Moderní-Dějiny.cz

Blíží se uzávěrka badatelské soutěže o nezávislé kultuře!

Publikováno: 20.4.2017, Aktualizováno: 22.4.2017 06:18
Rubrika(y): Aktuality, COURAGE
Autor: (red)

Zajímáte se o nezávislou kulturu? Chcete, aby se o vaší práci vědělo? Přihlaste se do badatelské soutěže Nezávislá kultura a život v Československu před rokem 1989. Získáte možnost publikovat váš text online na portálu Moderní dějiny.cz nebo v tištěné podobě, zpětnou vazbu od odborníků na Vaše téma a příležitost zapojit se do badatelské komunity. Uzávěrka pro přihlašování je 14. 5. 2017.
 

Blíží se uzávěrka badatelské soutěže o nezávislé kultuře!

Pro přihlášení se do soutěže stačí vyplnit přihlášku a odeslat do 14. května 2017 na e-mail: courage.soutez@ff.cuni.cz. Přihláška je k dispozici na www.moderni-dejiny.cz/courage.

Odevzdání hotové práce má stanoven vlastní termín na 31. 10. 2017. Hlásit se může každý badatel (nebo i kolektiv autorů/autorek) pod třicet let, který nedosáhl doktorského titulu. Do soutěže nemusíte zasílat pouze výstupy v podobě hotových odborných článků. V tomto směru je soutěž otevřena i kratším textům různých forem (esej, analýza pramene, didaktický materiál) nebo také netextovým výstupům (např. umělecká ztvárnění tématu).

Zajímá nás široká škála nezávislých aktivit zahrnující uměleckou tvorbu všech žánrů, exilovou produkci, kulturní a publikační aktivity disentu, zelená a mírová hnutí, alternativní životní styly, nová náboženská hnutí a s tím související případy represe namířené vůči nezávislé kulturní produkci.

V případě potřeby nabízíme možnost váš text konzultovat ještě před odevzdáním. Rádi doporučíme literaturu nebo zdroje pramenů. Díky rozsáhlé síti partnerských institucí jsme také schopni zprostředkovat kontakt na vhodné externí konzultanty.

Soutěž organizuje česká sekce mezinárodního projektu COURAGE, který se zabývá vytvářením registru sbírek dokumentujících činnost kulturní opozice před rokem 1989. Uživatelé tak budou mít volný přístup k mezinárodní databázi online i offline sbírek, archivních fondů a knihoven. Jednotlivé fondy budou popsány jak z hlediska obsahu, formy uspořádání i podmínek přístupnosti pro badatele, tak i v kontextu aktivit jejich původců a správců.

Své práce můžete do soutěže posílat průběžně, nejpozději však do 31. října 2017. Zaslané projekty budou zveřejňovány na portále Moderní-dejiny.cz ve speciální rubrice soutěže a paralelně v rubrice Historici učitelům, kde bude také možnost ocenit zajímavé projekty i na základě počtu zobrazení.Zaslané projekty posoudí komise odborníků, jejímiž členy budou zástupci partnerských institucí soutěže a experti spolupracující s COURAGE. Práce budou oceněny věcnými cenami (knižní publikace) a ty nejpřínosnější budou navrženy k publikaci.

Oficiální mail soutěže: courage.soutez@ff.cuni.cz

Web soutěže s veškerými informacemi o vyhlášení, průběhu soutěže a zaslanými pracemi najdete ZDE

Facebooková událost - promítání ZDE

Soutěž vznikla v rámci projektu COURAGE - Kulturní opozice – porozumění kulturnímu dědictví disentu v zemích bývalého socialistického bloku, který je financován z Rámcového programu pro výzkum a inovace EU - Horizon 2020, na základě grantové smlouvy č. 692919.

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 692919.


Partneři:





Soutěž podpořila tato vydavatelství a nakladatelství:



Vydavatelství FF UK

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT