Mgr. Tomáš König, PhD (archeológ).

Na web muzea přejděte ZDE



Fotografie

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT