Moderní-Dějiny.cz

Z Polska do Maďarska - Společné hranice, společné příběhy

Publikováno: 8.10.2014, Aktualizováno: 20.1.2015 10:32

Nabízíme vám krátké video, ve kterém Stanislaw Fraczysty a Magdalena Sedláková popisují svůj útěk do Maďarska. Polsko se po útoku Německa a SSSR stalo místem, odkud prchalo množství migrantů. Řada z nich si zvolila za cíl svého útěku Maďarsko, zejména Budapešť. Zdálo se, že zde nehrozí žádné nebezpečí. To se však záhy mělo změnit...

Z Polska do Maďarska - Společné hranice, společné příběhy

Společné hranice, společné příběhy
Úryvek ze svědectví Stanislaw Fraczysty a Magdaleny Sedlákové pocházejí z archivu vizuální historie USC SF. Video vzniklo v rámci projektu „Společné hranice, společné příběhy“, jako výsledek spolupráce o. s. PANT a USC SF. Smyslem celého projektu je najít v českých, polských, slovenských a maďarských svědectvích takové příběhy, které svým záběrem hranice přesahují. Jednotlivá svědectví jsou přeložena do ostatních jazykových mutací, aby byla dostupná co nejširšímu publiku. Máme za to, že obecně sdílené a tradované předsudky a stereotypy přestávají být po zhlédnutí těchto svědectví pevné v základech a vedou k větší toleranci a vychovávají k zodpovědnému občanství.

Maďarsko na počátku II. světové války
Začátku druhé světové války, tedy útoku Třetí říše na Polsko, se Maďarské království neúčastnilo, naopak vyhlásilo neutralitu a přijalo na své území více jak 100 000 uprchlíků z Polska. Někteří z nich v zemi zůstali, část pokračovala přes Jugoslávii na západ. V roce 1940 se Maďarské království chystalo vojensky napadnout Rumunské království a získat zpět území Sedmihradska, obydlené Maďary. Část území o rozloze 43 000 km² Maďarskému království připadla 30. srpna 1940, na základě Druhé vídeňské arbitráže. Szálasi byl předčasně propuštěn a ihned se postavil do vedení Šípových křížů. Maďarské království se dne 20. listopadu, společně se Slovenským štátem a Rumunskem, připojilo ke státům Osy. Koncem března 1941 Hitler požadoval jednak umožnění volného průchodu německé armády přes území Maďarského království a jednak účast maďarských vojsk na vpádu do Jugoslávie. Maďarští politici stáli před složitým rozhodnutím. Buď ustoupí Němcům, poruší tak tři týdny starou smlouvu s Jugoslávií a definitivně přeruší poslední vazby se západními mocnostmi, nebo na druhou stranu získají nazpět část území obývané Maďary. Premiér Pál Teleki se pod vahou odpovědnosti zhroutil a 3. dubna 1941 se zastřelil. Jeho nástupce László Bárdossy, bývalý vyslanec v Berlíně, nařídil 11. dubna téhož roku pochod maďarské armády do Jugoslávie. Počet obyvatel Maďarského království se od roku 1920 téměř zdvojnásobil a území se rozšířilo z 93 000 km² na 171 000 km². Ovšem za tyto zisky muselo Maďarská království zaplatit větší účastí ve válečných taženích. Dne 26. června 1941 shodily maskované německé letouny, které se vydávaly za sovětské, bomby na Košice. Regent Miklós Horthy následně vyhlásil válku Sovětskému svazu.



stopáž: 2:58
jazyk: česky, polsky
titulky: anglicky

Stanislaw Fraczysty
Narodil se v Chocholówě 5. února 1917, tehdy ještě na území Rakouska-Uherska. Vyrůstal v obnoveném Polsku. Po porážce Polska německou wehrmacht se snažil dostat do Francie a připojit se tam k polské armádě, ale polští diplomaté jej v Budapešti, kam se mu podařilo dostat, přemluvili k zapojení se do polského podzemního odboje. Jako spojka pak cestoval mezi Generálním guvernemantem a Budapeští, než byl chycen gestapem a vězněn v Zakopaném a později ve vězení v Krakově v ulici Montelupich. Odtud byl deportován do koncentračního tábora Auschwitz I., kde jej nasadili na otrockou práci v Monowitzích. Přežil pochod smrti přes Buchenwald. Osvobozen byl v Řezně. Interview s ním bylo natočeno v polštině.

Magdalena Sedláková
Narodila se 20. prosince 1920 Arminovi a Sáře Lichtigovým v Prešově. Rodina se přestěhovala ze Slovenska do Kladna. Po vyhlášení Protektorátu Čechy a Morava okupační správa všechny členy rodiny deportovala do Terezínského ghetta. Odtud pak do ghetta v polské Zamosci. Odtud se Magdaleně Sedlákové podařilo uprchnout přes Lublin do Maďary obsazené vesnice Volové, kde se čas skrývala. Protože ještě z dětství ovládala maďarštinu, rozhodla se dostat do Budapešti. Nakonec si zajistila útočiště v městě Sátoraljaújhely, kde žila pod falešným jménem Irene Silagy. Zde potkala svého budoucího manžela Bohumila Sedláka, se kterým se po osvobození přestěhovala zpět do Československa.

Interview pochází z archivu USC Shoah Foundation je v České republice dostupný od roku 2010, díky existenci Centra vizuální historie Malach při Ústavu formální a aplikované lingvistiky na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Pro více informací navštivte www.malach-centrum.cz.

Pro více informací o USC Shoah Foundation navštivte www.dornsife.usc.edu/vhi (v angličtině) nebo http://dornsife.usc.edu/vhi/czech (v češtině).

 



Související články

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Související články

5.3.

Židé v Maďarsku za II. světové války

Dva pracovní listy doplňují texty historiků na téma Člověk ve válce, válka v člověku. Ty vznikly v rámci mezin...
13.11.

Osudy Romů - Společné hranice, společné příběhy

Nabízíme vám krátké video, ve kterém Wladyslaw Guman, Anna Kwiatkowská a Marianna Koniaková popisují své váleč...
1.11.

Shared borders, shared stories

We introduce you a choice of film clips from Czech, Polish and Hungarian interviews from USC SF database. They...
27.10.

Osvobozeni v Československu - Společné hranice, společné příběhy

Nabízíme vám krátké video, ve kterém Halina Elczewská, Judit Révészová, Antoni Adamowicz a Pynches Narwa hovoř...
10.10.

Varování - Společné hranice, společné příběhy

Nabízíme vám krátké video, ve kterém Karel Borský popisuje svůj útěk z Polska do SSSR, kam prchal z rozpuštěné...
8.10.

Útěky do Polska – Společné hranice, společné příběhy

Nabízíme vám krátké video, ve kterém Artur Radvanský, Miklós Rozner a Jan Orlík vzpomínají na emigraci do Pols...
2.10.

Polská okupace Těšínska – Společné hranice, společné příběhy

Nabízíme vám krátké video, ve kterém Henry Heitlinger vzpomíná na období svého dospívání v Třinci. V období po...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT