Moderní-Dějiny.cz

Jáchymka a Užhorod - jak si Židé a Romové založili školu

Publikováno: 30.9.2014, Aktualizováno: 3.10.2014 08:34
Rubrika(y): Vzdělávání
Autor: (red)

Ve středu 22. října 2014 se v Divadle hudby v Olomouci (Denisova 47) v rámci festivalu Dny židovské kultury uskuteční celodenní program pro žáky 8. a 9. ročníků základních škol a pedagogy základních i středních škol či studenty pedagogických oborů.

Jáchymka a Užhorod - jak si Židé a Romové založili školu

V roce 1920 byla založena židovská škola v Praze v Jáchymově ulici. V roce 1927 vznikla romská škola v Užhorodě na Zakarpatské Ukrajině. Jaký význam měly pro utváření identity menšin v předválečném Československu a jaké osudy čekaly jejich učitele a žáky během holocaustu? Jak vnímáme soužití většiny a menšin dnes ve svém bezprostředním i širším okolí?

Program bude rozdělen na dopolední a odpolední část:

Dopoledne proběhne interaktivní program pro žáky 8. - 9. ročníků základních škol přibližující na příkladu příběhů židovské a romské školy založených v období první československé republiky historii soužití Čechů, Židů a Romů v historii a dnes.
Čas programu: 9.30 – 12.00

V odpoledním bloku nabídneme pedagogům a budoucím pedagogům unikátní kombinaci přednášky  a interaktivního diskusního workshopu tematizujícího vzájemné soužití Čechů, Židů a Romů v minulosti a současnosti na příkladu menšinových škol fungujících před a během druhé světové války.
Čas programu: 13.00 – 16.45

Akci pořádá Institut Terezínské iniciativy v Praze ve spolupráci s Muzeem romské kultury v Brně.

Institut Terezínské iniciativy je nezisková organizace, jejímž hlavním cílem je dokumentovat a zkoumat dějiny holocaustu v českých zemích i v Evropě a výsledky této práce využívat k výchově budoucích generací k toleranci a respektu vůči příslušníkům etnických, kulturních a náboženských menšin.
www.terezinstudies.cz
holocaust.cz

Muzeum romské kultury:
Muzeum romské kultury se více než dvacet let věnuje nejen zachování a prezentování tradiční romské kultury, ale klade důraz především na vzdělávání. V programech je zahrnuta tematika romské historie, tradic, kultury, ale programy též reflektují současná témata, mezi která patří například prevence stereotypů a předsudků.
www.rommuz.cz

Přihlášky do obou programů prosím posílejte do 8. října 2014

na email: institute@terezinstudies.cz

telefon: 222 31 70 13 / 776 743 554



Přílohy

docx
Jáchymka a Užhorod - jak si Židé a Romové založili školu
Typ souboru: *.docx | Velikost: 0,34 MB | Stáhnout soubor...

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT