Moderní-Dějiny.cz

Inovativní metody výuky dějepisu v metodických seminářích PANTu v roce 2013

Publikováno: 3.12.2013, Aktualizováno: 3.12.2013 07:59

Občanské sdružení PANT uspořádalo v průběhu podzimu 2013 dalších osm metodických seminářů pro pedagogy v rámci projektu Moderní dějiny do škol. Prostřídalo se v nich celkem šest lektorů - Viliam Kratochvíl, Milan Hes, Jiří Hruška, Marcel Mahdal, Jiří Sovadina a Petr Šimíček. O semináře byl opravdu velký zájem, zúčastnilo se jich 181 učitelů dějepisu ZŠ i SŠ.

Inovativní metody výuky dějepisu v metodických seminářích PANTu v roce 2013

Seminář Inovativní metody v dějepisné praxi a jejich aplikace v rámci učiva dějin 20. století je součástí projektu s názvem „Moderní dějiny do škol“, který je financován v rámci OP VK ze státního rozpočtu ČR a Evropského sociálního fondu.

Semináře vycházely z konkrétních požadavků pedagogů vzešlých z vyhodnocení pilotáže úvodních metodických seminářů projektu Moderní dějiny do škol. Ty byly zaměřeny na nové metody v oblasti výuky moderních dějin. Učitelé se formou praktické demonstrace inovativních metod výuky seznámili pod vedením lektorů s konkrétními, v praxi vyzkoušenými postupy, které pomáhají změnit stereotypy ve výuce a vytvářet zajímavé a přitažlivé hodiny dějepisu. Během jednotlivých seminářů lektoři prakticky aplikovali vybrané metodické materiály vytvořené v rámci projektu Moderní dějiny do škol. Učitelé se sami stali aktivními spolutvůrci a ověřovateli jednotlivých výstupů. Intenzivně jsme se věnovali metodickým dovednostem a nápadům, které byly vyzkoušeny na nejrůznějších událostech a fenoménům světových a československých dějin 20. století (průřezově). Semináře byly primárně zaměřeny na praktickou metodiku a didaktiku výuky, důraz jsme kladli především na inovativnost a na přesah získaných znalostí a dovedností do různých studijních předmětů (dějepis, český jazyk, mediální výchova, občanská nauka). Zároveň byli účastníci seznámeni s novými aplikacemi a obsahovou náplní vzdělávacího portálu Moderní dějiny.cz. Součástí programu seminářů byly také konkrétní náměty pro zavádění orální historie do výuky. Účastníci obdrželi osvědčení o absolvování semináře a zároveň pomocí zpětných dotazníků dostali možnost přispět k dalšímu směřování tvorby projektových výukových materiálů dle svých konkrétních potřeb.

Kdy a kde uskutečnily jednotlivé semináře a kolik učitelů je navšívilo?
15. října - Brno: Gymnázium Slovanské náměstí, Brno - 26 učitelů
25. října - Hradec Králové: Školské zařízení pro DVPP Královéhradeckého kraje, areál ZŠ Štefánikova 566, Hradec Králové - 32 učitelů
12. listopadu - Kroměříž: Gymnázium Masarykovo náměstí, Kroměříž - 11 učitelů
19. listopadu - Jihlava: Gymnázium Jihlava, Jana Masaryka 1 - 26 učitelů
21. listopadu - Ostrava: Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba - 25 učitelů
25. listopadu - Frýdek-Místek: SPŠ, OA a JŠ, 28. října Frýdek-Místek - 15 učitelů
26. listopadu - Šumperk: Gymnázium Šumperk - 18 učitelů
28. listopadu - Zlín: Gymnázium Zlín – Lesní čtvrť - 28 učitelů

Lektoři pro Brno, Kroměříž, Jihlavu a Šumperk:
Doc. PaedDr. Viliam Kratochvíl, PhD.
Třináct roků učil dějepis na základní škole, šest let na gymnáziu, od roku 1989 působí na katedře Filozofické fakulty univerzity Komenského v Bratislavě. Specializuje se na výzkum a tvorby učebnic, je autorem a spoluautorem 19 titulů učebnic dějepisu a desítek studií. Od května 2012 je ředitelem slovenského Státního pedagogického ústavu.

Mgr. Milan Hes, Ph.D.
Středoškolský učitel, didaktik dějepisu, autor literatury faktu. Publikuje v odborných a populárně - naučných časopisech. Od roku 2010 pravidelně přispívá do revue literatury faktu Přísně tajné! Je autorem knihy "Čekání na smrt" (Rodinný tábor českých Židů v Osvětimi), Praha: Epocha 2012. Pro stejné nakladatelství připravuje na podzim 2013 k vydání knihy "Promluvili o zlu" (Holocaust mezi dějinami a pamětí) a "Dny strachu" (Osudy ukrývaných Židů na Slovensku v časech vlády Jozefa Tisa). Spolupracuje na několika didaktických projektech, jejichž výsledkem jsou metodické materiály pro žáky, studenty a učitele základních, středních a vysokých škol.

Lektoři pro Hradec Králové, Ostravu, Frýdek-Místek a Zlín:
Mgr. Marcel Mahdal
Středoškolský učitel dějepisu Jazykového gymnázia Pavla Tigrida v Ostravě-Porubě. V letech 2008-2010 šéfredaktor časopisu Encyklopedie II. světové války vydavatelství PressPygmalion. Redaktor portálu Moderní dějiny.cz.

Mgr. Petr Šimíček
Středoškolský učitel dějepisu na Gymnáziu Olgy Havlové v Ostravě-Porubě. Od poloviny 90. let připravuje a řídí studentské semináře na téma „Holocaust-selhání lidskosti“ a „Československý lidově-demokratický režim v realitě 50. let“. Organizátor středoškolských studentských konferencí na GOH a spoluautor knihy "Společně dějinami". Člen pracovní skupiny MŠMT pro výuku dějepisu. Je místopředsedou Občanského sdružení PANT, redaktorem portálu Moderní dějiny.cz.

PhDr. Jiří Sovadina
Středoškolský učitel dějepisu na Gymnáziu Olgy Havlové v Ostravě-Porubě. Připravuje a řídí studentské semináře na téma "Mezinárodní vztahy v období studené války" a „Konfliktní oblasti Asie“. Organizátor středoškolských studentských konferencí na GOH. Je členem Občanského sdružení PANT a šéfredaktorem portálu Moderní dějiny.cz.

Mgr. Jiří Hruška
Od roku1994 středoškolský učitel dějepisu a českého jazyka a literatury na Jazykovém gymnáziu Pavla Tigrida v Ostravě-Porubě. Učitel předmětu Mediální výchova (absolvent III. ročníků vzdělávacího semináře UP Olomouc, kurzu mediální výchovy pořádaného společností Partnesr Czech). Pomocí zážitkové pedagogiky se věnuje studentským vzdělávacím a kulturním projektům z oblasti historie (17. listopad, Krvavé století, Každodenní život v německých koncentračních táborech), divadla (Divadlo bez opony), literatury (Netradiční literární večery), vědy (Věda kontra iracionalita) a filmu (Mezinárodní festival studentských filmů Ostrava-Picture). Redaktor portálu Moderní dějiny.cz.

Fotografie

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT