Moderní-Dějiny.cz

Zveme vás na výstavu o Olze Havlové do pasáže Lucerny v Praze

Publikováno: 17.7.2013, Aktualizováno: 22.9.2013 18:18
Autor: (red)

Výstava „Olga Havlová ve vzpomínkách přátel a fotografiích Bohdana Holomíčka“ Občanského sdružení PANT a Gymnázia Olgy Havlové v Ostravě-Porubě je během července instalována v pasáži pražské Lucerny. Všechny Pražany i letní návštěvníky hlavního města srdečně zveme!!!

Zveme vás na výstavu o Olze Havlové do pasáže Lucerny v Praze

Fotografie z instalace si můžete prohlédnout na Facebooku Výboru dobré vůle - nadace Olgy Havlové

Výstava ostravského Gymnázia Olgy Havlové a Občanského sdružení PANT vznikla u příležitosti 80. výročí narození Olgy Havlové. Na ploše tuctu výstavních panelů není možné zachytit lidský život v jeho neopakovatelné pestrosti, což o životní pouti Olgy Havlové platí dvojnásob. Tvůrci výstavy určené především žákům a studentům se proto záměrně zaměřili na zásadní životní situace, místa, údobí a především na osobní, lidský rozměr jejího portrétu. Výstava je mozaikou vzácných dobových fotografií Bohdana Holomíčka a vzpomínek přátel, spolupracovníků i lidí, kteří Olgu potkali a vzácné setkání jim utkvělo v paměti. Většina panelů je uvozena stručným shrnutím vybrané životní kapitoly a jejím zasazením do dobového kontextu. Na úvodní rekapitulaci základních životních dat Olgy Havlové (1933-1996) navazují postupně tato témata: Proletářské děvče značně samorostlé, Havel – osudový muž, Za okny StB, Hrádeček, Vašek ve vězení, Hrobka, První dámou, Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové, Mít možnost pomáhat druhým, Chybíš tady, Olgo! a závěrečný panel Havel o Olze.

Koncepce výstavy, výběr vzpomínek, úvodní texty panelů z dostupné literatury: Petr Šimíček
Autor fotografií: Bohdan Holomíček
Grafické zpracování: Jiří Kantor a Jiří Sovadina
Poděkování patří: Bohdanu Holomíčkovi, Evě Hrubé, Monice Granje z Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové, Anně Freimanové, Petrušce Šustrové a Pavlu Kosatíkovi.

Vernisáž výstavy se uskutečnila v rámci pražského hudebního festivalu United Islands České spořitelny v pátek 21. června 2013 ve 13 hodin na Ladronce za přítomnosti tvůrců z Občanského sdružení PANT, fotografa Bohdana Holomíčka a zástupců Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové - Moniky Granji a Vladimíra Hanzela.

Ve středu 10. července se  v 10:30 v Kavárně Lucerna (Pasáž Lucerna, Vodičkova 36, Praha 1) konala tisková konference věnovaná památce Olgy Havlové k nedožitým 80. narozeninám (oficiální pozvánku v příloze článku).

Byly zde představeny aktivity připomínající osobnost Olgy Havlové:
Rok Olgy Havlové
– MUDr. Milena Černá, ředitelka Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové
Publikace „Síla věcnosti Olgy Havlové“
– Anna Freimanová, Knihovna Václava Havla
Putovní výstava v ČR a USA „Olga Havlová ve vzpomínkách přátel a fotografiích Bohdana Holomíčka“
– Petr Pánek, předseda O.s. PANT a Pavla Foglová, ředitelka Ústavu pro studium totalitních režimů
Dopisnice na památku Olgy Havlové
– Ing. Břetislav Janík, ředitel Odboru známková tvorba, Česká pošta

Fotky z akce si můžete prohlédnout ZDE

Slavnostní vernisáž pro žáky a studenty proběhne Gymnáziu Olgy Havlové v rámci dopoledního programu nadačního Dne Olgy Havlové 3. října 2013. Výstava o Olze Havlové bude od října 2013 putovat po školách v České republice.

Výstava vznikla v rámci projektu Moderní dějiny do škol, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky, a navazuje na sérii úspěšných putovních výstav Občanského sdružení PANT, které v tomto i minulém školním roce připravilo pro žáky základních i středních škol.

Přílohy

pdf
Pozvánka na tiskovou konferenci 10. července 2012 v Kavárně Lucerna
Typ souboru: *.pdf | Velikost: 0,24 MB | Stáhnout soubor...

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT