Moderní-Dějiny.cz

Demonstrace 21. srpna 1988

Publikováno: 9.8.2013, Aktualizováno: 11.8.2013 05:49

Leták Nezávislého mírového sdružení vyzývající ke „Dni rozptýlené demonstrace proti dvacet let trvající okupaci ČSSR sovětskými vojsky“ a vzpomínky Petra Placáka na demonstraci z knihy Fízl.  

Demonstrace 21. srpna 1988

Tento materiál vznikl v rámci projektu „Moderní dějiny do škol“, který je financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.

„Nebyli jsme však jediní, kdo vyzýval k demonstraci k dvacátému výročí okupace v roce 1968. Rovněž Nezávislé mírové sdruženi, s jehož čteny jsme se tenkrát neznali a" nebyli jsme spolu nijak domluveni, rozhazovalo po městě letáky, ve kterých zvalo k „rozptýlené" demonstraci po celý den v centru města.

Devatenáctého srpna protestovali na Václavském náměstí proti sovětské okupaci v roce 1968 skvělí Italové z Radikální strany, v sobotu 20. srpna se nic nedělo a v neděli 21. srpna byl po celý den napjatý klid. Na Václavském náměstí jen sem tam diskutovaly malé hloučky lidí a komunistická televize ještě ve večerních hodinách jásala nad neúspěchem „provokatérů": záběry z poklidného odpoledního Václavského náměstí vysílala v době, kdy už ulicemi Prahy pochodovaly tisíce demonstrantů volajících po svobodě. Když jsem dorazil kolem půl šesté pod pomník sv. Václava, byl tam hlouček lidí, ve kterém vedli diskusi členové Nezávislého mírového sdružení. Zprvu jsem byl mile překvapen, ale postupem času shromáždění, které se stále rozrůstalo - i když většina lidí čekala na chodnících -, nabíralo čím dál statičtější ráz a zdálo se mi, že celá energie shromáždění přijde vniveč: představoval jsem si skutečnou demonstraci, a ne nějaký debatní kroužek. Několikrát jsem se pokoušel přimět diskutující, aby se přesunuli k pomníku sv. Václava, na který jsem hodlal vylézt s československou vlajkou, vyzvat ruská vojska k odchodu ze země a normalizační vládu k demisi, čímž by se demonstrace iniciovala.

Všechny mé pokusy byly ale marné. Lidi pořád dokola diskutovali o vojenské službě a podobných nesmyslech. Několikrát jsem se pokoušel přítomné rozhýbat skandováním hesel jako „Rusové domů'' apod., ale vždy jsem byl umlčen a osočen, že jsem provokatér. Už jsem si začal zoufat, že nám demonstraci vyfoukli nějací svazáci, a pomýšlel jsem na to, že půjdu pryč, když se konečně dal dav do pohybu na Staroměstské náměstí! Jakmile se lidé hnuli, přidali se i váhavci z chodníků a během chvíle se průvod rozrostl na několik tisíc lidí. Vytáhl jsem připravené československé vlajky a začala se skandovat nejrůznější hesla. Jestli to do té doby bylo shromáždění Nezávislého mírového sdružení, tak od této chvíle to byla demonstrace Českých dětí

Komunistická moc byla průběhem demonstrace a počtem demonstrujících natolik zaskočena, že jí trvalo řadu hodin, než byla schopna dát dohromady potřebné policejní jednotky. Průvod došel na Staroměstské náměstí, kde obkroužil pomník Jana Husa, který „chránil“ policejní kordon, a pak se vydal na Hrad. Prošel Kaprovou na Palachovo náměstí, ale Mánesův most se policii podařilo včas přehradit. Průvod zkusil policejní zátaras obejít a vydal se na Křižovnické náměstí, ale než jsme tam došli, stačily policejní jednotky obsadit Karlův most, přes který se mezi šokovanými turisty hlava nehlava hnaly plně naložené policejní Avie, aby byly na místě dřív než my. Na jedné straně Staroměstské mostecké věže byli dobyvační Švédové, na druhé straně Prahu bránily studentské legie. Vy nejste Češi! Gestapo! Gestapo! skandoval dav.

Průvod se pokusil dostat na druhý břeh přes most Legií, ale situace se opakovala. Průvod se tedy vydal po Národní zpět na Václavské náměstí a před obchodním domem Máj, dnešním Tescem, pár desítek metrů od místa, kde byla o patnáct měsíců později zbita studentská demonstrace, byl průvod napaden policejními jednotkami, mezi kterými se pohybovali příslušníci StB. Mnoho lidí bylo surově zbito a museli vyhledat lékařské ošetření. Mezi jinými estébáky se vyznamenal rodinný fízl Šípek, který surovým způsobem napadl a zranil inženýra Hajného, načež se mu dostalo přezdívky Varlatář.

S Honzou Brabcem a několika dalšími lidmi jsme se pokoušeli dostat za policejní zátaras průchodem kolem sv. Martina ve Zdi, ale sotva jsme byli v úzké uličce, vyrazilo proti nám v přesile bicí komando v bílých helmách, že jsme sotva stačili utíkat i když demonstrace ještě porůznu doznívaly, s pocitem, že máme pro ten den odpracováno, jsme se přesunuli do restaurace Olympia na Újezdě, kde jsme měli po demonstraci sraz, a oslavovali jsme tam „vítězství" až do pozdních večerních hodin.“

Citováno z knihy: PLACÁK, Petr. Fízl. Vyd. 1. Praha: Torst, 2007. 306 s. ISBN 978-80-7215-323-7.


Libri prohibiti
Senovážné nám. 2, třetí patro
110 00 Praha 1
Tel/fax: +420 224 225 971
Otevřeno: po-čt  13-17 hod, přes prázdniny pro veřejnost zavřeno

Přílohy

pdf
Demonstrace 21. srpna 1988

Leták Nezávislého mírového sdružení vyzývající ke „Dni rozptýlené demonstrace proti dvacet let trvající okupaci ČSSR sovětskými vojsky“ a vzpomínky Petra Placáka na demonstraci z knihy Fízl.

Typ souboru: *.pdf | Velikost: 1,72 MB
Pro přístup k souboru musíte být přihlášen.

Související články

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Související články

16.1.

Palachův týden - letáky, vzpomínky, texty

Soubor letáků, vzpomínek a reakcí na tzv. Palachův týden. Tento název dostalo sedm lednových dnů (15.-21.ledna...
2.12.

Rok po roce – 1985–1989 v Československu – pracovní listy

Soubor pracovních listů z cyklu Rok po roce 1985–1989 v Československu je zaměřen na práci s dobovými prameny ...
2.12.

Rok po roce - 1985–1989 - text

Shrnující text je zaměřen na vybrané významné události a fenomény světových dějin druhé poloviny 80. let. Text...
17.11.

Rok po roce - 1985-1989 v Československu - prezentace

Shrnující prezentace je zaměřena na vybrané významné události a fenomény československých dějin druhé půle 80....
13.11.

Letáky zvoucí k účasti na manifestaci k uctění památky Jana Opletala 17. listopadu 1989

17.  listopadu 1989 uplynulo 50 let od smutečního průvodu za Jana Opletala, zabitého při protinacistických dem...
30.8.

Několik vět (29. 6. 1989)

V červnu 1989 vypracovali lidé z okruhu Charty 77 petici „Několik vět“. Petice žádala propuštění politických v...
30.7.

Provolání k občanům – výzva k protestu 21. srpna 1989

21. srpna 1989 zasáhly v Praze na Václavském náměstí bezpečnostní jednotky, které rozehnaly několikatisícovou ...
30.7.

Výzva k účasti na tichém protestu v centru Brna 28. 10. 1989

28. října se na mnoha místech republiky vzpomínalo na prvního československého prezidenta T. G. Masaryka; v Pr...
9.1.

Soumrak komunistického režimu v ČSSR

Předkládaná výuková prezentace se zabývá postupným procesem rozkladu komunistického režimu v ČSSR. V kontextu ...
23.8.

Letáky a dokumenty Hnutí za občanskou svobodu

Nezávislá iniciativa Hnutí za občanskou svobodu (HOS) československého disentu se ustavila na podzim 1988, kdy...
11.8.

"Cestou za dobrodružstvím" Petra Placáka

Sada pracovních listů věnovaných prozaickým textům českého básníka, spisovatele, historika a publicisty Petra ...
9.8.

Demonstrace 28. října 1988

Dobové letáky československých opozičních skupin a vzpomínky Petra Placáka na demonstraci 28. října 1988.
9.8.

Projev Václava Havla na Škroupově náměstí v Praze ze dne 10. prosince 1988

Dne 10. prosince 1988 se na Škroupově náměstí v Praze konalo první povolené shromáždění od nástupu normalizace...
9.8.

Oznámení shromáždění ke Dni lidských práv v Praze 10.12. 1988

Dne 10. prosince 1988 se na Škroupově náměstí v Praze konalo první povolené shromáždění od nástupu normalizace...
19.7.

Vzpomínky na normalizaci - rozhovor s Danou Němcovou a Petrem Placákem

Přepis besedy s Danou Němcovou a Petrem Placákem, která byla součástí studentské minikonference v Chomutově v ...
Více souvisejících...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT