Moderní-Dějiny.cz

Diskusní scéna PANTu na Colours of Ostrava 2016 přilákala opět stovky diváků!

Publikováno: 21.7.2016, Aktualizováno: 19.8.2016 06:17
Autor: (red)

Diskusní scéna PANTu, Moderních dějin.cz a Evropské komise Voices of Freedom se po loňské úspěšné premiéře letos na festival vrátila, nabídla návštěvníkům opět pestrý program a návštěvností organizátory znovu mile překvapila. Poděkování patří všem, kteří se na této jedinečné akci podíleli!

Diskusní scéna PANTu na Colours of Ostrava 2016 přilákala opět stovky diváků!

 


Scénu Voices of Freedom jsme letos tematicky zaměřili dvěma směry - na problémy migrace či třetího světa a také na otázky nedávné minulosti, aktuální přítomnosti i nejisté budoucnosti Evropy. Nabídli jsme návštěvníkům festivalu opět zajímavé a inspirativní debaty a přivítali jsme vzácné hosty - odborníky, humanitární pracovníky, lékaře, diplomaty, reportéry, cizince žijící v Česku. Jednotlivým tématům jsme se věnovali z nejen optikou historie, ale zaměřili jsme se rovněž na přesah fenoménů a událostí minulosti do žhavé současnosti, problematiku migrací, třetího světa i proměn Evropy jsme proto záměrně pojali jako reflexi současných problémů a z nich vyplývajících otázek pro blízkou budoucnost. Hojně navštěvované debaty doprovázely po celé tři dny tematické filmové dokumenty, projekce fotografií a rovněž instalace čtyř výstav PANTu - Berlínská zeď, Rok po roce (1945-1989), Tomáš Baťa a Olga Havlová. Scéna se konala ve dnech 15.-17. července 2016 v rámci premiérového ročníku mezinárodního diskusního fóra MELTINGPOT. Mnozí návštěvníci využili rovněž možnosti zakoupit si na scéně knížky s historickou tematikou ze specializovaného e-shopu Moderních dějin.

Pátečním tématem Migrace v životě člověka provázel diváky Libor Dvořák z Českého rozhlasu. Během debat se otevřela různost pohledů na migraci, její historický vývoj, příčiny a proměny. Zároveň se diskutovalo o migračních vlnách, které se v 2. polovině 20. století dotkly České republiky a Evropy, a také o vlivu komunikačních technologií, dopravních možností a dalších výdobytků moderní společnosti na měnící se charakter migrací. Důležitým tématem v diskusi byly rovněž podoby adaptace migrantů v novém prostředí, rizika, ale také příležitosti, které migrace přináší. Program zahájila projekce dokumentárního filmu Žirafa, na kterou navázala debata Migrace jako globální fenomén, v níž se k tématu vyjádřili Igor Lukeš, Kryštof Kozák, Radko Hokovský a Tomáš Pojar. Následovala projekce filmu Můj džihád a následná diskuse odborníků Dušana Drbohlava, Vladislava Güntera, Roberta Stojanova a Vladimíra Baara Migrace v historii, její příčiny a proměny. Po třetím filmu Na kole byl páteční program uzavřen debatou o současné realitě migrací a uprchlictví, v níž své názory představili Věra Roubalová, Martin Rozumek a Markéta Kutilová.

Sobotní maraton diskusí jsme nazvali O lidech a s lidmi „zemí třetího světa, moderování se ujal novinář Tomáš Lindner z Respektu. Jednotlivé panely postupně přinésly odpovědi na zásadní otázky: Co vlastně víme o zemích tzv. třetího světa.? Co víme o lidech, kteří zde žijí, o jejich zvycích, kultuře, náboženství, problémech a konfliktech? Co prožívají a jaké jsou důvody, díky kterým se dávají „do pohybu“? Lze jim pomoci, aby neopouštěli své domovy, a jsme toho vůbec schopni? Program zahájila projekce filmu Ti druzí, následovala  debata na téma Lidé v „zemích třetího světa“ s Tomášem Šebkem, Markétou Kutilovou, Olgou Šilhovou a Gulalai Ismail. Po projekci dalšího dokumentu Jsem tu nový následoval blok členek Femisphery Markéty Kutilové a Olgy Šilhové s názvem Nezlomené – stejné ženy, jiný svět, ne který navázala debata Třetí svět a formy rozvojové pomoci. V ní představili své pohledy Rastislav Maďar, Libor Jelen, Věra Roubalová a Pavel Přikryl. Sobotní program v podvečer uzavřela Debata s imigranty žijícími a působícími v Česku - Antoniem Cossou, Asadem Bakhtarym, Samírou Sibai a Muna Kayalem.

Nedělní program byl zasvěcen tématu Evropa a její perspektivy, moderovala jej Petruška Šustrová. Debatovalo se o zásadních otázkách posledních let a měsíců: V jaké Evropě dnes vlastně žijeme? Která rizika nás ohrožují a jaká budoucnost nás čeká? V názorovém souznění i občasných střetech se naši hosté zamýšleli nad problémem evropské a národní identity, úpadkem hodnot, vlivem migračních trendů a stárnutí populace, vztahem evropských zemí k Rusku a v neposlední řadě nad budoucností a směrem, kterým by se Evropa měla vydat. Zásadním tématem bylo rovněž utváření veřejného mínění vlivem moderních technologií, propagandy či šíření dezinformací a nenávisti na sociálních sítích. Program odstartovala projekce filmu Na sever od slunce, po níž se k tématu Evropa dnes vyjadřovali Václav Bělohradský, Tomáš Sedláček a Jan Hartl. V následujícím panelu se Andrej Zubov, Jaroslav Bašta, Petr Kolář a Libor Jelen zamýšleli nad historií a současností vztahů Evropy a Ruska. Na jejich rozpravu navázali Daniel Kroupa, Adam Černý a Tomáš Sedláček v bloku Perspektivy Evropy – má Evropa budoucnost? Posledním promítaným dokumentem na naší scéně se stal film Svět podle Russia Today, po kterém třídenní program uzavřela debata o šíření nenávisti po sociálních sítích, ve které vystoupili Christian Mihr, Kogershin Sagieva a Josef Šlerka.

O scéně v médiích:
iHNED
Hudební knihovna.cz
ČT 24

Poděkování PANTu a redakce Moderních dějin.cz patří všem, kteří ke zrodu diskusní scény Voices of Freedom jakýmkoliv dílem přispěli - Zlatě Holušové a celému týmu Colours of Ostrava, českému zastoupení Evropské komise, všem zúčastněným hostům, pomocníkům z organizačního týmu a všem divákům a posluchačům, kteří si k nám v konkurenci mnoha hudebních a kulturních zážitků našli cestu!

Partneři programu: Jeden svět na školách, Člověk v tísni, o.p.s. a Evropské hodnoty z.s.

 

Fotografie

Diskuse

Diskusní scéna PANTu na Colours of Ostrava 2016 přilákala opět stovky diváků!

Odpověď redakce

Dobrý den, děkujeme Vám za zájem, z vybraných diskusí se pořizovaly filmové záznamy, nyní se zpracovávají pro vložení na You Tube kanál Moderních dějin. Záznamy budou pos...

Dotaz

Dobrý den, pořídil se záznam z diskusí, když ano, kde je možné se podívat ? Děkuji....

počet příspěvků: 2 | poslední příspěvek: 27.7.2016 17:24Vstup do diskuse >>

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT