Moderní-Dějiny.cz

Diskusní scéna Moderních dějin poodhalí vztahy Ruska a Evropy

Publikováno: 18.7.2015, Aktualizováno: 19.7.2015 09:50
Autor: (red)

Sobotní program diskusní scény Moderních dějin.cz Voices of Freedom je zasvěcen hstorickým i současným vztahům Ruska a Evropy. Můžete se opět těšit na besedy se zajímavými hosty a filmové projekce.  Rádi se s vámi zase setkáme!

Diskusní scéna Moderních dějin poodhalí vztahy Ruska a Evropy

Na naší scéně můžete navštívit výstavy o Olze Havlové, Tomáši Baťovi, Pavlu Tigridovi, Janu Zajícovi, historii Berlínské zdi a rekapitulační výstavu Rok po roce poválečnými dějinami světa i Československa.

Program na dnešní den a medailony vystupujících najdete níže v článku, fotografie ze včerejška ve fotogalerii pod článkem.

Rusko a Evropa

Jak se utvářela historická role Ruska na pomezí Východu a Západu? Znamená pro nás Evropany současná ruská politika reálné ohrožení? Může se Evropa bránit sílící propagandě, záměrné dezinterpretaci či zamlčování nedávných událostí na Krymu a Ukrajině?
Moderuje a provází: Petruška Šustrová (překladatelka a publicistka)

12.00–12.55
projekce filmu Střední Evropa kráčí ke svobodě
Dokumentární film je nevšední výpovědí o odchodu sovětských vojsk z bývalých satelitních komunistických zemí, v němž svědci těchto událostí vypovídají, jak složité bylo tohoto cíle dosáhnout a jak nezbytná byla mezinárodní spolupráce.

13.00–14.30
debata Zamrzlé konflikty a cíle ruské politiky

Milan Štefanec – lidsko-právní aktivista
Ondřej Ditrych – politolog a specialista na mezinárodní vztahy
Ivana Skálová – lidsko-právní aktivistka
Jakub Kalenský – novinář, expert na ruskou propagandu

14.30–15.20
projekce filmu Petrušky Šustrové Vyhnání a návrat krymských Tatarů a beseda s autorkou
(překladatelka a publicistka)
Mnohasetletá historie Tatarů na Krymu skončila v květnu 1944. Když byli po znovudobytí Krymu Rudou armádou obviněni z kolaborace s nacistickým Německem, začala od 18. května jejich deportace do Uzbekistánu a okolních oblastí Kazachstánu a Tádžikistánu. Z Krymu bylo dohromady deportováno více než 228 tisíc lidí, z nichž 191 tisíc byli krymští Tataři. Ani po smrti Stalina nedostali na rozdíl od ostatních národů možnost vrátit se domů. Situace se změnila až po roce 1989. Bohužel ne na dlouho.

15.30–17.00
debata Máme se bát současného Ruska? Propaganda a realita

Libor Dvořák – novinář, překladatel z ruštiny, komentátor rádia Český rozhlas Plus
Ján Čarnogurský – předseda Slovensko-ruské společnosti
Pawel Kowal – polský politik a historik
(v auditoriu Marek Pedziwol, polský novinář a zahraniční dopisovatel a Jakub Kalenský, novinář a expert na ruskou propagandu)

V prostoru scény Voices of Freedom si budete moci prohlédnout tematické výstavy z produkce Občanského sdružení PANT a zakoupit knížky se specializovaného e-shopu Moderních dějin.

MEDAILONY VYSTUPUJÍCÍCH

Petruška Šustrová – překladatelka, publicistka
Disidentka, publicistka a překladatelka historických děl z angličtiny a polštiny. Z politických důvodů nedokončila studium na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Roku 1969 byla zatčena a poté odsouzena ke dvěma letům odnětí svobody za opoziční aktivity. Byla signatářkou Charty 77, v roce 1985 její mluvčí, a od roku, v roce 1979 se stala členkou Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných. Spolupracovala s redakcí samizdatové revue Střední Evropa. V roce 1999 byla vyznamenána novinářskou Cenou Karla Havlíčka Borovského, v roce 2009 získala novinářskou Cenu Ferdinanda Peroutky.

Milan Štefanec – lidsko-právní aktivista
Lidsko-právní aktivista, podílí se na aktivitách NESEHNUTÍ na podporu občanských a grassroots iniciativ jak v ČR (Občanské oko), tak v zahraničí (Cesta iniciativy) a na prosazování systémových změn chránících práva občanů a jejich možnost podílet se na rozhodovacích procesech. Je také členem Amnesty International. Rád cestuje stopem především po zemích Balkánu, Kavkazu, střední Asie a Afriky. Jeho organizace už několik let působí na Jižním Kavkaze, mj. v Abcházii.

Ondřej Ditrych – politolog a specialista na mezinárodní vztahy
Politolog a specialista na mezinárodní vztahy, vystudoval mezinárodní vztahy na University of Cambridge a na Fakultě sociálních věd UK, kde dříve absolvoval magisterské studium politologie. Dnes působí jako odborný asistent na Katedře mezinárodních vztahů FSV UK, kde vyučuje předměty s bezpečnostní tematikou, a jako koordinátor programu Deutsch Security Square. Přednáší také na Diplomatické akademii MZV ČR.

Ivana Skálová - lidsko-právní aktivistka
Lidsko-právní aktivistka, pracovala jako vedoucí východoevropského programu společnosti Člověka v tísni, přičemž se věnovala především Podněsteří, nyní působí v Centru pro demokracii a lidská práva téže společnosti. Řadu let řídila a redigovala časopis Na východ.

Jakub Kalenský – novinář, expert na ruskou propagandu
Vystudoval filosofii a rusistiku, pak pracoval v různých médiích, například v Lidových novinách, Hospodářských novinách nebo České televize. V roce 2015 byl vybrán jako dominant českého ministerstva zahraničí do nově formovaného týmu šéfky diplomacie EU Federicy Mogheriniové pro boj s ruskou propagandou.

Ján Čarnogurský – předseda Slovensko – ruské společnosti
Bývalý československý a slovenský politik, disident. Pozdější místopředsedy federální vlády, předseda vlády Slovenské republiky a ministr spravedlnosti Slovenska.

Pawel Kowal - polský politik a historik
V letech 2006 - 2007 byl prvním náměstkem na polském MZV. V letech 2009 - 2014 byl europoslancem. V Evropském parlamentu vedl Výbor pro parlamentní spolupráci EU - Ukrajina. Specializuje se na "východní politiku" Polska a EU.  

Libor Dvořák - novinář překladatel z ruštiny, komentátor rádia Český rozhlas Plus
Novinář, překladatel z ruštiny, komentátor rádia Český rozhlas 6. Dlouhodobě se zaměřuje na oblast Ruska a přilehlých postsovětských regionů. Je překladatelem z ruštiny, mezi autory, jejichž díla překládá, patří bratři Strugačtí, Michail Bulgakov, Anton Pavlovič Čechov, Ivan Alexejevič Bunin, Vladimir Sorokin a další. Působil jako redaktor ve Východoevropské informační agentuře, České televizi, Rádiu Alfa či České informační agentuře.

Voices of Freedom
program diskusní scény Moderních dějin.cz a Evropské komise

Fotografie

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT