Moderní-Dějiny.cz

Ženy Charty 77 a novodobé disidentky

Publikováno: 9.1.2017, Aktualizováno: 16.1.2017 05:36
Rubrika(y): Aktuality
Autor: (red)

Upozorňujeme na novou anglicko-jazyčnou webovou stránku Rádia Svobodná Evropa (RFE/RL) The Women Of Charter 77 And The New Dissenters (Ženy Charty 77 a novodobé disidentky), která přináší portréty Jiřiny Šiklové, Petrušky Šustrové, Báry Štěpánové, Natalie Radziny a Arzu Gejbullajevy.

Ženy Charty 77 a novodobé disidentky

Úvodní text webové stránky napsala Emily Thompson (RFE/RL):

Vzdaly se své vlastní svobody, aby mohly bojovat za svobodu ve své zemi – v komunistickém Československu podepsaly ilegální text, ve kterém žádaly o zachování lidských práv a důstojné chování. Byly pašeráky, spisovatelkami, matkami, mluvčími, novinářkami a šprýmařkami. O čtyřicet let později se tyto ženy staly inspirací dalším mladým ženám, které stále za lidská práva bojují.

Psal se rok 1977 a bylo sedmého ledna - na stránkách významných západních deníků včetně The New York Times a Le Monde se objevil krátký, skromný text.Text byl napsán v Praze, v Československu o několik dní dříve a na vlnách Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda a Hlasu Ameriky se o textu diskutovalo a text se vysílal v éteru. Obě stanice, ale i text, byly v tehdejším Československu zakázané, text se šířil pomocí samizdatu a přepisováním. Autoři nazvali text Charta 77; jejich požadavky byly skromné: vláda má respektovat lidská práva, jak je přímo zakotveno v Ústavě a mezinárodních smlouvách jako jsou Helsinské dohody z roku 1975, autoři žádali aby občané mohli svobodně vyjadřovat své názory aniž by byli pronásledováni.Dokument v první vlně podepsalo 242 prvních signatářů

Odveta vlády byla rychlá a velmi brutální. Ti, kteří byli spojeni s Chartou, byli vydáváni za zrádce a agenty západu, mnoho jich bylo uvězněno, někteří byli vyhozeni z práce či ze studií, byli sledováni a bylo jim vyhrožováno. V dalších dvanácti letech napsali Chartisté 77 tisíce stránek popisujících stav společnosti, sbírali další podpisy, to vše na úkor své osobní svobody.

V roce 1989 konečně přinesla Sametová revoluce Československu konec komunistického režimu. Dramatik Václav Havel, jedna  z největších autorit hnutí Charty 77, se stal posledním prezidentem Československa a také prvním prezidentem České republiky.

Přestože většina signatářů a lídrů Charty 77 byli muži, ženy se její činnosti taktéž zúčastnily a to nejen jako kurýři a pomocnice (i když i tyto méně význačné úkoly dokázaly zvládnout).

Tento projekt představuje tři ženy, které podepsaly Chartu 77 a další dvě, které se Chartou inspirovaly k dosažení změn ve svých zemích. Tento text projevem úcty těmto ženám.

Na webovou stránku The Women Of Charter 77 And The New Dissenters přejděte ZDE

Související články

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Související články

29.12.

Studnice energie - Jiřina Šiklová

Portrét ženy, socioložky, která se v normalizačním Československu stala, jak sama říkala, „poštovním holubem“....
27.12.

"Poštovní holub" Jiřina Šiklová

Pracovní list je zaměřen na roli Jiřiny Šiklové při pašování knih a dalších materiálů přes železnou oponu v 70...
23.11.

FILM: Ženy v disentu - Petruška Šustrová a Jiřina Šiklová

V tomto filmu se setkáte se dvěma ženami-disidentkami, Petruškou Šustrovou a Jiřinou Šiklovou. Každá zvlášť po...
19.10.

Jiřina Šiklová – výslechy

Socioložka Jiřina Šiklová vzpomíná na to, jak se chovali vyšetřovatelé při výsleších. Jaké metody používali? C...
24.2.

Ženy v disentu Petruška Šustrová a Jiřina Šiklová

Pracovní texty ke stejnojmennému dokumentárnímu filmu z cyklu Dějiny na vlastní kůži, který reflektuje poněkud...
15.2.

Ženy v disentu

Text sleduje nakolik se ženy podílely na činnosti protirežimní opozice (a to zejména v prostředí nejznámější n...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT