Moderní-Dějiny.cz

Vilém Prečan letošním laureátem Ceny Jaromíra Šavrdy za svědectví o totalitě

Publikováno: 15.12.2014, Aktualizováno: 30.12.2014 09:35

V knihovně samizdatové a exilové literatury Libri prohibiti byla 12. prosince 2014 posedmé předána Cena Jaromíra Šavrdy za svědectví o totalitě, letošním laureátem je prof. Vilém Prečan. Převzal ji z rukou členů výboru ceny, který tvoří Dana Němcová, Jiří Gruntorád, Tomáš Hradílek, Václav Malý, Ilona Rozehnalová a Petr Pánek.

Vilém Prečan letošním laureátem Ceny Jaromíra Šavrdy za svědectví o totalitě

Cena je každoročně předávána u příležitosti Dne lidských práv osobnostem, které aktivně vydávají svědectví o životě v totalitním státě. Oceněni dosud byli Antonín Huvar, Eva Vláhová, Václav Havel, František Zahrádka, Luděk Eliáš a Emílie Machálková.

Slavnostní večer v Libri prohibiti zahájil předseda Občanského sdružení PANT Petr Pánek, který přívítal letošního laureáta a všechny vzácné hosty. Petr Šimíček poté představil historii Ceny Jaromíra Šavrdy, její dosavadní laureáty a připomenul akce PANTu a Okrašlovacího spolku za Krásnou Ostravu, které ostravského spisovatele, disidenta a vydavatele edice Libri prohibiti připomínají. Monika Horsáková uvedla projekci nového dokumentu z cyklu Dějiny na vlastní kůži II. "Unikli jisté smrti – přežili porajmos", který je zasvěcen loňské laureátce Emílii Machálkové. Poté předali cenu Vilému Prečanovi zástupci výboru Petr Pánek, Tomáš Hradílek a Jiří Gruntorád.

Filmový záznam z předávání ceny spustíte ZDE

prof. PhDr. Vilém Prečan, CSc. 
se narodil 9. ledna 1933 v Olomouci. V roce 1955 dokončil studia historie na Vysoké škole politických a hospodářských věd a nastoupil jako odborný asistent na filozofické fakultě Univerzity Jana Ámose Komenského v Bratislavě. V letech 1957–1970 byl vědeckým aspirantem a poté vědeckým pracovníkem Historického ústavu Akademie věd v Praze, kde se zabýval hlavně přípravou kritických pramenných edic k moderním českým a slovenským dějinám. Bezprostředně po srpnové okupaci ČSSR armádami Varšavské smlouvy inicioval a významně se podílel na vzniku tzv. Černé knihy (Sedm pražských dnů, 21. – 27. 8. 1968), která dokumentuje podobu okupace. Později za to byl politicky pronásledován, byl trestně stíhán, propuštěn z Historického ústavu a pracoval jako topič, vrátný a šatnář. V roce 1976 se vystěhoval do Spolkové republiky Německo a pokračoval ve vědecké práci. Kromě toho ovšem pomáhal organizovat „disidentskou poštu“, kterou převážela přes hranice většinou diplomatická auta, udržoval pevné a trvalé spojení s československými disidenty a pomáhal při zveřejňování jejich textů. Zároveň se snažil co nejpečlivěji dokumentovat činnost československého disentu, zejména samizdaty, a v roce 1986 se stal vedoucím Československého dokumentačního střediska nezávislé literatury v Scheinfeldu-Schwarzenbergu. ČSDS těsně spolupracuje s Národním muzeem – právě jemu v roce 2003 věnovalo své sbírky, které tvoří nedělitelný fond. V roce 1990 se Vilém Prečan z exilu vrátil a stal se ředitelem nově zřízeného Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd, kde po skončení svého druhého funkčního období pracoval jako vědecký pracovník. Založil odborný časopis Soudobé dějiny. V roce 1995 se stal docentem pražské filozofické fakulty, v roce 2005 profesorem na Univerzitě Palackého v Olomouci, od roku 1992 byl předsedou Československého (od roku 1993 Českého) národního komitétu historiků. V letech 2008–2010 a poté v roce 2013–14 byl členem vědecké rady Ústavu pro studium totalitních režimů. Z jeho díla zmiňme alespoň knihu s texty dokumentů Charty 77 (Charta 77. Od morální k politické revoluci) a knihu Do různých stran, která obsahuje eseje a články Václava Havla z let  1983–1989. Obě vyšly hned v roce 1990. Později, v roce 2007, vydal společně s Blankou Císařovskou obsáhlý třísvazkový sborník Charta 77. Dokumenty 1977–1989, opatřený bohatým poznámkovým aparátem a celou řadou doplňujícím textů. Výběr z Prečanových vlastních studií, článků a úvah z let 1973–1993 vyšel v roce 1994 pod charakteristickým názvem V kradeném čase. Svou prací prokázal československým a českým moderním dějinám nezapomenutelnou službu.

Občanské sdružení PANT usiluje o to, aby osudy a činy statečných a čestných lidí z období obou totalit, kterými naše země prošla, nezůstaly zapomenuty. Cena proto patří těm, kteří svým dílem a svými činy podávají svědectví o totalitě.

Členy výboru udělujícího Cenu Jaromíra Šavrdy jsou signatáři Charty 77 a blízcí kolegové Jaromíra Šavrdy: Dana Němcová, Tomáš Hradílek, Václav Malý a Jiří Gruntorád,předseda Občanského sdružení PANT Petr Pánek a Ilona Rozehnalová jako zakladatelka Okrašlovacího spolku za krásnou Ostravu.

Fotografie

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT