Moderní-Dějiny.cz

EUSTORY výzva i pro učitele!

Publikováno: 3.4.2013, Aktualizováno: 28.5.2013 11:14
Autor: (red)

Vyhlašujeme 7. ročník národního kola mezinárodní dějepisné soutěže pro studenty středních škol EUSTORY. Získejte bližší informace pro své studenty!

EUSTORY výzva i pro učitele!

Vážení kolegové, učitelé dějepisu,
dovolujeme si Vás oslovit s naléhavou prosbou. Rádi bychom umožnili Vašim studentům, zapáleným pro dějiny a dějepis, najít cestu k vlastnímu historického zkoumání a probudit jejich zájem o místo, ve kterém žijí. Naším cílem je vytvořit jim důstojný rámec pro výsledky často prvního seriózního badatelského sepisování. Víme, že bez Vaší pomoci to není možné. Proto si dovolujeme Vás požádat o popularizaci této soutěže mezi svými studenty a následnou pomoc při jejich vedení ve formě cenných rad, konzultace či povzbuzování ve chvílích zdánlivé rezignace. Přispějete tak nejen k jejich dalšímu směřování, ale především k neocenitelné autorské zkušenosti a rozvoji jejich osobnosti.

Co je EUSTORY?
Mezinárodní dějepisná soutěž pro studenty středních škol, jejímž základním cílem je probudit u studentů středních škol zájem o historii. Tohoto jedinečného vzdělávacího projektu se účastní patnáct evropských států. Národní soutěže organizují jednotlivé země samostatně na základě svých specifických soutěžních podmínek. Pro zapojené studenty je proto soutěž inspirací a povzbuzením, pro některé se může stát prvním krokem k jejich budoucí studijní a posléze profesní kariéře.

KDO EUSTORY ORGANIZUJE V ČR?
Sedmý ročník soutěže vyhlašuje Občanské sdružení PANT, které provozuje portál Moderní dějiny.cz a odborným garantem historického klání je Ústav pro soudobé dějiny AV ČR.

BEZ VÁS – UČITELŮ DĚJEPISU – SE STUDENTI NEOBEJDOU!
Učitele prosíme o předání informací svým studentům, přeposlání zadání soutěže, odkazů na web EUSTORY, kde si mohou stáhnout přihlášku, případně vyvěšení plakátku na škole. Vedoucí učitelé vítězných prací budou pochopitelně také oceněni.

CO JE ÚKOLEM SOUTĚŽÍCÍCH?
Vytvořit individuálně nebo ve skupině práci na stanovené téma, a to na základě vlastního výzkumu, rozhovorů s pamětníky, využití dobového tisku, bádání v místních archivech, kronikách, muzeích.

CO ZÍSKÁTE VY?
Deset učitelů, jejichž studenti se umístní do desátého místa získají od partnera národního kola soutěže kulturně historické revue Dějiny a současnost roční předplatné a knižní ceny našich partnerů.

CO ZÍSKAJÍ VÍTĚZOVÉ?
Vítězové národních soutěží mají unikátní možnost setkat se s podobně zaměřenými vrstevníky z jiných zemí na mezinárodních letních akademiích. Nejlépe hodnocené práce české EUSTORY jsou tradičně publikovány, což bývá pro úspěšné soutěžící zpravidla jejich první oficiálně vydaný text. Stejně jako v předchozích ročnících vydá v roce 2014 PANT sborník nejlepších studentských prací.

LETOŠNÍ TÉMA
I místo má svou paměť – po stopách historie mého regionu
. Také místa mají svou paměť. Domy, ulice, čtvrti, na první pohled mlčenliví svědkové dávných časů, mohou vyprávět zajímavé a dodnes utajené historie. Podnikněte s EUSTORY výpravu do dějinných hlubin místa, ve kterém žijete, místa, ve kterém žili Vaši předkové, místa, které vás obklopuje.

VŠE PODSTATNÉ NA WWW.EUSTORY.CZ
Kompletní informace hledejte v rubrikách:  Informace o soutěži, Pravidla soutěže, Rady pro autory, Vítězné práce předchozích ročníků. Informace najdete rovněž na Facebooku a Twitteru.

Plakát k soutěži v tiskové kvalitě si můžete stáhnout v příloze tohoto článku. 

Přílohy

pdf
PLAKÁT A4
Typ souboru: *.pdf | Velikost: 8,27 MB | Stáhnout soubor...
pdf
PLAKÁT A3
Typ souboru: *.pdf | Velikost: 7,87 MB | Stáhnout soubor...

Související články

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Související články

1.6.

Termín přihlášení do soutěže EUSTORY se blíží!

Vážení učitelé, dovolte abychom Vám připomněli, že do 30. června 2013 přijímáme přihlášky do národního kola me...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT