Moderní-Dějiny.cz

Země úsměvů (1945)

Publikováno: 15.4.2014, Aktualizováno: 26.3.2015 15:50

Nabízíme vám kvalitní digitální kopii knihy Oskara Krejčího z roku 1945. Jedná se o přetisk autentických anekdot z prostředí protektorátu. Publikace měla vyjít ilegálně natruc nacistické nadvládě. Gestapo však zatčením autora vydání této publikace znemožnilo. Sbírka vtipů tak mohla být vytištěna až po osvobození v roce 1945.

Země úsměvů (1945)

Tento materiál vznikl v rámci projektu „Moderní dějiny do škol“, který je financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.

Z úvodu knihy:

Miroslav Koenigsmark
JE NUTNO PŘEDESLAT.
Jednoho mrazivého lednového pátku přišli tři agenti Gestapa do bytu Oskara Krejčího v Praze v Celetné ulici. Oskar Krejčí se svou ženou, spisovatelkou Sylvou Matějkovou-Krejčovou byli autory myšlenky sepsati tuto knihu. Oskar právě pracoval na posledních stránkách a definitivní úpravě. Při jeho zatčení byly zabaveny všechny průklepy, takže jediné, co zbylo, byla malá část, kterou měl v rukou malíř, jenž byl zvolen za ilustrátora. Po důkladné prohlídce bytu byl Oskar Krejčí odveden; za hodinu se Gestapo vrátilo pro jeho ženu, která právě přijela od rodičů z venkova.
Celý týden chodili zbývající členové buňky klepat na dveře, na nichž za visitkou se jménem byl po celou tu dobu zastrčen dopis, který si nikdo nebral. O zatčení jsme se dozvěděli teprve později, kdy konečně jedna ze sousedek přemohla strach a vysvětlila nám, co se stalo.
Největší část materiálu byla ztracena, respektive bezpečně uložena na Gestapu v Petschkově paláci. Oskar Krejčí a jeho žena Sylva se však osvědčili, jak bylo očekáváno. Všechna muka nacistických sadistů je k řeči nedonutila. Nenásledovalo ani jediné další zatčení.
Buňce tedy nezbylo nic jiného, než začíti znovu. Ale vlivem rozličných náhod a situací nemohli jsme najíti místo, kde by kniha mohla býti v klidu dopsána. Při největší opatrnosti ukázala náhoda několikráte, že nebezpečí šlo jen o krůček vedle. Žádný člen buňky si nemohl být jist, že se nestane předmětem zájmu některého úřadu. Teprve, když se autorovi těchto řádek podařilo dostati se do Bohnic — nebo jak zní úřední název — do „Zemského ústavu pro duševně choré", bylo nalezeno místo, jediné místo v celé Praze a „Protektorátu", kde kniha mohla klidně ležet a být dohotovena. Dokončili jsme tedy toto dílo v blázinci, v jediném to místě, kde se mohlo za nacistického režimu ještě svobodně žít a svobodně pracovat.

Dostává se vám tedy nyní do rukou „Země úsměvů", kniha, nebo dokument, chcete-li, který při svém zrodu měl za kmotry risiko — Gestapo — a blázinec. Tak se pracovalo v uplynulém šestiletí.
„Je pravděpodobné, že tato kniha bude jednou z prvních, která vyjde v osvobozené zemi. Přáli bychom si totiž, aby výstavba socialismu a demokracie v novém státě se nedala jen s nekompromisní tvrdostí, nýbrž i s optimistickým úsměvem." — To jsou poslední slova Oskara Krejčího napsaná pro tuto knihu.
Zda my, členové buňky, budeme mít ještě možnost stisknout ruku jemu a Sylvě, to nevíme. Chceme věřit a věříme, že ano. A věříme také, že účel, který jsme sledovali, je splněn. — Hrdinné povstání pražského lidu osvobodilo z pankrácké věznice také Sylvu Matějkovou-Krejčovou. Na svého muže však čekala na chodbách marně. Byl již před delší dobou odvlečen do koncentračního tábora. Při prohlídce zcela zničeného a vyrabovaného bytu podařilo se však soudružce Sylvě nalézti mezi rozházenými knihami a papíry úplný průklep rukopisu této knihy, který Oskar Krejčí pravděpodobně schoval na jiném místě než ostatní průklepy a Gestapo jej ve své bohorovnosti přehlédlo. Bylo nám tedy umožněno tímto nálezem otisknout většinu vtipů v jejich původním znění a stejně tak můžeme otisknout předmluvu, či „Vysvětlení", napsané Oskarem Krejčím pro tuto sbírku.

Bibliografická citace: KREJČÍ, Oskar. Země úsměvů: 1939-1945. Praha: Gustav Petrů, 1945.

Texty z dobové publikace mohou učitelé využít při přípravě zajímavých metodických materiálů pro své žáky, případně s nimi pracovat v hodině nebo semináři, mohou se stát také podkladem pro samostatnou práci či přípravu žáků. Kompletní digitální kopie tematicky uspořádaných souborů textů najdete v příloze článku.

Přílohy

pdf
Země úsměvů (1945)
Typ souboru: *.pdf | Velikost: 34,65 MB
Pro přístup k souboru musíte být přihlášen.

Související články

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Související články

31.1.

Protinacistické karikatury ze šedesátých let

Nabízíme Vám kvalitní digitální kopie karikatur z knihy "Karikatura bojující". Vydalo ji Nakladatelství českos...
26.10.

Karikatury v britském válečném tisku

Přinášíme vám vybrané digitálně zpracované karikatury vydávané v britském válečném časopise "The War Illustrat...
9.9.

Protiněmecké a protinacistické karikatury v časopise Dikobraz

Vybrali jsme pro Vás dobové propagandisticky laděné karikatury Dikobrazu z druhé poloviny čtyřicátých a části ...
12.7.

Hitler a jeho smečka v karikaturách Borise Jefimova

Sada pracovních listů k interpretaci karikatur významného ruského kreslíře a karikaturisty Borise Jefimova. Vz...
31.5.

Druhá světová válka v karikaturách Antonína Pelce

Soubor karikatur Antonína Pelce z let 1940-1945, které vznikly během autorova pobytu v USA. Karikatury z tohot...
2.3.

Školákem v Protektorátu - nový projekt Památníku Terezín

Projekt Školákem v Protektorátu vychází z myšlenky přiblížit mládeži i dospělým realitu nacistického totalitní...
5.3.

Atentát na Reinharda Heydricha

Výuková prezentace se zaměřuje na přípravu atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, ...
22.2.

Okupační správa, autonomní správa a každodenní život v Protektorátu

Výuková prezentace je určena studentům středních škol a zabývá se jedním z nejsmutnějších období našich národn...
7.2.

Arizace české kinematografie za protektorátu

Předmětem prezentace je jedna z nejdůležitějších složek totalitní propagandy - kinematografie, v tomto případě...
18.1.

Protektorát Čechy a Morava za R. Heydricha a příprava atentátu

Výkladová prezentace je věnována osobnosti Reinharda Heydricha, jeho kariéře a politickým záměrům v Protektorá...
15.8.

Likvidace Česko-Slovenska a vyhlášení Protektorátu Čechy a Morava

Tato výuková prezentace popisuje poslední dny tzv. druhé republiky. Ukazuje, k jakým státoprávním změnám došlo...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT