Moderní-Dějiny.cz

Archivní prameny ke koncentračnímu táboru v Nové Roli

Publikováno: 17.12.2014, Aktualizováno: 26.12.2014 08:29
Autor: Mgr. Jiří Sankot (Církevní gymnázium Plzeň)

Nahlédněte do vybraných pramenů ze Státního oblastního archivu v Plzni, fond Bohemia, keramické závody, a. s., Nová Role. Jedná se o dokumenty, které doplňují studii Peklo mezi střepy porcelánu, prezentaci Koncentrační tábor v Nové Roli a týkají se válečné výroby a koncentračního tábora při porcelánce.

Archivní prameny ke koncentračnímu táboru v Nové Roli

Tento materiál vznikl v rámci projektu „Moderní dějiny do škol“, který je financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.

Objevit ve fondu porcelánky dokumentaci týkající se jakýchkoliv válečných zločinů je nemožné. Přesto si však můžeme udělat poměrně jasnou představu o poměrech v továrně a v táboře z několika archivních pramenů uložených přímo ve zmíněném fondu. Dokumenty se nacházejí ve dvou inventárních jednotkách – Návštěvní knize závodu (1941 – 1951) a Různé korespondenci (pocházející především z období okupace). Že ve druhém případě nejde pouze o korespondenci, poznáte z přiložených fotokopií:

1. V listopadu 1939 skončilo na příkaz vládního prezidenta komisařské vedení Heinricha Hechtfischera a byla ustavena řádná, čistě německá dozorčí rada Bohemie. Ředitelem byl jmenován bývalý komisař Hechtfischer. V představenstvu firmy zasedli vedle Hechtfischera Hermann Weisleder a Hans Hühlein.
2. V roce 1941 se vzdal ze zdravotních důvodů místa v představenstvu Hermann Weissleder a prokurou byl pověřen Franz Lill.
3. - 4. Ukázky přepravních listů SS
5. - 7. Zápis o objednávce pro Hitlerovo sídlo Obersalzberg a úkoly jednotlivým provozům k jejímu splnění (srpen 1943)
8. Objednávka pro státního sekretáře K. H. Franka (říjen 1940)
9. Ukázka korespondence ohledně exportu
10. Záznam z jednání o dodávkách pro tzv. vůdcovské školy Hitlerjugend
11. Záznam z jednání o dodávkách pro tzv. „führerheimy“, tj. ubytovny a kasina důstojníků SS při koncentračních táborech
12. Záznam z jednání, ve kterém je zmíněna dodávka talířů „Julteller RF-SS“. Tyto talíře byly určeny rodinám padlých německých vojáků jako vzpomínka a ocenění.
13. Záznam z jednání se stavbyvedoucím Seizem z KT Flossenbürg ohledně stavebních prací, které je třeba provést v novorolském koncentračním táboře (listopad 1943)
14. – 15. Z úvodu k ceníku výrobků Bohemie v roce 1943 je patrné, kdo patřil mezi hlavní odběratele této porcelánky (Wehrmacht, SS, Říšské ministerstvo pro výzbroj a munici, organizace Todt, RAD, Říšské dráhy, Německý červený kříž)
16. – 17. V prosinci 1944 byla v Oranienburku novorolská porcelánka oceněna jako „vzorový válečný podnik“. Ze zprávy vytvořené při příležitosti tohoto vyznamenání je patrna struktura pracovních sil zaměstnaných v továrně v jednotlivých válečných letech.
18. Organizace práce v porcelánce během velikonočních svátků 1944. V pokynu je uvedeno, jak má být naloženo s vězeňkyněmi, pro které nebude práce ve výrobě.
19. – 20. Ukázka z inventárního seznamu koncentračního tábora V Nové Roli (1944)
21. Záznam z května 1945 o výdajích za brambory nakoupené do táborové kuchyně, o bramborách odevzdaných do závodní kuchyně a o finanční dotaci z koncentračního tábora Flossenbürg
22. Ještě počátkem dubna 1944 vydal ředitel Hechtfischer program prací na následující měsíc
23. – 28. Ukázky z návštěvní knihy porcelánky Bohemia
23. V listopadu 1942 navštívila porcelánku stavební komise ze zástupců SS kvůli plánované výstavbě táboru pro vězně.
24. – 25. Na přelomu let 1943 – 1944 v továrně téměř vymizely návštěvy civilního a obchodního charakteru. Jednalo se již převážně o politické a vojenské návštěvy, inspekci koncentračního tábora, návštěvu z KT Mauthausen a nově i z letecké továrny Messerschmitt, která od ledna 1944 umístila část své výroby do novorolské porcelánky.
26. Na jaře 1944 se nápadně zvýšil počet hostů z koncentračního tábora Flossenbürg. Na této stránce z návštěvní knihy je možné najít i návštěvu několika osob z dalšího pobočného koncentračního tábora v okolí, Svatavy. Na konci března je zde uveden příjezd tří kurýrů SS z Hitlerova sídla, Obersalzbergu.
27. Tato stránka z návštěvní knihy pokrývá období v roce 1944, kdy v Nové Roli došlo k útěku několika sovětských zajatkyň a kdy byl tábor zcela převeden pod KT Flossenbürg.
28. Stránka z návštěvní knihy pokrývající období jara a léta 1945. Poslední návštěva před přeplněním tábora a transporty smrti proběhla 11. 4. 1945. Další návštěvy začaly proudit do Nové Role až v červnu 1945. Šlo především o příslušníky československé kriminálky a členy mezinárodní exhumační komise.


Přílohy

pdf
Archivní prameny ke koncentračnímu táboru v Nové Roli
Typ souboru: *.pdf | Velikost: 29,18 MB
Pro přístup k souboru musíte být přihlášen.

Fotografie

Související články

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Související články

10.12.

Obrazový průvodce koncentračním táborem v Nové Roli a evakuačními pochody smrti

Fotogalerie doplňuje studii a prezentaci z prostředí dosud málo známého koncentračního tábora v Nové Roli u Ka...
3.12.

Peklo mezi střepy porcelánu - koncentrační tábor v Nové Roli

Poté, co bylo k Německu roku 1938 připojeno české a moravské pohraničí, zmocnila se SS a její porcelánka Allac...
8.11.

Koncentrační tábor v Nové Roli

Poté, co bylo k Německu roku 1938 připojeno české a moravské pohraničí, zmocnila se SS a její porcelánka Allac...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT