Moderní-Dějiny.cz

Vítězové soutěže Příběhy 20. století byli slavnostně vyhlášeni na Vítkově

Publikováno: 17.12.2013, Aktualizováno: 17.12.2013 06:32
Autor: (red)

Známe vítěze soutěže Příběhy 20. století. V úterý 10. prosince 2013 bylo v Národním památníku na Vítkově oceněno deset příběhů ze šesti set přihlášených a téměř dvou set odevzdaných. Příběhy 20. století, které zorganizovala občanská sdružení Post Bellum a PANT se tak staly největší dokumentaristickou soutěží v ČR.

Vítězové soutěže Příběhy 20. století byli slavnostně vyhlášeni na Vítkově

Vyhrál osvětimský příběh patnáctileté dívky, která se v táboře zamilovala a po válce si svého vyvoleného vzala. Zpracovala ho osmadvacetiletá Tereza Tomášová z Prahy. 50 tisíc korun, které obdržela od organizátorů Post Bellum a PANT a chce věnovat pamětnici Ditě Krausové a zbytek utratit za cestování s manželem.

Od 1. června do 10. listopadu 2013 mohli soutěžící přihlásit svůj příspěvek. Ten musel obsahovat celoživotní svědectví pamětníka v audiu nebo videu, textově zpracované vyprávění a digitalizované fotografie.  Do finále postoupilo 15 příspěvků, které hodnotili renomovaní historici a pedagogové. Vítěze poté zvolila porota složená z předních českých novinářů Adama Drdy, Roberta Čásenského, Ondřeje Tolara, Daniela Rause a ředitele vývoje pořadů České televize Jana Maxy.

V „žákovské“ soutěžní kategorii pro účastníky 13 – 15 let, kam bylo přihlášeno 166 příspěvků, zvítězila třináctiletá Kateřina Kopecká. Natáčela rozhovor se svou babičkou Ruth Kopeckou, jejíž dětství bylo poznamenáno zatčením otce, kterého odsoudili za velezradu v jednom v církevních z monstrprocesů 50. let. Autorčin praděda strávil ve vězení téměř deset let. Byl vězněn i na Mírově, kam se Kateřina Kopecká se svou babičkou Ruth v rámci pátrání o osudu svého příbuzného vydala. Vítězka získala 15 000 korun, chytrý telefon komiksovou knihu „Ještě jsme ve válce“.

Ze 124 soutěžních příspěvků ve „studentské“ kategorii (15 – 18 let) porotu nejvíce zaujal příběh pamětnice Evy Kleinové, který autorsky zpracoval tým „KáEm“ Kateřiny Tomáškové a Markéty Hovorkové. Příběh přibližuje dětství bez otce, který byl zavlečen gestapem do koncentračního tábora v Mauthausenu. Otec pamětnice zde zahynul. Svědectví o posledních letech jeho života se odráží v podobě unikátní korespondence. Z konce války zůstala Evě Kleinové před očima intenzivní vzpomínka na bombardování Drážďan: „My jsme z okna kuchyně koukali přes střechu kostela na náměstí s jeho typickou baňatou věží. A když hořely Drážďany po bombardování, tak celý severní obzor, to nebe, bylo rudý. A ta silueta toho kostela vyčnívala z toho temna." Autorský tým získal cenu 20 000 korun, chytrý telefon a komiksovou knihu „Ještě jsme ve válce“.

Největší zájem veřejnosti vzbudila kategorie dospělých, do které se zapojilo 295 soutěžícíh. Autorkou vítězného příspěvku se stala Tereza Tomášová. Vyhrála 50 000 korun, chytrý telefon, komiksovou knihu „Ještě jsme ve válce“ a exkluzivní tříletou profesionální smlouvu o autorské spolupráci s Post Bellum. Výherkyně porotu oslovila příběhem Dity Krausové, oběti nacistické zvůle, která prošla ghetem Terezín, odkud byla odeslána do tzv. rodinného transportu do koncentračního tábora Osvětim-Březinka. Nacisté vězně z tohoto transportu půl roku internovali v tzv. rodinném táboře B II b. Dita Krausová prošla obávanou selekcí doktora Mengeleho, byla poslána na práci do Hamburku a nakonec odvlečena do koncentračního tábora Bergcen-Belsen. Po válce se provdala za svého bývalého spoluvězně z Osvětimi Otu B. Krause a emigrovali spolu do Izraele.

Paralelně s hodnocením odborných komisí probíhalo od 10. 11. do 10. 12. na webových stránkách www.pribehy20stoleti.cz hlasování veřejnosti o nejlepší odevzdaný příběh. Od spuštění hlasování web za jeden měsíc navštívilo přes 26 000 unikátních uživatelů. Cenu v této kategorii tvoří balíček produktů v hodnotě 20 000 korun od společnosti SCIO, nabízející řadu vzdělávacích produktů, a komiksová kniha „Ještě jsme ve válce“. Dostal ji šestnáctiletý Aleš Kubíček, který objevil příběh Františka Lesáka. Ten za Pražského povstání zřídil v garáži rodinného domu provizorní ošetřovnu. Hlasovalo pro něj téměř 1900 lidí.

Detailní informace o finalistech, cenách i o všech soutěžních příbězích najdete na webu soutěže

Soutěž pořádají nezisková sdružení
Post Bellum o.s.
Sbírka Paměť národa
PANT o.s.
Portál Moderní dějiny.cz


Hlavní partneři:
Nadace Crocodille
Petr Pudil
Jan Dobrovský

Partneři:
Vodafone
Scio
Coca-Cola

Hlavní mediální partneři:
Česká televize
Český rozhlas
MF DNES
iDNES.cz

Soutěž podporují:
ÚSTR
Židovské museum v Praze
Skautské století a Junák
Memoria, o.s.
Conditio humana, o.s.
Památník Terezín
Antikomplex o.s.
Liberecká občanská společnost o.s.
a další

Soutěž pro žáky a studenty škol mimo Prahu je realizována v rámci projektu „Moderní dějiny do škol“, který je financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.

Fotografie

Související články

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Související články

13.12.

Vítězové Příběhů 20. století za rok 2014 byli oceněni v památníku na Vítkově

Ve čtvrtek 11. prosince 2014 bylo v Národním památníku na Vítkově oceněno ve třech kategoriích deset příběhů z...
1.6.

PANT a Post Bellum vyhlašují soutěž Příběhy 20. století - najděte příběh a vyhrajte!

Navštivte v létě své babičky, dědečky, rodiče, sousedy či známé a natočte jejich vzpomínky! Vezměte si kameru ...
20.10.

Příběhy 20.století také na internetu

Lidé z POST BELLUM připravují s Českým rozhlasem – Rádio Česko pravidelný dokumentární cyklus Příběhy 20. stol...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT