Moderní-Dějiny.cz

Literární soutěž Týdne Charty 77 a Moderních dějin.cz v Knihovně Václava Havla

Publikováno: 14.5.2012, Aktualizováno: 21.5.2012 10:05

Jak se jeví Charta 77 po pětatřiceti letech studentskýma očima? Na tuto otázku hledala odpověď literární soutěž, kterou vyhlásili strážci odkazu Charty 77 a portál Moderní dějiny.cz v rámci Týdne Charty 77, který nám připomněl 35 let od zveřejnění Prohlášení Charty 77 a úmrtí jejího prvního mluvčího, filozofa Jana Patočky. V zadání soutěže byla položena otázka: Podepsal/a bys Chartu 77? Proč ano, proč ne? Výsledky soutěže slavnostně vyhlásili organizátoři Týdne Charty 77 a redakce vzdělávacího portálu Moderní dějiny.cz ve středu 9. května 2012 v Knihovně Václava Havla v Praze. 

Literární soutěž Týdne Charty 77 a Moderních dějin.cz v Knihovně Václava Havla

Setkání zahájila porotkyně soutěže Petruška Šustrová. „Zajímalo nás, jestli ještě dneska Charta někoho zajímá,“ vysvětlila na úvod motivaci pro vyhlášení soutěže. Týden Charty 77 se konal pod patronací Magistrátu Hlavního města Prahy, a proto na úvod pozdravila přítomné pražská radní Eva Vorlíčková, signatářka Charty 77. „Byla jsem velmi překvapena kvalitou příspěvků, hlavně pochopením toho, oč tehdy běželo. Od tak mladé generace bych to nečekala. Když jsem Chartu podepisovala, chápala jsem svůj podpis jako vyjádření úcty a podpory těm, kteří se k Chartě připojili v 80. letech... Je nesporné, že sehrála pozitivní úlohu v dějinách a je naší povinností její odkaz připomínat a obhajovat. Svoboda totiž není zadarmo a každý z nás by si to měl uvědomit.“ Občanské sdružení PANT se snaží prosazovat nejen výuku moderních dějin ve školách, ale i  popularizovat toto téma různými způsoby. „V dnešní době,“ uvedl Petr Pánek, předseda Občanského sdružení PANT, „kdy díky konzumu si stále více mladých lidí vybírá jednoduchou cestu a způsob, jak si vše usnadnit, a přestává přemýšlet nad hodnotami, je odkaz Charty stále aktuálnější. Proto jsme byli rádi, že se prostřednictvím našeho portálu dostávají informace mezi mladé lidi a do škol.“ Před vyhlášením výsledků zhodnotil došlé texty porotce a signatář Charty 77 Ivan Binar: „Bylo vidět, že vyučující pomohli studentům získat velmi solidní informace o Chartě. Co mě zarazilo, v příspěvcích bylo málo odvahy... Převážná většina pisatelů se vyjádřila, že obdivují ty, kteří podepsali, ale oni sami že neví.“

Tři nejvýraznější texty napsali Radka Štorkánová, studentka Gymnázia J. V. Jirsíka v Českých Budějovicích, Markéta Tomášková z Gymnázia Olgy Havlové v Ostravě-Porubě a Tomáš Urbánek, student divadelní vědy na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V autorské interpretaci zazněly oceněné práce a vítězové převzali ceny z rukou strážců odkazu Charty 77 a redaktorů portálu Moderní dějiny.cz. Oceněný Tomáš Urbánek naopak poděkoval signatářům Charty 77 za jejich odvahu a podpis Prohlášení: „Měli bychom více přemýšlet, co podepisujeme, a rozdávat více podpisů pod důležité věci, jako je Charta.“ 

Radka Štorkánová pojala svůj příspěvek jako fiktivní rozhovor svého já, které má v otázce podpisu Charty jasno, a spolužačky ze střední školy. Markéta Tomášková se rozepsala o blízkosti lidského společenství, o váhání a pocitu selhání. Tomáše Urbánka inspiroval Othello a apoštol Pavel.

Petruška Šustrová se snažila přiblížit atmosféru, ve které signatáři žili: „Nás, chartisty z první vlny, už neměli odkud vyhodit, už nás nemělo co hrozného potkat. Naopak to společenství lidí kolem Charty skýtalo ohromnou radost, naději a povzbuzení. Nebyla to jen represe, ale vzájemně jsme si poskytovali společenství, v kterém se člověk dobře cítí.“  Eva Vorlíčková dodala: „Když jsem Chartu podepsala, byl to pocit úlevy, že už patřím na stranu dobra a že jsem se jasně vymezila proti zlu.“ Oceněným přišli poblahopřát i další chartisté, předsedkyně správní rady Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové Dana Němcová, režisérka Angelika Hanauerová, spisovatel Jáchym Topol.

Petr Pánek z pořádajícího Občanského sdružení PANT představil přítomným novou podobu vzdělávacího portálu Moderní dějiny.cz, který už tři roky funguje pro učitele, studenty i pro širokou veřejnost  zajímající se o historii 20. století. „Portál vznikl z podnětu nás, učitelů, kteří jsme dlouhodobě postrádali iniciativu státu při podpoře výuky dějin 20. století. Při práci na vzdělávacích materiálech pro studenty jsme poznali možnosti internetu,“ uvedl šéfredaktor portálu Jiří Sovadina, učitel na Gymnáziu Olgy Havlové v Ostravě-Porubě.  Zrodil se web, jehož smyslem je nabídnout na jednom místě metodické materiály, prezentace, pracovní listy, prameny, svědectví pamětníků i rozcestník odborných institucí a také  mezinárodní čtyřjazyčnou rubriku příspěvků s tematikou společných dějin zemí visegrádské skupiny, vytvářenou s metodiky, učiteli a historiky z Polska, Maďarska a Slovenska.

Právě k 9. květnu 2012 se portál dočkal nové, modernizované podoby. Změny přinášejí uživatelům větší přehlednost a výrazně jednodušší cestu k praktickým a potřebným materiálům. Cílem bylo nabídnout  návštěvníkům snadnou dostupnost celého obsahu na co nejmenší počet prokliknutí. Proto se v modernizované verzi objevily nové prvky – horní navigační pás, který umožní okamžitě získat kompletní výpis všech článků a uložených materiálů (prezentací, metodických listů, pramenů, historických studií) ke konkrétnímu dějinnému období. Novinkou je také prostřední navigační pás, jenž odkazuje přímo na informace o aktivitách Občanského sdružení PANT – projekty, mezinárodní spolupráce, výstavy atd. Nová je rovněž možnost zvolit parametrické vyhledávání, které nyní nabízí kromě klasické volby hledaného pojmu či textu i výběr materiálu a informací podle rubriky, časového rozpětí, tematických tagů či typu a obsahu článku. Unikátní je také systém souvisejících článků; na jedné ploše aktuálně otevřeného článku budete mít k dispozici v pravém sloupci a pod článkem všechny související texty a materiály z portálu k danému tématu. Ambicí portálu je být informačním webem událostí 20. století, kde má uživatel všechno po ruce. Samozřejmostí jsou aktuality o právě probíhajících akcích organizovaných Občanským sdružením PANT i partnerskými subjekty.

Rozhlasová reportáž Redaktorky Pavly Dluhoschové "Studenti v literární soutěži vysvětlovali, jestli by podepsali Chartu 77" na Českém Rozhlase.

Televizní reportáž Terezy Radvákové "Studenti se zamýšleli, zda by našli odvahu podepsat Chartu 77" ve zprávách na ČT 1.

Pravidelné páteční Poslední slovo novinářky a překladatelky Petrušky Šustrové o předávání cen na Neviditelném psu.

Přílohy

pdf
Radka Štorkánová
Typ souboru: *.pdf | Velikost: 0,05 MB | Stáhnout soubor...
pdf
Markéta Tomášková
Typ souboru: *.pdf | Velikost: 0,04 MB | Stáhnout soubor...
pdf
Tomáš Urbánek
Typ souboru: *.pdf | Velikost: 0,04 MB | Stáhnout soubor...

Fotografie

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT