Moderní-Dějiny.cz

Debatami o fenoménu migrací dnes startuje scéna Moderních dějin na Colours of Ostrava

Publikováno: 15.7.2016, Aktualizováno: 16.7.2016 07:17
Autor: (red)

Diskusní scéna spolku PANT, portálu Moderní dějiny.cz a zastoupení Evropské komise v Praze se dnes zaměří na téma Migrace v životě člověka. V debatách moderovaných Liborem Dvořákem se seznámíte se s růzností pohledů na tento fenomén v životě lidské společnosti, pohled odborníků zkonfrontujeme s otázkami, které přináší aktuální současnost. Návštěvníky festivalu srdečně zveme!

Debatami o fenoménu migrací dnes startuje scéna Moderních dějin na Colours of Ostrava




Budeme se rovněž věnovat historickému vývoji migrací, jejich příčinám a proměnám, přiblížíme migrační vlny, které se v 2. polovině 20. století dotkly České republiky a Evropy. Odpovíme na otázku nakolik komunikační technologie, dopravní možnosti a další výdobytky moderní společnosti změnily charakter migrací. Zamyslíme se nad problémy spojenými s adaptaci migrantů v novém prostředí, riziky, ale také příležitostmi, které migrace přináší.

DNEŠNÍ PROGRAM:

12.15–12.30 projekce filmu Žirafa v nesnázích (Une girafe sous la pluie, Belgie)

12.30–14.00 Migrace jako globální fenomén
Igor Lukeš, Kryštof Kozák, Radko Hokovský, Tomáš Pojar

14.10–15.05 projekce filmu Můj džihád (My Jihad, Velká Británie)

15.15–16.45 Migrace v historii, její příčiny a proměny
Dušan Drbohlav, Vladislav Günter, Robert Stojanov, Vladimír Baar

16.55–17.15 projekce filmu Na kole za svobodou (Bristol bike project, Velká Británie)

17.30–19.00 Současná realita migrací a uprchlictví
Věra Roubalová, Martin Rozumek, Markéta Kutilová

Scéna se po loňské úspěšné premiéře letos na festival vrací a soustředí se na otázky nedávné minulosti, aktuální přítomnosti i nejisté budoucnosti, tentokráte v rámci mezinárodního fóra MELTINGPOT. Nabízí opět zajímavé debaty o fenoménu migrací, o životě lidí a údělu žen v zemích třetí světa, o stavu Evropy a její budoucnosti.

Partneři programu: Jeden svět na školách, Člověk v tísni, o.p.s. a Evropské hodnoty z.s.



DNEŠNÍ FILMY:

Žirafa v nesnázích (Une girafe sous la pluie, Ambiances asbl, Belgie, 12 minut), animovaný
Jednoho dne Žirafa zjistí, že jí místní samovládce odpojil vodu. Jakmile se vzepře jeho nespravedlivému činu, je ze své domoviny vyhoštěna. Život v nové zemi, jejímiž obyvateli jsou výhradně psi, ale pro ni není jednoduchý. Po nekonečném čekání na podání žádosti o azyl ji v novém podnájmu vítají pouze podezřívavé pohledy nevrlé paní domácí. Když ji navíc druhý den pro její cizí původ odmítají v jedné práci za druhou, začne Žirafa propadat zoufalství. Až když pozná přátelského psího zahradníka, svitne jí na lepší časy. Při úpravě stromů a živých plotů se totiž její dlouhý krk náramně hodí. K tomu, aby mohla být šťastná, jí však chybí oficiální povolení, že může v nové zemi zůstat… Hravý animovaný snímek s řadou vtipných momentů velmi výstižně ukazuje typické překážky, s nimiž se musí v nové zemi vypořádat téměř každý uprchlík, Žirafu nevyjímaje.

Můj džihád (My Jihad, Journeyman Pictures Ltd., Velká Británie, 52 minut)
Tisíce muslimů žijících v Evropě se nechalo zlákat radikální ideologií takzvaného Islámského státu a odjelo na východ bojovat svou „svatou válku". Jen Belgii loni opustilo přes 400 mladíků. V regionu Vilvoorde snad „každý zná někoho, kdo odešel bojovat", a místní muslimská komunita se na tuto situaci snaží reagovat. Její výraznou osobností je imám Sulyaman, který srozumitelně vysvětluje příčiny této radikalizace a svým výchovným působením ukazuje, jak jí lze předcházet. Klíčem je podle něj využít energie mladých lidí k jejich osobnímu rozvoji a k pozitivním změnám ve svém okolí – vrátit tak slovu džihád jeho původní význam.

Na kole za svobodou (Bristol bike project, University of the West of England, Velká Británie, 18 min)
V anglickém Bristolu evidují na čtyři stovky žadatelů o azyl. Pětatřicet liber týdně, které dostávají od britské vlády, stačí každému z nich nanejvýš na levné jídlo. Na drahou městskou dopravu mohou zapomenout, a tak chodí po městě pěšky. Od prosince 2008 to už ale pro mnoho z nich neplatí - díky partě místních nadšenců, kteří odstartovali ojedinělý projekt. Sbírají po městě stará a odložená kola a s pomocí zájemců z řad uprchlíků je dávají dohromady. Lidem, kteří kvůli svému statusu nemohou být oficiálně zaměstnáni, nabízejí kromě možnosti využití svého času při opravě kol ještě něco navíc: vlastní bicykl.

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT